Kúpele Sliač - prírodný poklad v srdci Slovenska

2014-05-26 14:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - História, tradícia, nádherné prostredie a unikátne liečebné procedúry - to sú Kúpele Sliač. Vyznávači zdravého životného štýlu či ľudia, ktorí sa rozhodli reštartovať telo i ducha, vyhľadávajú toto miesto predovšetkým pre unikátnu minerálnu vodu so žriedlovým plynom. Ich kombinácia dokáže s ľuďmi urobiť doslova zázraky.



Rodičia Marca Pola ešte netušili, aké meno dajú synovi, keď sa už informácie o blahodárnych účinkoch vody v Sliači šírili po svete slovom a písmom. Neskôr v 15. - 16. storočí patrili kúpele medzi najvyhľadávanejšie v Uhorsku. Kúpele zjavne neboli len miestom, kde si ľudia liečili neduhy tela. Zoznam návštevníkov evokuje dojem, že si sem niektorí návštevníci chodili predovšetkým pre múzy. Za všetkých spomeňme Andreja Sládkoviča, Pavla Országha Hviezdoslava či Boženu Nemcovú.

Kúpele nájdete na polceste medzi Zvolenom a Banskou Bystricou v nádhernom prostredí medzi Slovenským Rudohorím a Kremnickými vrchmi. Jednotlivé budovy kúpeľov sú zapustené do lesoparku, s ktorým vytvárajú jeden celok. Dominantnou stavbou areálu je kultúrna pamiatka Kúpeľný Hotel Palace***. Jeho autorom je významný český architekt Rudolf Stockar. Stavba kladie dôraz na rovnováhu s prírodou. Výsledkom je prirodzene pôsobiaci, otvorený komplex, komunikujúci so svojím okolím.

Hotel má okrem jedální, reštaurácie, kaviarne a spoločenskej dvorany s barom aj vlastné divadlo s kapacitou až 350 osôb. V areáli kúpeľov sa ďalej nachádzajú dva kúpeľné domy, termálne kúpalisko, tenisové volejbalové a bedmintonové kurty a kľukatiace sa turistické, tzv. Srdiečkové trasy.

Vo svete sa nachádzajú len tri miesta s podobným zložením liečivej minerálnej vody (Argentína, Austrália a Španielsko). Svetovým unikátom je minerálna voda s vysokým podielom CO2 a vzácnou izotermickou teplotou 33,2°C, ktorá zaručuje maximálne liečivé účinky pri vysokej koncentrácií CO2 (98,56%). Liečivé účinky však nemá iba samotná voda, ale aj žriedlový plyn, ktorý je súčasťou minerálnej vody Kúpeľného prameňa. Všetky ostatné kúpele na Slovensku využívajú umelý medicínsky plyn.

V Kúpeľoch Sliač sa ako základná procedúra využíva tzv. uhličitá terapia. Je založená na prirodzenom vstrebávaní oxidu uhličitého z vody alebo okolitého plynu kožou. Vplyvom tejto terapie krv viaže na seba väčšie množstvo kyslíka a zásobuje ním aj okrajové bunky tela a núti ho k ozdravovaniu. Na uhličitú terapiu využívajú len prírodný žriedlový plyn s unikátnym zložením alebo minerálnu vodu. Základom terapie sú - vodné uhličité kúpele, - plynové uhličité kúpele - lokálne a celkové a plynové injekcie.

 

Intenzívna aplikácia CO2 pri uhličitej terapii má širokospektrálne účinky:

 

  • navodenie psychickej a fyzickej relaxácie, čo pôsobí na zníženie následkov stresu
  • teplota kože v jej periférnych častiach sa zvýši až o 4 °C
  • zvyšuje sa telesná kondícia, okysličuje a posilňuje sa organizmus
  • znižuje sa vysoký tlak
  • rozširujú sa cievy, čo sa využíva u nás na liečbu cievnych chorôb
  • znižuje sa zrážanlivosť krvi
  • znižuje sa výskyt migrén
  • zvyšuje sa obranyschopnosť organizmu voči infekčným chorobám
  • znižuje problémy tehotných žien - gestózy a svrbenie
  • priaznivo pôsobí na sexuálny život

 

Počas leta je hosťom prístupné prírodné termálne kúpalisko. Ako jedno z mála má kúpalisko na Sliači bazén, cez ktorý neustále preteká voda priamo z Kúpeľného prameňa, využívaného na liečebné procedúry, s teplotou 33 °C. Za 24 hodín sa voda v bazéne úplne vymení. Naviac sa bazén každý piatok vypúšťa, čistí a dezinfikuje. Preto nie je potrebné vodu v bazéne chemicky upravovať a je vhodná aj pre ľudí s citlivejšou pokožkou.

 

Harmónia tela a duše

V súčasnom svete plnom stresu a maximálneho pracovného vyťaženia sú Kúpele Sliač miestom, kde sa môžete vrátiť k tradičným hodnotám. Nádherný okolitý areál, ovplývajúci množstvom unikátnych rastlín v kombinácii s jedinečnými kúpeľnými procedúrami nabijú každého návštevníka pozitívnou energiou. Po celé stáročia nachádzajú v Kúpeľoch Sliač hostia vzácnu harmóniu tela a duše. V súlade s ich filantropickým sloganom: „Kúpele Vášho srdca“.

Kúpele Sliač môžu byť teraz aj „kúpeľmi vášho srdca“ s plnou penziou a množstvom procedúr so 40 % zľavou len za 129,30 €. Viac informácii nájdete TU.

 

Zdroj/autor: reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa