EXTRA Zvitky Mŕtveho mora

2010-10-20 12:00:00 |   |    | 

IZRAEL/ video - Texty kumránskych zvitkov, starých viac ako dve tisíc rokov si budeme môcť prečítať na internete. Ich zdokumentovaniu s pomocou najnovšej technológie sa ujala správa izraelských pamiatok a vyhľadávač Google...



Zverejnené budú fotografie originálnych zvitkov vo vysokom rozlíšení doplnené prekladom.

Požije sa moderná technológia, pri ktorej sa využíva jedenásť rôznych svetelných vĺn, čo má umožniť čítanie aj takých nápisov, ktoré ľudské oko nie je schopné rozoznať. Pri snímaný bude použitý pre tento účel vyvinutý fotoaparát, ktorého cena sa pohybuje okolo štvrť milióna dolárov.

Prvá séria textov má byť dostupná na internete v priebehu niekoľkých mesiacov.

Podľa Izraelskej pamiatkovej správy (IAA), má projekt zabezpečiť, aby neoceniteľnú pamiatku mohol skúmať širší okruh záujemcov bez rizika poškodenia originálu. Mnohí vedci sa totiž sťažujú, že k vzácnym artefaktom má prístup len obmedzený okruh bádateľov.

 

Zvitky Mŕtveho mora

Asi deväťsto rukopisov bolo nájdených v rokoch 1947 až 1956 v jaskyniach v Kumráne pri Mŕtvom mori. Bol to najvýznamnejší archeologický objav všetkých čias, pretože ide o staré náboženské texty písané v arménčine, hebrejčine a gréčtine.

Ich súčasťou bol aj text najstaršieho Starého zákona. Najstarší zo zvitkov pochádza z 3.storočia pred naším letopočtom, z roku zničenia Jeruzalema Rimanmi.

Všetky boli napísané v kľúčovom období pre západné civilizácie v dobe, kedy sa judaizmus a kresťanstvo menili na náboženstvo, aké poznáme dnes. Podávajú svedectvo o našom spoločenskom pôvode.

Rukopisy sú uložené v Izraelskom múzeu. Tie najkrajšie z nich sa dajú vidieť v jednom z tlmene osvetlených sálov, ale len niekoľko mesiacov. Inak sú odložené v tme depozitára, v ktorom je udržovaná vlhkosť podobná tej v kumránskych jaskyniach.

Zvitky sú mimoriadne vzácne a preto sú tiež predmetom sporu medzi Izraelom a Jordánskom, ktorý si na pergameny robí tiež nárok. Tvrdí totiž, že Izraelci sa zvitkov zmocnili počas vojny v roku 1967 a že ich odviezli z múzea vvo východnom Jeruzaleme, ktorý vtedy bol v správe Jordánska. Izrael tieto argumenty odmieta a trvá na tom, že zvitky sú neoddeliteľnou súčasťou náboženského, kultúrneho a historického dedičstva Židov.

Dôkazom toho má byť tiež nový projekt izraelského úradu pre staré pamiatky. Fragmenty pergamenov budú očistené od lepiacej pásky a zostavené a zoradené podľa postupnosti.

 

Zdroj/autor: afp,čtk,drom

VIDEO Kumránske zvitky



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa