Výstup na Gerlachovský štít - úžasné dobrodružstvo

2012-09-29 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Gerlachovský štít so svojou výškou 2 654,4 metrov nad morom je nielen najvyšším vrchom Vysokých Tatier, Slovenskej republiky aj celého karpatského oblúku, zároveň je aj jedným z najpôsobivejších končiarov našich veľhôr. Pohľad na jeho „kotol“ u človeka vzbudí rešpekt pred veľkoleposťou prírody, no rovnako aj chuť vystúpiť až na jeho vrchol.



Kto bol prvý na Gerlachu?

Dejiny výstupov na Gerlachovský štít sa začali písať v roku 1834. V tomto roku sa totiž uskutočnil prvý výstup, ktorý je možné podložiť aj dôkazmi, čo samozrejme nevylučuje možnosť, že aj predtým na Gerlach niekto vystúpil. Vráťme sa ale k oficiálnym faktom, podľa ktorých bol prvým človekom na najvyššom vrchu Vysokých Tatier spišský Nemec menom Ján Still, ktorý bol učiteľom v Novej Lesnej. Nebol však sám, ale túry sa zúčastnil s ďalšími piatimi osobami vrátane svojho švagra. Pokiaľ ide o prvých Slovákov na Gerlachu, boli nimi horskí vodcovia Ján Ruman Driečny mladší a Ján Pasterňák, ktorý vrchol pokorili v roku 1875.

 

Dnes iba s vodcom

Ak by ste mali záujem o výstup na Gelachovský štít aj vy, za žiadnych okolností sa hore nepúšťajte sami a na vlastnú päsť. Nevedie sem totiž žiadna z turistických značiek, červená aj zelená ju obchádzajú. V tomto prípade je potrebné využiť služby horského vodcu, ktorý vás nielen vyvedie až na vrchol, ale zároveň bude vašou podporou v každom ohľade. Za jeho služby síce zaplatíte plus mínus dvesto eur, ale určite to za tie peniaze stojí. Ukáže vám, ako a kadiaľ ísť na vrchol, bude vás istiť a dá vám neoceniteľné rady, ktorá vám môžu zachrániť život.

Na výstup s horským vodcom a jeho pomoc si dnes spomína aj Milan, ktorý na Gerlach vystúpil pred dvomi rokmi. „Bol to môj sen vystúpiť na Gerlachovský štít, tak sme si skupinka troch kamarátov objednali horského vodcu a čakali sme, kedy sa nám ujde kus dobrého počasia. Podarilo sa to až na štvrtýkrát, keďže tri predošlé termíny sme kvôli zlému počasiu museli zrušiť.

Pri samotnom výstupe všetko prebiehalo dobre, až na jeden okamih, kedy sa pri obchádzaní jednej skaly nad útesom vo mne niečo zlomilo a ja som nemohol ďalej. Začal som mať závrat z výšky, čo normálne nikdy nemám a jednoducho som nebol schopný urobiť ďalší krok. Začala ma chytať panika.

Náš sprievodca hneď pochopil, že problém je v tom, že mi chýba cukor, čo spolu s únavou vie psychiku človeka totálne rozhádzať. Cukor som teda doplnil, dal mi aj iontový nápoj, desať minút som si oddýchol a potom ako vymenemý som v pohode pokračoval ďalej,“ hovorí s úsmevom o dobrej rade skúseného horského vodcu.

 

Kadiaľ na vrchol?

Na Gerlachovský štít sa dá vystúpiť viacerými cestami, jednou z najčastejších je ale tá, ktorá vedie od Sliezskeho domu takzvanou Velickou próbou. V podstate ide o vôbec najjednoduchší spôsob výstupu na Gerlach. Ak vám vyjde počasie, za tri až štyri hodiny v závislosti od fyzickej kondície by ste mohli dosiahnuť vytúžený vrchol. Pripravte sa na to, že pri tomto výstupe budete používať horolezecké lano, budete zdolávať strmé svahy, uvidíte snehové polia a možno zažijete aj nepríjemné uvoľnenie kameňov pod nohami.

Výsledok túry však naozaj stojí za to, pretože Gerlach v prípade dobrého počasia poskytuje nádherný výhľad. A mimochodom, zostup je prinajmenšom rovnako „zaujímavý“ ako aj výstup. Ak pôjdete dole napríklad Batizovskou próbou, zaberie vám to takisto okolo troch až štyroch hodín. Zídete ale dolu až k Batizovskému plesu a odtiaľ už vedú bežné turistické značky.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa