Tip na jarný výlet: Preskúmajte hrebeň Krivánskej Malej Fatry

2018-03-31 00:00:01 |   |    | 

Slovenská príroda je krásna v každom ročnom období, jar je však pre naše výlety jednoznačne najvhodnejšia. Ak chcete stráviť príjemný deň na vzduchu, vyberte sa preskúmať hrebeň Krivánskej Malej Fatry. Krajšie výhľady by ste len ťažko hľadali.



 

Najľahšie sa dostanete na hrebeň Krivánskej Malej Fatry prostredníctvom kabínkovej lanovky, ktorá premáva zo záveru Vrátnej doliny na Snilovské sedlo (1 524 m n. m.).

Cena jednorazového lístka nahor je 9,50 eura (dospelí), 8,50 (juniori, seniori) a 7,50 eura (deti). Obojsmerný lístok pre dospelých vás vyjde na 11 eur, juniori a seniori zaplatia 9,50 a deti 8 eur. Do Vrátnej doliny sa dostanete pohodlne autom, prípadne autobusom, nachádza sa tu aj záchytné parkovisko.

Pokračovať môžete ďalej na vrch Chleb (1 646 m n. m.), Hromové (1 636 m n. m.), Stienky (1 572 m n. m.), Poludňový Grúň (1 460 m n. m.), Stoh (1 607 m n. m.) až na Medziholie (1 185 m n. m.) s možnosťou výstupu na Veľký Rozsutec (1 610 m n. m.). Z  tohto vrchu sa vám otvoria jedinečné výhľady na celý Jánošíkov kraj a jeho krásy.

Táto trasa vedie po červenej značke a má stredne ťažkú až ťažkú náročnosť. Na jej prejdenie si pokojne vyhraďte celý deň. Počas túry sa vám otvoria nádherné výhľady na Vrátnu dolinu, Turčiansku kotlinu a Veľkú Fatru, región Oravy.

Hrebeňovka je vynikajúcim východiskovým bodom na návštevu Veľkého Kriváňa (1 709 m n. m.), Chaty pod Chlebom, Šútovského vodopádu (najvyšší vodopád v Malej Fatre), Malého Rozsutca (1 344 m n. m.) či obce Zázrivá. Prípadne môžete pokračovať modrou turistickou značkou do Jánošíkových dier a prejdete si tak vlastný okruh, ktorý je pomerne fyzicky náročný.

V jarných mesiacoch tu nachádzame jedinečné druhy rastlín rastúce na vápencovom podloží, skalných terasách a bralách. Asi najvzácnejším je klinček lesklý (Dianthus nitidus), západokarpatský endemit európskeho významu. Medzi ľadovcové relikty patria dryádka osemlupienková (Dryas octopetala), vŕba sieťkovaná (Salix reticulata) či orchidea. Typickými obyvateľmi tohto územia sú orol skalný, jeleň lesný či vretenica obyčajná.

Ak sa vám táto trasa páčila, vyskúšajte aj druhú časť Krivánskej malofatranskej hrebeňovky. Vedie zo Snilovského sedla okolo Veľkého a Malého Kriváňa (1 671 m n. m.), pokračujúc cez Stratenec (1 513 m n. m.), vrch Suchý (1 468 m n. m.), Chata pod Suchým, Plešel (981 m n. m.) až do obce Nezbudská Lúčka. Na túto túru si vyčleňte celý deň a trasa vedie po červenej turistickej značke. Zo zástavky Strečno premávajú osobné vlaky smerom na Žilinu aj Vrútky. Ak vám ostalo dostatok síl, môžete navštíviť i hrad Strečno alebo zrúcaninu hradu Starhrad.

 

Text a foto: Mária Hikelová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa