Eistein ako cestovateľ: Denníky slávneho vedca odhaľujú mnohé prekvapenia

2018-06-17 12:00:00 |   |    | 

Čerstvo publikované súkromné cestovateľské denníky Alberta Einsteina odhaľujú jeho rasistické a xenofóbne názory. Zápisky vznikli medzi októbrom 1922 a marcom 1923 počas fyzikových ciest Áziou a Blízkym východom a objavujú sa v nich povrchné a negatívne generalizácie. Číňanov napríklad označuje ako "pracovitých špinavých hlúpych ľudí".



 

Titul s názvom The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestine, and Spain, 1922-1923 (Cestovateľské denníky Alberta Einsteina: Ďaleký východ, Palestína a Španielsko, 1922-1923; pozn. red) vyšiel pod hlavičkou Princeton University Press po prvý raz v angličtine ako samostatná publikácia. Editoval ho Ze'ev Rosenkranz, ktorý na Kalifornskej technickej univerzite pracuje na projekte venovanom Einsteinovým písomnostiam. V nemčine už denníky vyšli ako súčasť jeho 15-zväzkových Zobraných spisov.

Einstein v uvedenom období cestoval zo Španielska na Blízky východ a následne cez Srí Lanku, vtedy známu ako Cejlón, do Číny a Japonska. V denníku napríklad opisuje, ako po príchode do Port Said v Egypte stretol "Levantíncov všetkých odtieňov ... akoby ich vyvrhlo peklo", ktorí prišli na ich loď predávať svoj tovar. Počas pobytu v cejlónskom meste Kolombo zas píše o ľuďoch, že "žijú v obrovskej špine a značnom zápachu na zemi, málo robia a málo potrebujú".

Tie najhoršie vyjadrenia sa však ušli spomínaným Číňanom, ktorých deti sú podľa neho "bezduché a hlúpe", a bola by podľa neho škoda, ak by "títo Číňania vytlačili všetky ostatné rasy". V ďalších zápiskoch ich označuje za "nezvyčajný, stádovitý národ", ktorý tvoria skôr "automaty než ľudia". Následne tiež konštatuje, že medzi čínskymi mužmi a ženami je malý rozdiel a kladie si preto otázku, akou "smrtiacou príťažlivosťou" tieto ženy disponujú, keď sa muži "nedokážu ubrániť pred hrozným požehnaním" mať s nimi potomkov.

Albert Einstein, ktorý je v súčasnosti známy svojou vedeckou brilantnosťou i humanitarizmom, v roku 1933, po vzostupe Adolfa Hitlera a jeho nacistickej strany, emigroval do USA. Tam vystupoval ako zástanca ľudských práv a v roku 1946 v prejave na Lincolnovej univerzite v Pennsylvanii označil rasizmus za "chorobu bielych".

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
2.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa