Tip na výlet: Vyberte sa po Ceste minerálnych prameňov

2021-04-16 12:00:00 |   |    | 

Slovensko sa môže pochváliť viacerými jedinečnosťami. Medzi ne môžeme zaradiť aj veľký výskyt vzácnych minerálnych prameňov, ktoré majú liečebné účinky a využívajú sa aj v rámci procedúr v našich kúpeľoch. Na severovýchode našej krajiny pripravili unikátnu Cestu minerálnych prameňov, na ktorej môžete vyskúšať aj tieto vzácne prírodné vody.



 

12 zastávok a 12 minerálnych prameňov

Severný Spiš a Pieniny sú známe vďaka nádhernej prírode a skvelým podmienkam na turistiku. Okrem toho ponúkajú skvelé podmienky pre viaceré minerálne pramene, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes. Na tomto malom území sa dokonca nachádza až 80 rôznych druhov vôd, ktoré obsahujú rôzne minerálne zloženie. Problémom je, že väčšina z nich nie je udržiavaná. Odborníci vodu z nich netestujú, preto ju nemôžu označiť ako pitnú a odporučiť ju aj ľuďom. Keď pri potulkách v prírode nájdete takéto miesto, vždy si skontrolujte, či je niekde v jeho blízkosti certifikát, ktorý presne uvádza zloženie vody a či je zdravotne nezávadná. Na severovýchode Slovenska preto vybrali dvanásť prameňov, ktoré ponúkajú pitnú minerálku a spojili ich do spoločnej cesty. Niektoré z nich sú známe a môžete ich zakúpiť aj v obchodoch, iné budú pre vás novinkou a prinesú vám novú zmes účinných látok. Od prvej k poslednej minerálnej vode je to sto kilometrov, ktoré môžete prejsť autom, urobiť si tam ľahkú túru, alebo si trasu rozdeľte na etapy a prejdite ju v lete na bicykli.

 

Smerdžonka, Kúpele Červený Kláštor

Ak poznáte legendu o lietajúcom mníchovi Cypriánovi, potom ste sa už stretli aj s informáciami o Smerdžonke. Ako napovedá jej samotný názov, charakteristická je silným zápachom. Objavili ju tam už v 14. storočí a hneď ju začali využívať najmä na liečbu tráviacich ťažkostí. Najviac ju spopularizovali práve mnísi, medzi ktorých patril aj Cyprián. Tí využívali jej účinky v spojení s liečivými bylinkami, ktoré zbierali v okolitej prírode. Dnes sa okrem iného aplikuje pri balneoterapii, keď ňou liečia napríklad kožné problémy. Vodu z prameňa môžete ochutnať v kúpeľoch Červený Kláštor, ktoré sú známe typickou tatranskou architektúrou.

 

Voňačka, Bajerovce

V okolí Bajeroviec sa nachádza hneď niekoľko prameňov. Najznámejšia prírodná voda je Voňačka, ktorá má výborné účinky na trávenie. Kedysi sa užívala nielen vnútorne, ale pridávali ju aj do horúcich kúpeľov. Takto pomáhala napríklad pri reumatizme a chronických bolestiach. Z toho dôvodu tam v minulosti chceli postaviť kúpeľný dom, ale neskôr z týchto plánov upustili.

 

 

Andrej, Ľubovnianske kúpele

V areáli Ľubovnianskych kúpeľov sa nachádzajú tri minerálne pramene. No len jeden z nich je dobre prístupný a známy aj verejnosti. Andrej sa totiž využíva aj priamo pri jednotlivých procedúrach, pretože ponúka najlepší tok vody a jeho zásoby sú zatiaľ vyhodnotené ako najväčšie. Má vysoký obsah magnézia, preto sa odporúča pre športovcov, ktorí počas tréningov namáhajú svaly a taktiež je dobrá pre kardiovaskulárny systém. Priamo v areáli nájdete zdroj, z ktorého si môžete vodu voľne vziať. Pri návšteve týchto kúpeľov nezabudnite aj na prehliadku Ľubovnianskeho hradu a skanzenu.

 

Prameň pod Kalváriou, Lacková

Lacková sa môže pochváliť až piatimi prameňmi. Štyri z nich sa nachádzajú v okolitých lesoch, ale vodu z jedného z nich môžete ochutnať priamo v dedine. Objavili ho už pred stovkami rokov a pôvodne ho začali využívať na problémy s nechutenstvom. Neskôr vodu aplikovali v rámci pitnej kúry, aj pri rôznych zápalových ochoreniach.

 

Švabľovka, Hniezdne

Keď sa spomenie názov dedinky Hniezdne, automaticky vám napadne obľúbená atrakcia v podobe Nestville Parku. V ňom sa môžete pozrieť na výrobu whiskey, prihlásiť sa na degustáciu čokolády a pre deti majú pripravenú zábavu v podobe ihriska alebo stajní s koňmi. Okrem toho môžete zájsť k prameňu Švabľovka, ktorý je známy sírnatou vodou, ktorá sa používala najmä pri horúcich kúpeľoch. Veľmi dobre zaberali na bolesti kolien, chrbta a reumu. V minulosti sa tam nachádzali kúpele, ktoré zrušili po 2. svetovej vojne.

 

Ščava, Forbasy

Nenápadná dedinka ponúka zdroj veľmi vzácnej minerálnej vody. Tú využívali pri kompletnej očiste tela, ale neskôr objavili aj ďalšie liečivé účinky. Veľmi dobre pomáha pri podráždení pečene, žlčníka a pankreasu. Najväčšou pýchou samotnej obce je okrem prameňa aj kostol s dvoma kaplnkami. Tieto sakrálne stavby pochádzajú z 18. storočia.

 

Prameň svätého Jána Krstiteľa, Litmanová

Litmanová je známa najmä medzi veriacimi. V deväťdesiatych rokoch sa tam údajne zjavila Panna Mária a odvtedy sa stala dôležitým pútnickým miestom. Počas zjavenia vraj Bohorodička požehnala aj samotný prameň, ktorý neskôr nazvali podľa Jána Krstiteľa. Odvtedy sa tejto slabo mineralizovanej vode pripisujú zázračné liečivé účinky.

 

Prameň lásky a prameň zabudnutia, Vyšné Ružbachy

Kúpele Vyšné Ružbachy sa preslávili aj vďaka travertínovému kráteru, ktorý v minulosti využívali na kúpanie. No odkedy ho vyhlásili za chránenú prírodnú pamiatku, takéto letné osvieženie je oficiálne zakázané. Po prechádzke okolo neho sa teda radšej vyberte k dvom známym prameňom – „lásky“ a „zabudnutia“. Ich voda sa odporúča pri črevných a kardiovaskulárnych problémoch, kúpeľ v nej pomáha pri reume.

 

Ščava v Hraničom a Ščava v Legnave

V minulosti zvykli domáci obyvatelia nazývať pramene „ščava“, preto toto pomenovanie nesú aj viaceré minerálne vody v okolí. Do Cesty minerálnymi prameňmi sú zaradené až tri z nich. Okrem toho vo Forbasoch je to tiež vzácna voda v Hraničnom, ktorá sa používa pri tráviacich problémoch. Tá vo obci Legnava je zase účinná pri kardiovaskulárnych ťažkostiach. Obe dedinky obklopuje nádherná príroda a Hraničné sa navyše môže pochváliť krásnym dreveným kostolíkom.

 

Sulínka, Sulín

Sulínka je jedna z minerálnych vôd, ktoré si môžete kúpiť aj v obchode. Známa je najmä pri problémoch s chudokrvnosťou a taktiež pri cukrovke. Veľmi populárna bola v období pred 1. svetovou vojnou. Vtedy ju vo veľkej miere vyvážali najmä do zahraničia. Bola dokonca veľmi obľúbená aj u princeznej Sissi, ktorá si ju nechávala prinášať priamo na cisársky dvor.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa