Krásy Slovenska: FOTO Kúpele Lúčky

2014-06-05 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Obec Lúčky sa nachádza v okrese Ružomberok, asi 16 km od tohto mesta. Lúčky ležia v Chočských vrchoch a nad dedinou sa vypína vrch Veľký Choč (1 608 m n. m.), ktorý je jedným zo symbolov obce.



Kúpele Lúčky sú známe hlavne liečbou ženských ochorení, v súčasnosti sa k nim pridružila i liečba chorôb z povolania, či pohybového aparátu. Kúpele datujú svoju históriu od roku 1712, kedy tu vznikli alkalicko – železité kúpele, ktoré patrili rodine Abaffyovcov. V roku 1761 Adam Turjansky postavil prvú kúpeľnú budovu. Neskôr počas 1. polovice 19. storočia boli kúpele rozšírené. Liečbe pacientom napomáha aj sadrovcovo-zemitá uhličitá voda s teplotou 31,5 stupňa Celzia z prameňa Valentína.

Areálu dominuje liečebný dom Choč, park a nedávno postavený auqapark s názvom Auqa-vital park Lúčky. Ten má vonkajší rekreačný bazén s teplotou vody 28 až 33 stupňov Celzia, okrem tohto tu nájdete atrakcie ako sú vzduchové lehátka, vodná čaša, masážne trysky. Vonkajší sedací bazén s minerálnou vodou o teplote 36 až 38 stupňov Celzia, ale i vnútorný minerálny bazén s teplotou 33 – 35 stupňov Celzia. Súčasťou vitálneho sveta je sauna, fínska sauna, mentolová sauna, rímsky kúpeľ s inhlačnými esenciami, Kneippov kúpeľ, tepidárium, trubo sprcha a sprcha dážď.

Lúčky ako obec nie sú známe len kúpeľníctvom ale aj prírodnou krásou, medzi ktorú patrí už spomínaný Veľký Choč, ale aj Lúčanský vodopád, ktorý sa nachádza v strede obce a Lúčanské travertíny. Tieto pamiatky majú veľký geoglický význam nielen pre región Liptova, ale minimálne pre celé severné Slovensko. Travertíny sú druhy vápenca, ktoré sa na zemský povrch vyzrážajú pomocou sladkovodných minerálnych, prípadne termálnych prameňov. Tieto horniny vytvárajú skalnaté steny a vyvýšeniny. Bešeňovské travertíny boli v roku 1975 vyhlásené za národnú prírodnú pamiatku.

 

Zdroj/autor: wikipedia, obeclucky.sk, besenova.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa