Unikátne Vyšné Ružbachy: Vyberte sa sem za zdravím a duševnou pohodou

2015-11-20 08:00:00 |   |    | 

V malebnej obci Vyšné Ružbachy nájdete unikátne a jedinečné kúpele s rovnomenným názvom. Patria medzi slovenské skvosty, najmä kvôli ich geologickému podložiu tvorenému z travertínov.



 

Unikátna voda

 

Vyšné Ružbachy ležia na východných svahoch Spišskej Magury, v nadmorskej výške 623 metrov nad morom. Bohaté sú na výdatné minerálne pramene, ktoré sú zdrojom uzdravenia a regenerácie pre mnohých pacientov a návštevníkov. Raritou kúpeľov je travertínové jazierko nesúce výstižný názov Kráter s prírodnou termálnou vodou. Nachádza sa na vrchu tzv. travertínovej kopy a od roku 1967 je chránené ako prírodný výtvor. Je najväčším svojho druhu na Slovensku a má priemer 20 metrov a hĺbku 3 metre.

 

S históriou

 

Zaujímavou a jedinečnou je aj história kúpeľov. Ich vznik môžeme datovať do 16. storočia, kedy poľský kráľ Kazimír menoval grófa Sebestiána Ľubomirského za dedičného starostu. Vďaka tomu nastal čulý stavebný ruch a v roku 1595 tu postavili prvú kúpeľnú budovu spolu s bazénom. Už vtedy boli Vyšné Ružbachy spoločenským strediskom poľskej a uhorskej šľachty. V dnešnej dobe môžeme v kúpeľnom areáli sledovať architektúru zo začiatku minulého storočia doplnenú o objekty z konca 20. storočia. Ak by ste sa prechádzali po tomto mieste, určite by vašej pozornosti neunikol tzv. Biely dom. Nie, nejde o stavbu podobnú tej z amerického Washingtonu. Názov tejto stavby je odvodený od bielych travertinových fasád, ktorými je zdobený. Postavený bol v roku 1931 a na jeho výstavbu použili miestny travertín. Ten môžete sledovať v okolitej prírodnej scenérií, ktorú dokonale dopĺňa. V kombinácií s prírodnou liečivou vodou vytvára ideálne spojenie na liečbu pacientov s nervovými, duševnými a srdcovo-cievnymi chorobami. Miestne pramene majú blahodarné účinky na metabolické poruchy, ženské ochorenia, onkologické ochorenia, choroby obličiek a močového traktu i choroby z povolania. Najvýdatnejším uhličitým žriedlom kúpeľov a pravdepodobne i celej Európy je prameň Izabela. Svojou výdatnosťou 20 litrov vody za sekundu zásobuje vodou všetky vodoliečebné zariadenia a letné kúpalisko. Ďalšími známym prameňom je Jozef s podobnou mineralizáciou ako Izabela (vápnik, horčík, fluór). Okrem nich tu nájdete ešte 14 prameňov podporujúcich zdravie človeka.

 

Kam na výlet?

 

Vaše zdravie zaručene podporia i výlety do blízkeho či vzdialeného okolia. Medzi tie najviac vyhľadávané patria jaskyne: Dobšinská ľadová, Belianska, Demänovská ľadová či Krásnohorská. Posledná zo spomínaných spolu s ostatnými jaskyňami Slovenského a Aggtelekského krasu je zapísaná v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Milovníci histórie to nemajú ďaleko k slovenským skvostom, Ľubovnianskemu a Spišskému hradu. Za návštevu stojí i Kaštieľ Strážky, Kežmarský hrad, Múzeum v Červenom Kláštore či možnosť splavu na pltiach po Dunajci.

 

Ak sa vám za „kultúrou“ predsa len nebude chcieť cestovať, kúsok z nej nájdete aj v samotnej obci. V travertínovom lome na jej okraji nájdete unikátnu prírodnú galériu, pozostávajúcu zo 104 sôch. Jej počiatky siahajú až do roku 1964, kedy sa tu konalo prvé sochárske sympózium. Tie sa pravidelne opakujú, vďaka čomu sa sochárska galéria ďalej rozrastá.

 

Vyšné Ružbachy sa stále tešia veľkej obľube zahraničných i domácich návštevníkov. Môžete sa pridať k nim i vy. Nájdete tu jedinečnosť a originalitu prírodných krás, ale hlavne miesto dokonalého relaxu a oddychu.

 

Zdroj/autor: vysneruzbachy.kupele.org, wikipedia.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa