Objavte Chočské vrchy

2012-12-08 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovensko je krajina mnohorakých krás. Bohužiaľ, popri hektickom životnom tempe, najmä vo väčších mestách, si nevieme nájsť čas na zdraviu prospešný relax spojený s pohybom na čerstvom vzduchu. Raz za čas nezaškodí načerpať silu, stúpať nahor a pozerať sa na veci z vyššej perspektívy.



Veľký Choč je obľúbený pre nádherne široký výhľad na okolité kopce a pritom mierne náročný výstup.

Chočské vrchy patria do sústavy Západných Karpát. Delia sa na tri podcelky: Choč v západnej časti, Sielnické vrchy v strede a Prosečné na východe. Rozprestierajú sa na rozhraní okresov Ružomberok, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš po dĺžke 24 km.

Najvyšším vrchom je Veľký Choč (1 611 m.n.m), známy výhľadový bod Slovenska. Začiatok túry nájdeme  napr. v obci Lisková, Valaská Dubová či Likavka, ďalej je už potrebné sa iba držať turistických značiek.

Mnoho turistov sa podujme zdolať ten-ktorý vrch aj v zime, nakoľko výhľad stojí za to a výstup nie je nebezpečný, treba však dbať na teplé oblečenie a pre istotu pribrať do partie skúseného sprievodcu.

Vyšliapaná cesta z Valaskej Dubovej je len málo zalesnená a vo vyšších polohách prevažuje kosodrevina. Mierne strmý výstup k vrcholu zvládnu tí zdatnejší bez veľkej námahy. Výhľad na Vysoké Tatry, Liptovskú Maru či končiare Veľkej Fatry zaručene poskytnú neobyčajný zážitok.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa