Tajomstvo svetoznámej pamiatky odhalené: Takto vyzerajú okraje Veľkého čínskeho múru

2022-05-19 12:30:00 |   |    | 

Niektoré pamiatky sú priam notoricky známe a často máme pocit, že nás už ničím nemôžu prekvapiť. Ak sme ich však ešte nenavštívili, v skutočnosti o nich vieme len pomerne málo. Premýšľali ste napríklad niekedy nad tým, ako vyzerá začiatok Veľkého čínskeho múru a kde táto ojedinelá stavba končí?



 

Veľký čínsky múr bol postavený na ochranu hraníc Číny pred nájazdmi nepriateľov. Prvé časti začali vznikať približne v 5. až 3. storočí pred Kristom, posledné dokončili v 16. storočí. Dodnes sa vedú dohady o tom, koľko kilometrov sa za toto obdobie postavilo. Oficiálne sa hovorí o 8 tisíckach, niektorí historici však tvrdia, že pri počítaní kompletnej dĺžky počas celých dejín by sme sa dostali  sa k číslu 21 tisíc. Ak by ste chceli po celom Veľkom čínskom múre prejsť dnes, zabralo by vám to až rok a pol. Bez ohľadu na to, či by ste začali na jeho východnom, alebo západnom konci.

 

Hodvábna brána do Číny

Priesmyk Ťia-jü tvorí najužší bod západnej časti historického úzenia s názvom Kansuský koridor, asi 6 kilometrov juhozápadne od mesta Ťia-jü-kuan v provinci Kan-su. V minulosti cezeň viedla Hodvábna cesta a práve týmto miestom teda vstupovala do Číny väčšina obchodníkov a vyslancov cudzích krajín. Z toho dôvodu vybudovali za vlády dynastie Ming v rokoch 1372 až 1540 medzi dvomi kopcami rozľahlú pevnosť, ktorá tvorí západný okraj Veľkého čínskeho múru.

Pevnosť sa rozkladá na ploche 25 tisíc metrov štvorcových a vstupuje sa do nej dvomi bránami (na východe a západe). Pri každej z nich stojí budova, ktoré na južnej a severnej strane spája múr s výškou 11 a celkovou dĺžkou 733 metrov. Ten tvorí súčasť Veľkého čínskeho múru. Pevnosť ešte dopĺňajú dvojposchodové nárožné veže a niekoľko ďalších budov.

S výstavbou doteraz najzachovalejšej z pevností na múre sa spája zaujímavá legenda. Keď vraj plánovali jej výstavbu, zodpovedný úradník sa opýtal architekta, koľko bude potrebovať tehál. Ten odpovedal, že 99.999, čo samozrejme muža prekvapilo. Spýtal sa teda, či to bude určite stačiť a dostal odpoveď, aby teda pre istotu pripravili ešte o jednu viac. Keď bola stavba hotová, na prekvapenie všetkých presne jedna tehla zostala. Položili ju na jednu z brán, kde leží až dodnes.

 

Prvá brána pod nebesami

„Tiesňava medzi horami a morom“, tak by sa dal preložiť názov mesta Šan-chaj-kuan asi 300 kilometrov východne od Pekingu. Leží medzi úbočím hory Jan-šan a zálivom Po-chaj, kadiaľ oddávna viedla cesta do Mandžuska, teda priamo k najmocnejšiemu rivalovi Číny.

Aj tam preto na začiatku dynastie Ming na prelome 14. a 15. storočia vznikla významná obranná pevnosť. Rozkladá sa na štvorcovom pôdoryse obohnanom masívnym múrom s celkovou dĺžkou 5 kilometrov, výškou 14 a hrúbkou 7 metrov. Dopĺňala ho vodná priekopa, cez ktorú sa do mesta dalo vstúpiť štyrmi bránami s padacími mostami (na každej svetovej strane). Pôvodne stál pred každou z nich samostatný barbakán, dodnes sa však zachoval len ten na východnej strane.

Práve táto časť mala prirodzene ten najväčší strategický význam. Východná veža niesla pomenovanie „Prvá brána pod nebesami“ a považuje sa za symbolický začiatok Veľkého čínskeho múru. Dvojposchodová stavba meria takmer 14 metrov a na východnej, severnej a južnej strane má 68 okienok, cez ktoré mohli vojaci strieľať na nepriateľa šípy.

Dnes pevné múry schovávajú starobylé mestečko s historickou atmosférou s mnohými starými budovami – remeselnými dielňami, obytnými domami aj niekoľkými chrámami. Obľúbená je tiež zvonica v centre pevnosti a miesto zvané „Hlava starého draka“, kde sa Veľký čínsky múr takmer dotýka Tichého oceánu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa