Vianoce v duchu tradícií: V skanzenoch prežijete sviatky ako naši predkovia

2016-12-09 12:00:00 |   |    | 

Blížia sa najkrajšie sviatky roka, počas ktorých dodržiavame viacero starých tradícií a zvykov. Ak ich chcete spoznať ešte viac a nazrieť do života našich predkov v autentickom prostredí, navštívte niektorý zo skanzenov. V adventnom období aj medzi sviatkami si viaceré z nich pripravili zaujímavý program. V spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch vám prinášame jeho prehľad.



 

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Orava, Turiec, Kysuce aj Liptov na jednom mieste. Toto múzeum je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku a podáva komplexný obraz o tom, ako sa žilo v minulosti v oblasti severozápadného Slovenska. Na 15-tich hektároch nájdete 129 objektov, ktoré slúžili rôznym účelom. Niektoré sú zariadené a sprístupnené pre návštevníkov. Medzi inými sa môžete pozrieť na krčmu z Oravskej Polhory z roku 1811 či rímskokatolícky drevený kostolík z Rudna pochádzajúci z roku 1792.

Vianočnou atmosférou ožije múzeum v nedeľu 11.decembra. V tento deň si pre vás pripravili predvianočné a vianočné zvyky, obchôdzky koledníkov a Mikuláša s anjelom a čertom, čaká vás aj výroba vianočných ozdôb, pečenie oblátok či zdobenie medovníkov.

 

Skanzen Vychylovka - Múzeum kysuckej dediny

Do skanzenu boli v minulosti premiestnené vzácne objekty ľudovej architektúry z obcí  Riečnica   a  Harvelka, ktoré boli zatopené kvôli výstavbe vodného diela Nová Bystrica. Postupne sem pribudli obytné a hospodárske budovy, ale aj technické a sakrálne stavby z viacerých kysuckých obcí. Centrum dediny tvorí  Kaplnka Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou, krčma z obce Korňa a najstarší obytný dom z roku 1806 z Oščadnice. Návštevníci ocenia tiché prostredie, rozľahlý areál a krásu okolitej prírody.

Kysucké Vianoce si môžete užiť v Skanzene Vychylovka počas nedele  11. decembra. Návštevníci sa zoznámia s tým, ako sa ľudia kedysi pripravovali na vianočné sviatky, vypočujú si nádherné koledy, ale ochutnajú tiež zabíjačkové špeciality a chýbať nebude ani dobrá zábava pri vianočnom punči, tradičnej kapustnici či  prezentácia ľudových výrobkov s vianočnou tematikou.

________________________________________________________________________________________

Po stopách našich predkov: Toto je 12 najlepších skanzenov Slovenska

________________________________________________________________________________________

 

Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline

Najmladšie múzeum v prírode je na Liptove. Pri výstavbe vodného diela Liptovská Mara bolo zatopených jedenásť obcí. Najvýznamnejšie stavby boli rozobrané a ich vzácne časti sa previezli a osadili do presných kópií pôvodných objektov. K najväčším klenotom svetskej a sakrálnej ľudovej architektúry patrí goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec a ranogotický Kostol Panny Márie z Liptovskej Mary. Kaštieľ patrí k najstarším zemianskym stavbám Liptova. Zaujímavým objektom je aj jednotriedna škola s bytom učiteľa z Valaskej Dubovej a expozícia dobových úľov v ovocnom sade pri škole.

Liptovské Vianoce zažijete v skanzene 27. decembra. Návštevníci budú môcť nazrieť do expozícií vianočných domácností v drevených domoch roľníkov a remeselníkov. Počas návštevy skanzenu sa v tento deň dozviete mnoho zaujímavého o predvianočných a vianočných ľudových zvyklostiach viažucich sa k najkrajším sviatkom roka.

 

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

Len 3 km od Zuberca sa na poľane Brestová pod Západnými Tatrami nachádza jedinečný skanzen - Múzeum oravskej dediny. Na brehoch Studeného potoka nájdete charakteristické oravské ľudové stavby. Areálu dominuje neskorogotický drevený Kostol sv. Alžbety zo Zábreže z 15. storočia stojaci na vyvýšenom mieste. Okrem obytných domov či hospodárskych stavieb si vašu pozornosť zaslúžia aj stavby oravských remeselníkov, napríklad plátennícky dom, valašský mlyn, píla, vyhňa či hrnčiarska pec.

V dňoch 29. až 31. decembra čaká návštevníkov zaujímavý Vianočný večer - prehliadka múzea so zažatými lampášmi, vianočné zvyky, vinše a koledy a k tomu horúca medovina alebo čokoláda.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, slovakia.travel, SITA, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa