Choč: klenot ospievaný mnohými básnikmi, ideálny na turistiku

2013-03-04 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Choč, klenot Chočských vrchov, bol už v minulosti ospievaný mnohými básnikmi aj samotným P. O. Hviezdoslavom, ktorý pochádzal z Vyšného Kubína, z dedinky, ktorá leží priamo pod Chočom.



Tento klenot patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické lokality Chočských vrchov, ale i celého Slovenska. Nadmorská výška Veľkého Choča je 1 611 m n. m, nachádza sa v Prírodnej rezervácii Choč a jeho súčasťou sú aj menšie vrcholy: Predný Choč, Malý Choč, Stredný Choč a Zadný Choč. Impozantný vrch má tvar nepravidelnej pyramídy s menšími bralami a jeho reliéf je kvestového typu.

Na vrchol sa môžete dostať viacerými trasami: po červenej značke z Jasenovej, Lúčok a Likavky, po modrej z Valaskej Dubovej, Likavky a po zelenej z Vyšného Kubína. Najľahší výstup je z obce Valaská Dubová, do ktorej sa ľahko dostanete prímestskou dopravou z Ružomberka.

Najkrajší výstup je pre mnohých turistov z Lúčok alebo z Vyšného Kubína, ale najlepšie si je nájsť ten svoj. Na vrchole Veľkého Choča sa vám naskytne nevídaný kruhový výhľad na regióny Liptov, Orava, Kysuce, Považie a Turiec.

Choč leží na rozhraní regiónov Liptova a Oravy, ak sa práve rozhodujete, kde strávite zimnú či už pomaly takmer jarnú dovolenku, ponúkajú sa vám aj tieto alternatívy. Regióny majú k dispozícii množstvo atrakcií pre svojich návštevníkov nielen na lyžiarskych zjazdovkách, ale aj mimo nich. A ak patríte medzi milovníkov zimnej turistiky, určite nepremeškajte možnosť zimného výstupu na Veľký Choč.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa