EXTRA Objavili unikátnu korytnačku

2008-04-17 15:00:00 |   |    | 

VIETNAM - Biológovia objavili na severe Vietnamu obrovskú vodnú korytnačku, ktorá sa považovala vo voľnej prírode za vyhynutú.



Kriticky ohrozeného živočícha, ktorý sa objavuje vo vietnamských ľudových legendách, objavili vedci po trojročnom pátraní v jazere západne od metropoly Hanoj. Informovala o tom dnes zoologická záhrada v americkom Clevelande, ktorá výskum financovala.

     
Objavená korytnačka s mäkkým pancierom patrí k druhu Rafetus swinhoei. Jedinci z tohto druhu sa môžu dožiť aj viac ako 100 rokov, dosiahnuť váhu až 136 kilogramov a dĺžku vyše 0,9 metra.
     
"Je to neuveriteľne významný nález, pretože ide o jeden z najohrozenejších druhov korytnačiek na svete," objasnil vedec Doug Hendrie.
     
Vo voľnej prírode tieto korytnačky už prakticky vyhynuli v dôsledku lovu, znečistenia životného prostredia a ničenia ich prirodzených biotopov. Pre miestnych obyvateľov prestavovali v minulosti obľúbený zdroj potravy. Miesto nálezu vedci odmietli zverejniť s ohľadom na nebezpečenstvo hroziace so strany lovcov a obchodníkov so zvieratami.
     
V súčasnosti sa vie len o niekoľkých žijúcich exemplároch druhu Rafetus swinhoei: dve žijú v zoologických záhradách v Číne a jedna v legendami opradenom jazere v centre Hanoja.
    

 

Zdroj/autor: zoo cleveland,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa