Koniec hororu: Slovenskej verzii Karlových Varov svitá na lepšie časy

2021-10-26 13:00:00 |   |    | 

Sobranecké kúpele boli kedysi označované za slovenské Karlove Vary, čo svedčí o ich sláve a kvalite minerálnych zdrojov. Ich história siaha až do 14. storočia, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1336. Po rokoch chátrania je však pohľad na areál na zaplakanie.



 

Voda vyvierajúca v areáli bývalých kúpeľov neďaleko Sobraniec bola svojimi liečivými účinkami známa nielen na Slovensku. Je prírodná a silne mineralizovaná, vhodná na liečbu kožných chorôb, niektorých chorôb vnútorných zažívacích orgánov aj ochorení pohybového ústrojenstva. Už počas Uhorska ju fľaškovali a rozvážali po celej monarchii.

Prirodzeným zdrojom sú tri hydrogeologické vrty a štyri pramene - Hlavný a Očný prameň, tiež Dolná a Horná Okenca. Prvý menovaný má teplotu 16 až 18 stupňov Celzia celoročne a je jedným z najnavštevovanejších.

Ľudia k nemu prichádzajú nielen z okolia, ale aj zo vzdialenejších miest a naberajú si vodu do fliaš i kanistrov. Používajú ju na napríklad na potieranie častí tela, do kúpeľov, ale aj na pitie. Druhým prístupným prameňom je Očný, ľudia si vodou z neho potierajú oči. Dolná a Horná Okenca nie sú využívané.

Sobranecké kúpele prirovnávali hlavne novinári za čias prvej Československej republiky, kedy zaznamenali najväčší rozmach, ku Karlovým Varom. Kapacita kúpeľných hostí bola vtedy 1200 za sezónu a prichádzali ľudia z Poľska, Moldavska či Ruska.

To je však už minulosťou. Súčasným vlastníkom bývalého kúpeľného areálu je spoločnosť TRADE City, a. s., ktorá je v likvidácii. Kúpele sú od roku 2004 nevyužívané, areál chátra a ožíva len počas leta, keď sa v ňom organizujú rôzne podujatia, ako sú Furmanské preteky i Deň sv. Huberta. Pramene udržiavajú Lesy Slovenskej republiky v spolupráci s mestom Sobrance.

Zdá sa však, že vzácnemu areálu konečne svitá na lepšie časy. Košický samosprávny kraj (KSK) odkúpi od súkromnej spoločnosti areál bývalých Sobraneckých kúpeľov za 769.000 eur. Schválilo to v pondelok Zastupiteľstvo KSK, ktoré má zámer kúpele obnoviť a revitalizovať.

"Máme zodpovednosť toto dedičstvo zachovať. Kúpele takmer dve desaťročia chátrali, zachraňujeme ich päť minút pred dvanástou," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Poukázal na to, že Sobranecké kúpele ležia v okrese, ktorý nevyhnutne potrebuje nové pracovné miesta a príležitosti na rozvoj.

"Predpokladáme, že obnova kúpeľného areálu by mohla do okresu Sobrance priniesť 80 až 120 pracovných miest, rozhýbať podnikateľské prostredie, turistický ruch a rozšíriť služby v regióne," konštatoval.

Po kúpe podľa Trnku bude kraj realizovať ďalšie kroky vrátane získania zvyšných pozemkov, ktoré treba vysporiadať. "Začneme rozbiehať takzvanú obchodnú súťaž, ktorá by mala odpovedať na to, čo, aké služby a v akom rozsahu by mali byť poskytované v tomto areáli. Nasledovať bude architektonická súťaž, ktorá odpovie na to, ako by to celé malo vyzerať.“

Súbežne s tým budeme chystať projektové zámery na financovanie tej nebiznisovej časti z eurofondov. Keď budeme mať takto všetko pripravené a zrealizované niektoré časti areálu, budeme hľadať súkromného investora, ktorý zafinancuje samotné kúpele, teda tú biznisovú časť, ktorú by mal aj prevádzkovať," povedal predseda KSK novinárom. Celý tento proces bude podľa neho trvať dva až päť rokov. Potrebné investície na biznisovú časť kúpeľov odhadol na desať až 20 miliónov eur.

Pôjde už o druhú takúto kúpu zo strany KSK, tento rok už odkúpil za 346.000 eur areál chátrajúcich Turzovských kúpeľov v Gelnici s cieľom zabezpečiť ich komplexnú obnovu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Roman Hanc
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa