Tip na víkend: To najlepšie z nádherných Kysúc

2018-01-05 12:00:00 |   |    | 

Orava a Kysuce sú jedny z mála regiónov, ktoré si u nás dokázali zachovať pravú pôvodnú atmosféru. Veľkým lákadlom pre turistov je bývanie v malých chalupách, ktoré sú často situované na lazoch a ponúkajú dokonalé súkromie. Okrem toho si tam môžete užiť najmä nádhernú prírodu a vychádzky v nej.



 

Skanzen Vychylovka

Kvôli výstavbe novej nádrže pri Novej Dubnici muselo dôjsť k úplnému odstráneniu dvoch menších dedín. Keďže sa v tomto regióne nachádzajú viaceré vzácne stavby pôvodnej ľudovej architektúry, chceli ich za každú cenu zachrániť. V tom čase prišli na nápad zriadiť skanzen, ktorý umiestnili do jednej z častí Vychylovky. Okrem pár budov z dvoch zaniknutých dedín tam nechali i pôvodné obydlia z doliny Chmúra. Súčasťou tejto atrakcie je stále funkčná lesná železnica, ktorá už dnes počas hlavnej letnej sezóny slúži na prepravu turistov. Celoročne sa môžete tešiť na zaujímavý program, ktorý je prispôsobený aktuálnym sviatkom, ročným obdobiam alebo významným udalostiam.

 

Orloj Stará Bystrica

Architektúra Starej Bystrice je známa dominantnými drevenými prvkami. Hlavnou atrakciou tohto mesta je orloj, ktorý dostavali v roku 2009. Okrem presného času si na ňom môžete pozrieť aktuálne polohy slnka a mesiaca. Počas celej hodiny na ňom môžete obdivovať sochy významných historických osobností spojených s našimi dejinami. Orloj si istotne pozrite aj v podvečerných hodinách. Vtedy je nádherne osvetlený a necháva vyniknúť jeho znamenité detaily.

 

Kaštieľ a lesopark, Oščadnica

V Oščadnici sa nachádza jeden z novších slovenských kaštieľov, ktorý dostavali na začiatku 20. storočia. Jeho súčasťou je rozsiahly lesopark, v ktorom nájdete viacero vzácnych drevín. Naplánujte si jeho návštevu tak, aby ste mali dostatok času aj na prechádzku po celom parku. Navštívte aj kaštieľ, kde je v interiéri inštalovaná zbierka umenia. Výstavu otvorili v roku 1981, aby tak mohli dať šancu na prezentáciu najmä domácim umelcom.

 

Pútnické miesto Živčáková

V roku 1958 sa údajne na vrchu Živčáková niekoľkokrát zjavila Panna Mária, ktorá vyzývala ľudí k pokore a varovala pred zlom, ktoré sa medzi nimi šíri. Od toho času sa stala čistinka, na ktorej došlo k tomuto zázraku, pútnickým miestom. Najprv sa tam chodili veriaci modliť iba z vlastnej iniciatívy, neskôr tam postavili celý komplex s kostolom a menšou kaplnkou. Na tomto mieste sa nachádzajú tiež pramene s údajne posvätnou zázračnou vodou. Na Živčákovú sa dostanete po turistickom chodníku, ktorý vedie z neďalekej Turzovky.

 

Trojmedzie, Čierne

Kysuce spájajú Slovensko s dvoma našimi susednými štátmi. V tomto regióne preto nájdete zaujímavosť označovanú ako Trojmedzie. Tam máme spoločné hranice s Poľskom a Českou republikou, čiže naraz sa ocitnete hneď v troch krajinách. V tesnej blízkosti tohto bodu označeného pamätníkom so znakmi jednotlivých štátov umiestnili piknikové stoly a priestor na grilovanie. Symbolicky tak chceli pripraviť príjemné miesto, na ktorom sa môžu stretnúť obyvatelia všetkých troch krajín a posedieť si pri dobrom jedle. Zo slovenskej strany vedie cesta k Trojmedziu od železničnej stanici v Čiernom. Po jednoduchom turistickom chodníku vám to bude trvať približne hodinu.

 

Kaštieľ, Radoľa

História tohto kaštieľa siaha až do 15. storočia. Vtedy tam vystavali menší kaštieľ, ktorý mal byť zároveň domovom zemepána. V 17. storočí prešiel rozsiahlou renesančnou prestavbou a získal súčasnú podobu. V minulosti jeho súčasťou kaštieľa aj malý pivovar, veľké statky a rybníky na lovenie rýb. Momentálne sa tam nachádza najrozsiahlejšie múzeum dejín kysuckého regiónu. To je rozdelené do štyroch hlavných častí. Najprv si pozriete zaujímavosti z histórie, potom nahliadnete do typického meštianskeho domu, dozviete sa viac aj o vývoji kresťanstva na území Slovenska a veľkou zaujímavosťou je aj expozícia, ktorá sa venuje alchýmii.

 

Pieskovcové gule, Megonky

Na Kysuciach si môžete potrápiť vaše logické myslenie veľkou megalitickou hádankou. V mestskej časti Čadce sa nachádza lokalita so vzácnym prírodným úkazom v podobe veľkých pravidelných pieskovcových gulí. Niektoré z nich majú priemer len pár centimetrov, no tie najväčšie v minulosti dosahovali až päť metrov. Po nich tam už zostala iba spomienka v podobe veľkých vyhĺbených jám. Až do súčasnosti sa nikomu nepodarilo identifikovať ich presný pôvod.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa