Donovaly – v minulosti uhliarska osada, dnes centrum zábavy

2018-05-24 00:00:01 |   |    | 

Asi každý z nás pozná horský priechod Donovaly, minimálne ním pri svojich potulkách na Slovensku prešiel. Jeho minulosť patrila výrobe dreveného uhlia, dnes je centrom zábavy pre malých aj veľkých.



 

Obec Donovaly sa nachádza na sever od mesta Banská Bystrica medzi pohoriami Starohorské vrchy a Veľká Fatra. Radí sa medzi staré uhliarske obce a má 6 osád: Bully, Polianka, Mistríky, Mišúty, Hanesy a Sliačany.

Zaujímavá je aj história obce, ktorá súvisí najmä s ťažbou dreva a výrobou dreveného uhlia pre erárnu hutu na Starých horách. Minulosť obce siaha do 17. a 18. storočia, kedy osady založili drevárski a uhliarski majstri, tzv. mistríci. Dodnes nesú ich meno miestne osady napr. Mišúty (1743) a Sliačany (1820).

Administratívnym centrom sa stali Donovaly, ktoré mali v minulosti rôzne názvy - Donnovall, Donoval, Dóval. Počas SNP tu bolo výcvikové stredisko vysokoškolského vojenského oddielu. Počas tohto obdobia podnikli Hitlerovci do obce a osád niekoľko trestných výprav a v osadách Bully, Mistríky, Polianka dokonca povraždili niekoľkých občanov. Donovaly boli neskôr vyznamenané Radom SNP I. triedy a Duklianskou medailou.

Pre malých objaviteľov je najväčším lákadlom Donovalov rozprávková dedinka Habakuky. Postavená je na motívy slovenských ľudových rozprávok Pavla Dobšinského. Tvoria ju domčeky a sochy v štýle ľudovo-fantazijnej architektúry, vďaka ktorej sa prenesiete „do skutočnej rozprávky“. Habakuky nájdete v osade Mišúty.

Nad obcou sa nachádza vrch Zvolen (1402 m n. m.) a Nová hoľa (1370 m n. m.), naň vedie i kabínková lanovka. Práve na svahoch Novej hole sú umiestnené viaceré zjazdovky a lyžiarke vleky. Juhovýchodné svahy patria zas nadšencom závesného lietania.

Počas slnečných dní môžete vyraziť na túru po viacerých turistických chodníkoch. Červená turistická značka vás privedie na Cestu hrdinov SNP, vrch Zvolen, Kozí chrbát a hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Žltou značkou sa dostanete do Korytnice a zelenou do strediska Šachtičky.

Počas letných mesiacov si môžete vychutnať Fun Arénu Donovaly. „Vyblázniť sa“ môžete na toboganovej bobovej dráhe, lezeckej stene a v lanovom centre, ktoré patria medzi najväčšie svojho druhu na Slovensku. Nájdete tu i bungee trampolínu, detské lanové centrum a nafukovací hrad.

Spomínaná bobová dráha sa nachádza na pravej strane zjazdovky z Novej hole od Mišútskej cesty. Adrenalín vám zdvihne najmä 7 divokých skokov a 11 ostrých zákrut. Maximálna možná rýchlosť, aká sa dá dosiahnuť, je 45 km/hodinu. V cieli vás bude čakať radar a prezradí vám vašu najvyššiu rýchlosť prejazdu toboganom. Pre opakovanie jazdy sa môžete nechať vyviesť vo vozíku priamo na štart 400 metrov dlhým vlekom.

V roku 2017 otvorili v adrenalínovom centre jedinečnú atrakciu, detský vodný zážitkovo-edukatívny Myšiačikov detský park. Jedná sa o komplex s deviatimi atrakciami nadväzujúcimi na seba, ako napr. jazierko s plťou, guličky, slimák či priehradky. Vďaka nim sa deti naučia i základné fyzikálne vlastnosti vody.

V širšom okolí Donovál, smerom na Banskú Bystricu, sa nachádza i pútnické miesto Staré Hory. Okrem úcty k Panny Márii sú známe ako dobrý východiskový bod turistických trás. Či už je to Veľká Fatra (Majerova skala, Kráľova studňa, Borišov) alebo Nízke Tatry (Špaňodolinský Šturec, Šachtička, Baláže), v tomto kúte Slovenska sa rozhodne nudiť nebudete.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa