Obec Malachov je označovaná aj ako "živé striebro", má svojich osem divov

2020-02-11 12:00:01 |   |    | 

Obci Malachov v Banskobystrickom okrese prináleží aj názov "živé striebro" medzi "medenou" Banskou Bystricou a "zlatou" Kremnicou. V stredoveku sa tam ťažila ortuťová ruda - rumelka a tamojšie bane boli známe v celej Európe. Dnes týmito miestami vedie banský náučný chodník.



 

Chatová osada Ortúty v Malachove je východiskom turistických a cykloturistických trás. Nachádza sa tam obľúbené miesto na piknik - rekreačná lúka s ohniskami, lavičkami a prístreškom, ktoré miestni i návštevníci hojne využívajú. Začínajú sa tam aj značkované trasy niekoľkých náučných chodníkov.

Ako priblížila starostka obce Lucia Ferenc Gajdúšková, banský chodník vedie po miestach, kde sa v stredoveku ťažila ortuťová ruda, rumelka. Môžu sa však pochváliť i prírodovedným chodníkom s prírodnými krásami a zaujímavosťami, nazvaným osem divov Malachova. Patria medzi ne aj Ortútske jazierko, Malachovský vodopád, kamenné more, ľadové diery, kde ešte v júni je ľad, či Tiesňava Malachovky.

Historický chodník sa začína v obci pri múzeu tradičného bývania, ktorým je Kováčovie dom. Od 60. rokov 20. storočia bol neobývaný. V roku 2012 ho zrekonštruovali a zriadili z neho múzeum. "Vybudovali sme ho zo starého domčeka, ľudia podonášali potrebné veci a zariadili sme ho. Je tam miestnosť, kde sa varilo, izba, kde sa spalo, a keď to vidia deti, nechápu, ako sa takto mohlo kedysi žiť," spomína starostka. O záujem návštevníkov nie je núdza.

Obec s vyše 1100 obyvateľmi je vyhľadávaným rekreačným centrom v lete, ale i v zime, keďže jej okolie ponúka upravené bežecké trate s dostupnosťou v smere Králiky, Kremnica, Badín, Železná Breznica. Je hrdá na svoje športové tradície a reprezentuje ich viacero úspešných športovcov, ktorí tam vyrástli. Patrí medzi nich napríklad bežkyňa na lyžiach Jaroslava Bukvajová, ktorá bola trikrát na olympiáde.

"My žijeme športom v lete aj v zime. Bežkujú u nás malí i veľkí. V škole zadarmo požičiavame lyže pre deti z dediny. Upravili sme trate, jednu chceme osvetliť, aby sa dalo lyžovať aj večer. Máme dve multifunkčné športové ihriská a tie sú celé leto obsadené," zhrnula Ferenc Gajdúšková.

V Malachove to žije a kultúrny či športový život v obci rozvíja desať aktívnych občianskych združení. Zabávať sa tam dokonca chodia i Banskobystričania. Je to jedna z mála dedín v okolí mesta, ktorá je známa tradičnými fašiangami, pri ktorých stále koledujú krojovaní mládenci z obce, ale tiež divadelným súborom Malá Chova z Malachova. Ochotnícke divadlo v obci funguje už od roku 1931 a je široko-ďaleko známe. Podobne ako tunajší ľudoví remeselníci.

"Vyrastalo tu veľa známych ľudových remeselníkov a medzi nich jednoznačne patril Ján Snopko, ktorého ľudia vyhľadávali pre fujary, píšťalky či valašky. Mnohé sú v múzeách po celom Slovensku. Dokonca i legendárny slovenský herec a režisér Karol L. Zachar, veľký milovník a zberateľ ľudového umenia, chodil k nemu," hovorí starostka.

Vychýrený remeselník Snopko "od Nikliarov" zomrel v roku 1988. Občasník Malachovské noviny si pred rokmi takto zaspomínal: "Zachar zostal vždy na dva-tri dni. Spávali všetci v jednej izbe, ako bolo vtedy zvykom. Vraj raz povedal: Vieš čo, Janko, to je pohádka tu spať... to okienko otvorené, a tá voda ako žblnká v potoku..." Dom Snopkovcov údajne nikdy nemal núdzu o návštevníkov, a boli to i bačovia, ktorí robili pri ovciach, a ktorým Snopko zdobil opasok, valašku, črpáky a fujaru.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dušan Hein
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa