Rodinná atmosféra v lone nádhernej prírody: V Jasnej opäť ožila Björnsonka

2016-10-17 00:00:01 |   |    | 

Niektoré ubytovacie zaradenia sa časom stávajú legendami, bez ktorých by sme si daný región už ani nevedeli predstaviť. V Demänovskej doline medzi tieto charizmatické hotely nepochybne patrí chata Björnsonka. Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii sa prispôsobila potrebám súčasných zákazníkov, ktorým ponúka pohodlie a výborné služby aj spojenie s prírodou.



 

Advokát Slovákov

Chata dostala pomenovanie po nórskom spisovateľovi Björnstjernovi Björnsonovi, ktorý je držiteľom Nobelovej ceny za literatúru z roku 1903. Možno na prvý pohľad netradičný výber má svoje odôvodnenie. Björnson bol vášnivým bojovníkom za nezávislosť Nórska a v tej súvislosti ho zaujímalo aj postavenie Slovákov vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku. Nakoniec sa rozhodol tvrdo bojovať aj za naše práva a často ho nazývali advokátom nášho národa. Z toho dôvodu sa mu chceli Liptáci nejakým spôsobom odvďačiť. Najprv mu postavili pomník, ktorý vznikol na jednej zo skál v centre doliny, no jeho polohu už, žiaľ, nepoznáme. Ako ďalší spôsob poďakovania sa preto rozhodli pomenovať novopostavenú chatu práve po tomto spisovateľovi. Názov Björnsonova chata sa časom zjednodušil na Björnsonka a ten jej zostal napriek viacerým zmenám až dodnes.

 

Spomienka na pôvodnú chatu

Úplne prvá pôvodná Björnsonka stála v blízkosti Demänovskej jaskyne slobody. Tá však po niekoľkých rokoch zanikla a ako spomína bývalý člen horskej služby Karol Špánik, príčina je už teraz neznáma. Podľa jeho slov sa spomínajú dva dôvody, prečo pôvodná chata zanikla. Prvým bol údajný požiar a druhým špeciálny druh huby, ktorá napadla drevo a postupne ho začala rozkladať. Nová budova bola dostavaná v roku 1952 a verejnosti slúžila až do roku 2013, keď ju uzavreli a o dva roky neskôr zahájili kompletnú rekonštrukciu. Jej cieľom bolo najmä prispôsobenie sa náročnejším požiadavkám klientov pri zachovaní pôvodného charakteru. Zároveň chceli majitelia vytvoriť ekologický hotel, ktorý by bol čo najviac spätý s prírodou. Legendárnej chate sa tak podarilo vdýchnuť nový život a vytvoriť úžasné miesto pre rodiny, milovníkov hôr a lyžiarov. Objekt bol znovuotvorený počas tohtoročnej letnej sezóny.

 

Na skok od svahov

Ak pôjdete na chatu autobusom z Liptovského Mikuláša, zavezte sa až na poslednú zastávku s označením Demänovská dolina, Jasná. Popri veľkom hoteli prejdite až ku značeniu, ktoré vás popod malý most vyvedie smerom do kopca až priamo ku chate. Od zastávky trvá cesta od 10 do 20 minút v závislosti od vašej chôdze. Björnsonka sa môže pochváliť vynikajúcou polohou. V jej blízkosti do desať minút pešej chôdze sa dostanete k vlekom, ktoré vás rozvezú k viacerým svahom v okolí. Ideálna je však nielen na zimnú dovolenku, ale aj počas letnej a jesennej sezóny, pretože odtiaľ vedie niekoľko turistických chodníčkov do okolia. V jej blízkosti sa nachádza napríklad Vrbické pleso, náučný chodník dolinou a po krátkej prechádzke sa dostanete až priamo k jaskyni.

 

Relax pre dospelých, zábava pre deti

Čo sa týka výzoru, chata v exteriéroch neprešla veľkou zmenou, v jej okolí však pribudlo niekoľko zaujímavostí, ktoré vám dávajú ďalšie skvelé možnosti na využitie voľného času. Na terasách je niekoľko miest na sedenie, na ktorých si môžete vychutnať výhľad na okolitú prírodu. Pokiaľ máte chuť na grilovanie, môžete si posedieť v altánku oproti hlavnej budove.

Rodiny s deťmi poteší väčšie detské ihrisko a tých, čo obľubujú relax v prírode, zas miestna špecialita hriatô. V tomto prípade však nejde o alkoholický nápoj, ale o originálnu verziu wellness centra. Na malom kopčeku sa nachádza menšia sauna a hneď vedľa nej veľké kade na kúpanie v horúcej vode, ktoré si najlepšie vychutnáte počas zimných mesiacov, keď okolo vás nádherne sneží.

Vo vnútri hotela sa nachádza malá spoločenská miestnosť s rôznymi spoločenskými hrami, takže sa nebudete nudiť ani za zlého počasia. Objednať sa môžete na masáže. Neváhajte vyskúšať ani novinku – masáž mušľou, ktorá je vylepšenou verziou lávových kameňov.

 

Hotel, kde sa budete cítiť ako na návšteve u rodiny

Björnsonka poskytuje tri druhy ubytovania. Hlavná chata má podobu klasického hotela, v ktorom sa nachádzajú menšie izby s oddelenými posteľami alebo väčšie s manželskou posteľou a možnosťou prísteliek. Každá z nich má samostatné WC s kúpeľňou, televízor, deky, župany, uteráky a kvalitnú WIFI sieť.

Druhou lacnejšou možnosťou je ubytovanie v hosteli v izbách s troma posteľami, spoločnými sprchami, WC a kuchynkou. Určený je pre mladých ľudí a nenáročných turistov.

Veľké skupiny si môžu objednať samostatnú vilu, v ktorej sa vyspí dvanásť ľudí. Jej súčasťou je kuchyňa, veľká obývačka, jedáleň a veľmi príjemná vínna pivnička.

V spodnej časti hlavnej chaty sa nachádza reštaurácia s výbornou kuchyňou, ktorá oblieka tradičné jedlá a typické slovenské suroviny do modernejšieho šatu. Ubytovanie sa poskytuje spolu s raňajkami vo forme bohatých bufetových stolov. Mimo hlavnú sezónu môžete využiť zvýhodnené balíčky s polpenziou. Hlavná chata nie je veľmi veľká a vďaka prívetivému personálu vytvára dojem rodinného podniku, kde sa budete cítiť ako na návšteve u blízkych.

 

Zachovanie ducha pôvodnej Björnsonky

Najväčšie zmeny je možné badať na vnútorných priestoroch. Tam architekti vytvorili iný pôdorys miestností a tmavé drevo vymenili za svetlé, čím opticky celú chatu presvetlili. Tento motív prechádza celým hotelom a môžete ho vidieť aj vo wellnesse, vile, hosteli a izbách. Zaujímavosťou je tiež spracovanie dreva. To nie je potreté lakom, ale ekologicky ošetrené ochranným voskom. Priestorom to dodáva prirodzenejší vzhľad a zároveň nezaťažuje životné prostredie. „Cieľom bolo nadviazať na dlhoročnú históriu a tradíciu značky Björnson. Rekonštrukcia priniesla kompletnú obnovu chaty, s dôrazom na prírodné materiály, najmä drevo a kameň. Vonkajšia fasáda s dreveným obložením zostala zachovaná, chata vďaka tomu aj dnes pôsobí ako zo starých fotografií. Súčasťou redizajnu bolo aj logo. Keďže chata je pomenovaná po nórskom spisovateľovi, v logu sme použili nórsky vzor ikonického pleteného svetra. Vyjadruje pohodlie a príjemné teplo, ktoré hosť u nás určite zažije,“ povedala marketingová manažérka hotela Lenka Bartová.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk / Björnsonka
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa