6 dôvodov, prečo si dať jarný reštart na Liptove

2018-04-18 12:00:00 |   |    | 

Za oddychom či už aktívnym alebo príjemným ničnerobením nepotrebujete cestovať tisíce kilometrov. Krásne miesta s množstvom možností, výborným jedlom a kvalitným servisom máme aj na Slovensku. Ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú dopriať jarnú dovolenku, môže byť rezort Gothal s wellness v Liptovskej Osade, kde sa dá nielen zrelaxovať, ale si aj pripomenúť slovenské tradície či históriu a utvrdiť sa v tom, aké je Slovensko nádherné.



 

Regióny Slovenska majú rozhodne čo ponúknuť. Ak sa vám na dovolenku nechce čakať do leta, radi by ste si pár dní oddýchli, no neviete, kam vyraziť, nasledujúcich šesť dôvodov vás určite presvedčí vybrať si Liptov.

 

1. História a tradície

Liptov je jedným z regiónov bohatých na tradície, ktoré sa stále dodržiavajú. Liptáci sú pyšní aj na zachovávanie svojho kultúrneho dedičstva. Ľudovú architektúru a spôsob života našich predkov si môžete pozrieť vo Vlkolínci, v Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline alebo v Archeoskanzene na Liptovskej Mare - Havránku, no tradičné dreveničky nájdete aj v iných dedinkách.

Ak chcete byť v blízkom kontakte s miestnou históriou, vyskúšajte rezort Gothal. Gothal je pôvodný názov obce Liptovská Osada, kde sa multifunkčný areál nachádza. Dedinke dali tento názov benediktínski mnísi v roku 1288 a v preklade znamená božie domčeky. V minulosti sa vďaka benediktínom v tejto oblasti rozvíjalo náboženstvo, kultúra, umenie a nové techniky hospodárenia, dnes je centrom relaxu a zábavy.

V Gothale sa môžete ubytovať v tradičných chalupách. Chalúpky sú postavené v duchu ľudovej architektúry z tradičných materiálov, akými sú kameň a drevo, preto vyzerajú ako by vypadli z obrazu Martina Benku. Zároveň sú však prispôsobené všetkým potrebám návštevníkov a poskytujú maximálne pohodlie.

 

2. Pokoj a relax vo wellness na Liptove

Ak si radi doprajete túru alebo inú pohybovú aktivitu, určite budete potrebovať dopriať svojmu telu oddych. Na Liptove máte na výber wellness v Gothale. Môžete sa vypotiť v parnej či fínskej saune, alebo skombinovať benefity oboch v sanáriu. Ak vás trápi ekzém, únava či vysoký krvný tlak, blahodarne na vás bude pôsobiť floatingový bazén s morskou vodou z Mŕtveho mora, ktorá vám vráti stratené sily. K dispozícii je samozrejme aj odpočinková miestnosť s relaxačnou hudbou a ležadlami, ochladzovací bazén a prívalová sprcha.

Ak cestujete s deťmi a bližšie než saunovanie je vám bláznenie sa vo vode, vyskúšajte Vodný svet na Liptove v rezorte Gothal s wellness. Zaplávať si môžete v 25-metrovom bazéne s hĺbkou 180 centimetrov a šiestimi dráhami. Oddýchnete si v relaxačnom bazéne s príjemnou teplotou 35 °C. Deti určite ocenia šantenie v detskom bazéne plnom zábavy a atrakcií.

 

3. Autentické jedlo

Tradičné slovenské jedlá ako halušky, pirohy či strapačky chutia najlepšie v tradičných kolibách a salašoch, kde sa pripravujú podľa overených receptov a z kvalitných lokálnych surovín. Na Liptove by ste určite nemali vynechať ochutnávku bryndze, parenice alebo korbáčikov a všetkých pokrmov pripravených z chutného čerstvého mlieka a mliečnych výrobkov.

Pre tento región je charakteristický demikát, teda hustá bryndzová polievka a pre obec Liptovské Revúce je typický múčnik „meteník“. Z bryndze sa pripravuje aj šmirkas, čo je lokálna bryndzová nátierka. Veľkou pochúťkou je aj liptovská kapustová polievka, ktorá sa tradične pripravuje s tzv. slepou kurou, teda akýmisi knedlíčkami pripravenými z pečiva, mlieka, múky, cibuľky a slaniny. V niektorých reštauráciách vám pripravia aj ťapky - trhance z uvarených zemiakov s bryndzou a kôprom.

Ak aj nie ste milovníkom klasiky, na Liptove nájdete mnoho reštaurácií ponúkajúcich chutné steaky, šaláty, cestoviny a iné jedlá medzinárodnej a modernej kuchyne.

 

4. Krásna príroda

O tom, že na Liptove nie je núdza o krásnu prírodu, je zrejmé. Krásne túry a prechádzky plné dychberúcich výhľadov si užijete na úpätiach Nízkych Tatier, Veľkej Fatry či hrebeni Chočských vrchov. Určite neobíďte Jelení vodopád v Čutkovskej doline a osadu Železné, nazývanú Železnô.. Neopakovateľný zážitok ponúka aj návšteva jaskýň, či už Stanišovskej jaskyne, Demänovskej jaskyne slobody alebo Važeckej jaskyne. Ak sa však vydáte hociktorým smerom, určite natrafíte na úchvatné miesta, kde vás príroda nabije pozitívnou energiou.

 

5. Miesta pre aktívny oddych

Či už máte radi túry a prechádzky alebo obľubujete bicyklovanie a adrenalínové zážitky, na Liptove si určite nájdete aktivitu, ktorú si užijete. Liptov ponúka desiatky kilometrov turistických trás a náučných chodníkov. Skúste napríklad stredne náročnú asi štvorhodinovú túru Demänovskou dolinou z Jasnej na Lúčky cez Tri vody, Lukovú a Širokú dolinu. Náučným chodníkom obsahujúcim päť zastavení a 15 tematických oblastí sa môžete vydať od ústia Žiarskej doliny k Žiarskej chate.

Cyklochodníkov rôznych dĺžok a náročností je v regióne tiež množstvo. Obľúbená je napríklad okružná cyklotúra po okolí Liptovského Hrádku. Pre cyklistov začiatočníkov a rodiny s deťmi je vhodná ľahká trasa na vyhliadku Kobyliny v Chočských vrchoch. Z bicykla si môžete pozrieť aj miestne hrady - Grand Castle Liptovský Hrádok, Hrad Likavka, hrad Liptov (Starhrad) a Havránok. Pekným 16-kilometrovým cyklochodníkom sa môžete previezť z Donovál do Korytnice, no príjemných cyklotrás je v regióne samozrejme oveľa viac.

Ak hľadáte adrenalín inde než na bicykli, môžete si vyskúšať napríklad pocit voľného pádu v aerodynamickom tuneli, ale aj dobrodružstvo na vode v adrenalínovom centre Areálu vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši.

 

6. Zábava aj pre deti

Liptov neponúka zážitky iba dospelým návštevníkom, ale na svoje si určite prídu aj deti. Ubytovacie zariadenia myslia aj na tých najmenších návštevníkov. Rodinné apartmány s kuchyňou nájdete napríklad v apartmánoch v rezorte Gothal s wellness blízko zábavného strediska pre deti Donovalkovo či Habakuky.

Okrem nenáročných túr či cyklovýletov sa deti zabavia aj vo vode, no Liptov ponúka aj atrakcie šité na mieru práve deťom. Zvieratká môžu obdivovať napríklad v kontaktnej ZOO v Liptovskom Mikuláši, Ovečkolande v Pavčinej Lehote, Mini farme Sidorovo na Malinô Brdo či Rozprávkovej vtáčej záhrade v Liptovských Revúcach.

Malí dobrodruhovia sa potešia aj lanovej dráhe Tarzania v Hrabove alebo návšteve Medvedej štôlne v Žiarskej doline. Nudiť sa nebudú ani v Drakoparku Chopok a určite ostanú fascinovaní parkom miniatúr v Liptovskom Jáne. Tento zoznam však rozhodne nie je kompletný a počas pobytu na Liptove určite nebudú mať čas na videohry.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa