Pozvánka na nedeľu: Folklór vo Vlkolínci

2016-07-28 08:00:00 |   |    | 

Vlkolínec, jediný živý skanzen na Liptove, zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO, pripravil na 31. 7. 2016 folklórne podujatie Nedeľa vo Vlkolínci. Počas celého dňa bude možné vidieť workshop remeselníkov, pre návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne aj detské divadielko. Folkloristi zo súboru Liptov zatancujú a zaspievajú a o zábavu sa postarajú aj folkoví umelci.



 

Posledná júlová nedeľa už cez dve dekády patrí folklórnemu sviatku v žijúcej lokalite UNESCO na Liptove – Vlkolíncu. Už o pár dní, tak Vlkolínec čaká atraktívny sprievodný program. Ten spestria aktivity umelcov medzinárodného workshopu remesiel – maliari, rezbári, tkáči, kováči aj drotári. „Cieľom workshopu je prezentovať kultúrne dedičstvo našich predkov. Počas podujatia budú umelci vytvárať aj nové diela a tie následne zostanú vystavené vo Vlkolínci a budú ich môcť obdivovať aj ďalší návštevníci osady,“ povedal Martin Hromada z ružomberskej radnice.

Počas celého leta organizujú vo Vlkolínci tvorivé dielne. Aj túto nedeľu, tak budú môcť návštevníci a najmä rodiny s deťmi, vyskúšať prácu s tradičnými materiálmi a nástrojmi. Medzi najobľúbenejšie aktivity patrí práca s hlinou, čipkovanie a tkanie. Tradičný folklór bude najbližšiu nedeľu prezentovať Folklórny súbor Liptov. Predstaví sa s programom tance a tóny Dolného Liptova a výberom z pripravovaného programu k 70. výročiu založenia súboru.

„Vo Vlkolínci má Liptov obrovský potenciál. Mnohí o ňom vedia, ale sú takí, ktorí len tušia, že región ponúka aj takúto atraktivitu. Kto chce spoznať históriu Dolného Liptova by určite mal navštíviť aj túto lokalitu. Nájde tu 45 pôvodných domov, ďalších desať je novších. Trvalo osadu obýva 19 ľudí v šiestich domoch, do ostatných prichádzajú chalupári najmä počas víkendov a preto osada stále žije,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Deti okrem tvorivých dielní zaujme predstavenie Žabí kráľ, ktoré odohrá Divadlo na Hojdačke a o výbornú zábavu vo folk štýle sa postarajú skupina Country Steps a Neznámi. Nedeľný program uzavrie obľúbený ružomberský interpret Miťo Bomba.

Vlkolínec je osada ležiaca na svahu v bočnom údolí Revúckej doliny vo Veľkej Fatre niekoľko kilometrov od Ružomberka. Už 23 rokov je obec svetová, vďaka zápisu v zozname UNESCO ju vyhľadávajú aj návštevníci z ďalekých krajín. Imponuje nielen malebnosťou prostredia a pôvabom ľudovej architektúry, ale aj tým, čo ju odlišuje od tradičných skanzenov. Vlkolínec totiž stále žije.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa