V sobotu si spravte čas na kultúru: Veľký prehľad programu Noci múzeí a galérií

2019-05-17 12:00:00 |   |    | 

Sobota 18. mája je Medzinárodným dňom múzeí a Slovensko sa pri tej príležitosti už po 15. raz zapojí do celoeurópskej aktivity pod záštitou Rady Európy - Noci múzeí a galérií. Mestá po celej krajine si pripravili mimoriadne zaujímavý program.



 

"Noc múzeí a galérií patrí k našim najvýznamnejším aj najnavštevovanejším aktivitám. V pestrom programe inštitúcie ponúkajú poučenie aj zábavu, niekde aj do polnoci. Múzeá sa venujú ochrane a záchrane kultúrneho dedičstva, dokladov minulosti. Preto aj návšteva depozitárov patrí k nevšedným zážitkom, podobne ako spoznanie bunkrov či historických lokomotív," povedala na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave námestníčka Slovenského národného múzea (SNM) Gabriela Podušelová. Podľa Mariána Majerníka zo Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS) na podujatí budú pútavo prezentovať múzeá a galérie svoju činnosť. Predstavia unikáty z doby bronzovej alebo zo stredoveku, pripravia rôzne hry a spôsoby zábavy, remeselné tvorivé dielne, literárne a divadelné aktivity, podujatia na počesť Milana Rastislava Štefánika, ale aj návštevu jaskyne či ochutnávku medu. Podľa organizátorov zo ZMS a SNM až do neskorých večerných hodín bude možné navštíviť viac ako 100 zbierkotvorných slovenských inštitúcií. Ich zoznam je na internetových stránkach www.snm.sk, www.nocmuzei.sk a www.zms.sk.

 

Bratislava

Počas sobotnej (18. 5.) Noci múzeí a galérií bude najpestrejší program v Bratislave. Záujemcovia o históriu, zábavu i poučenie si môžu vybrať z ponúk vyše 50 zapojených inštitúcií. Najmasovejší - viactisícový záujem býva tradične v Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea (SNM). Bude otvorené od 9.00 h do 23.30 h, keď si možno pozrieť všetky expozície a výstavy. Prírodovedné aktivity zo zoológie, mineralógie, paleontológie a astronómie sa začínajú od 15.00 h a odborné prednášky o hodinu neskôr.

Iný program majú ďalšie múzeá SNM: Historické na Bratislavskom hrade, Múzeum židovskej kultúry, Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi aj štyri múzeá na Žižkovej ulici: hudobné, archeologické, Múzeum kultúry karpatských Nemcov a Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku.

Aj v Slovenskej národnej galérii možno v predĺžených hodinách (10.00 h – 24.00 h) navštíviť všetky výstavy a expozície. Medzi nimi je nová obývačková knižnica s vyše 9000 knihami i poučno-zábavná interaktívna expozícia Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom vhodná pre celé rodiny. Od 16.00 h do polnoci sú k dispozícii organizované aktivity v rôznych priestoroch SNG.

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) okrem vstupu do všetkých svojich desiatich múzeí sa do Noci múzeí zapája ďalšou časťou nového projektu Ako sa hrali naši. Ten bude od 13. hodiny v podobe happeningu na Primaciálnom námestí a nádvorí Starej radnice, kde sa bude hrať a cvičiť na 12 stanoviskách. "Hlavný hosť a moderátorka Iveta Malachovská povie, ako sa ona hrávala. Budú príbehy piatich starých hračiek. Psychologička Marta Marošová pripomenie dôležitosť hier pre deti aj medzi generáciami v rodine a tiež povie niečo o správnej výchove. Bude netradičné divadlo o knihe aj hudba v podaní Spievankova a na záver zahrá skupina Funny Fellows," uviedla pre TASR Beáta Husová z MMB.

Železničné múzeum Bratislava východ vypraví mimoriadny parný vlak ťahaný rušňom Mazutka, historické motorové vlaky, umožní jazdu na drezinách a prehliadku modulového koľajiska. Aj v Múzeu dopravy možno spoznať historické vozidlá: autá, lode a podľa riaditeľa múzea Ernesta Husku aj lokomotívu, v ktorej návštevníci ešte neboli. 

Prvýkrát sa do Noci múzeí a galérií zapája CO kryt pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava, kde je komiksová výstava autorov z celej Európy a druhýkrát aj Múzeum colníctva a finančnej správy. Jeho priestory budú pre návštevníkov otvorené v sobotu 18. mája od 10.00 do 20.00 h. Na návštevníkov čaká odborný výklad vývoja výberu mýta, cla a daní na našom území, prehliadka histórie finančnej stráže od čias Rakúsko-Uhorska až do roku 1948, stráže obrany štátu v rokoch 1936 - 1939 či ukážky dobových dokumentov. Expozícia návštevníkov prevedie činnosťou colnej správy od vzniku Československa až po súčasnosť. Budú mať možnosť vidieť výstroj a výzbroj colníkov, ich uniformy, plakety, vyznamenania i ďalšie predmety každodennej potreby. Takisto sa oboznámia s využívaním služobných psov, s ukážkami predmetov používaných pri pašovaní aj zachyteným tovarom. Návštevníci si budú môcť vyskúšať aj plombovanie a pozrieť si zábery zo seriálu z 80. rokov minulého storočia o práci slovenských a českých colníkov Ve znamení Merkura. Účastníci podujatia tiež uvidia ukážky dobových daňových dokumentov. Ako pamiatku na návštevu múzea si odnesú opečiatkované karty s fotografiami.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) v súvislosti s podujatím vypraví k múzeám a galériám mimoriadne vypraví historické vozidlá bratislavskej MHD. „Historické vozidlá budú jazdiť na dvoch električkových a trolejbusových a tiež jednej autobusovej linke, cestujúci sa nimi zadarmo môžu odviezť od 12.00 do 24.00 h," informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Električky a trolejbusy budú premávať v polhodinových intervaloch, autobusy každých 20 minút.

V meste a kraji je jednotná vstupenka za tri eurá, ktorú možno kúpiť v prvom navštívenom múzeu alebo galérii a platí na všetky ostatné. Deti do desiatich rokov majú vstup zdarma.

 

Červený Kameň

Na hrade Červený Kameň v okrese Pezinok bude v sobotu 18. mája počas Noci múzeí a galérií špeciálna prehliadka venovaná rodu Fuggerovcov. Návštevníci sa počas nej dozvedia informácie, ktoré sa do bežnej prehliadky nezmestia, pripravený bude tiež sprievodný program. "Významný nemecký rod síce vlastnil hrad Červený Kameň len 45 rokov, ale napriek tomu mu v 16. storočí stihol vtlačiť nezmazateľnú pečať – jeho dnešnú podobu," hovorí sprievodkyňa Agáta Šuláková o Fuggerovcoch, ktorí stáli aj pri počiatkoch obchodovania s meďou na našom území.

O tom hovorí dokumentárny film "Cesty medi. Po stopách medi z vraku lode Bom Jesus", ktorý je o význame baníctva a obchodu s meďou na území dnešného Slovenska od 13. do 17. storočia. Návštevníci si ho môžu pozrieť priamo v hradnom paláci. Okrem toho si môžu vyskúšať pečatenie listov alebo sa prejsť časťou hradnej expozície bez sprievodcu. Detskí návštevníci si zas v priestoroch lisovne budú môcť vytvoriť vlastný erb alebo navrhnúť mincu.

Brány hradu budú počas podujatia pre verejnosť otvorené od 19.00 do 22.00 h. Hlavný program sa uskutoční v rozľahlých pivniciach, najväčších svojho druhu v stredoeurópskom priestore, a na prvom poschodí hradného paláca. Návštevníkov prevedú pivnicami viacerí sprievodcovia metódou reťazového sprevádzania.

 

Trnava

Západoslovenské múzeum v Trnave otvorí v rámci podujatia inak neprístupný kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je súčasťou tohto bývalého kláštora klarisiek. O 21.00 h sa v ňom uskutoční koncert súboru Vox Aurumque. Popri tom Oláhov seminár – Múzeum knižnej kultúry o 17.00 h pripravil prehliadku novej výstavy Šestnáste storočie slovom a obrazom s komentárom Milana Ševčíka. "Hlavný program v budove na Múzejnom námestí máme od 17.00 až do 23.00 h," informovala Simona Jurčová, poverená riadením múzea. 0 17.30 h pozývajú na prehliadku novej prírodovednej výstavy Skameneliny sveta s komentárom geológa Miroslava Hornáčka. Vernisáž o 19.00 h bude patriť Trnavským fotoateliérom, výstava priblíži miesta prvých fotoateliérov v Trnave a fotografov, ktorí v nich pracovali.

Trnavská Galéria Jána Koniarka otvorí Kopplovu vilu i Synagógu – Centrum súčasného umenia. Podľa slov PR manažérky Zuzany Dohnalovej od 13.00 do 22.00 h ponúknu prechádzku vo virtuálnej realite, komentované prehliadky aktuálnych výstav. "Za účasti autora Jozefa Piláta to bude v synagóge ŠuňaWood, s kurátormi na Zelenom kríčku ObrazoBOREC Jiřího Černického a Jedno bez druhého Garafovej a Šušovicovej," uviedla Dohnalová. Záver bude patriť o 20.00 h koncertu Petra Adamova.

 

Galanta

Do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií sa 18. mája zapojí aj Galanta v jej troch kultúrnych inštitúciách – v renesančnom a neogotickom kaštieli a vo vlastivednom múzeu. K nahliadnutiu budú sprístupnené stále expozície a výstavy, prednášky, tvorivé dielne a pripravený bude aj kultúrny program. TASR poskytla informácie Andrea Cupal Baricová z Vlastivedného múzea v Galante.

V renesančnom kaštieli sa okrem komentovanej prehliadky bude o 13.00 h a 14.00 h konať prednáška pre mládež a dospelých pod názvom Štyri ženy – štyri storočia. Prednášať bude Anna Jónásová, ktorá sa posledné roky intenzívne venuje dejinám rodu Esterházyovcov. Výsledkom jej vedeckej práce je prvý zväzok knihy Ženy rodu Esterházyovcov, vydaný v roku 2014, a v tomto roku vyjde pokračovanie, z ktorého predstaví jej ženské postavy. Návštevníci sa dozvedia o humanistke zo 16. storočia, o zakladateľke rodu zo 17. storočia, o bohatej a nešťastnej dáme z 18. storočia a rebelke – herečke z 19. storočia. Prednáška bude obohatená sprievodným programom – vystúpením žiakov Základnej umeleckej školy Josepha Haydna a členov občianskeho združenia Fringia z Bratislavy, ktorí budú prezentovať šaty z renesancie, baroka, klasicizmu a romantizmu a prezradia niektoré zaujímavosti týchto dôb. Na konci prednášky sa návštevníci môžu naučiť tancovať dobový tanec.

Vo vlastivednom múzeu otvoria o 16.00 h výstavu s názvom Svet macíkov – zázračný svet zberateľky plyšových medvedíkov Anny Szóda. Okrem stálych expozícií tak pôjde o výstavu viac než 2000 plyšových medveďov a starých hračiek, ktorú uvedú samotná zberateľka Szóda a kurátorka výstavy Izabela Danterová. V súvislosti s touto výstavou pôjde aj o tvorivé dielne pre deti s ilustrátorkou Zuzanou Hlavatou, pričom deti si môžu vytvoriť vlastné leporelo „Môj macík“. Na programe bude aj bábkové predstavenie profesionálnej bábkarky Mariky Kecskés v slovenskom i v maďarskom jazyku pod názvom „Ako sa z divých zvierat stali domáce“. Všetci návštevníci, ktorí na oblečení budú mať macíka alebo prídu v medveďom kostýme, dostanú sladkú odmenu.

Historický neogotický kaštieľ Esterházyovcov sa stane miestom na oddych, predstavia sa v ňom od 20.00 h predkapela Cupau feat a následne kapela Zuzany Mikulcovej, ktorá spája slovenské texty s pop-soulom a prvkami elektronickej hudby. Okrem toho sa v kaštieli bude konať prehliadka Kodályovej izby a aktuálnej výstavy v galérii. Vstup na podujatie je bezplatný.

 

Sereď

Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi má do 21.00 h v ponuke prehliadky expozícií a výstav s odborným výkladom, vystúpenie Československého komorného dua a tvorivú dielňu na tému aquamanile. "V duchu spomienky na M. R. Štefánika a česko-slovenské kultúrne vzťahy sme pripravili dve prednášky. Prvá je Evy Vrabcovej na tému Spolok pre vybudovanie pomníka generálovi M. R. Štefánikovi, nasledujúca vedeckého pracovníka Petra Macha z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Pozostalosť po generálovi M. R. Štefánikovi," uviedla vedúca múzea Mária Diková.

 

Dolná Krupá

Hudobné múzeum – kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave sa pridáva exteriérovým celodenným fantazijným Lestivalom. Bude od dopoludnia venovaný rodinám, popoludní začnú koncertné vystúpenia pre dospelých, vystúpia folkloristi u Urpína, Čechomor, Zuzana Smatanová, Hudba z Marsu, Martin Geišberg a ďalší. Z Trnavy je zabezpečená bezplatná kyvadlová doprava. O polnoci zaznie v parku Sonáta mesačného svitu na počesť Ludwiga van Beethovena, ktorú ju skomponoval priamo v Dolnej Krupej.

 

Hlohovec

Dve podvečerné prednášky budú čakať návštevníkov Vlastivedného múzea v Hlohovci. Podľa slov riaditeľa Jozefa Urminského bude prvá jeho o grófke Helene Obendorf - Erdody, v druhej bude Marián Kamenčík hovoriť o Hlohovských literárnych aférach, záhadách a mystifikáciách. Na 17.00 h múzeum pozýva na klavírny koncert a počas dňa bezplatne sprístupní aj vyhliadku na veži kostola sv. Michala.

 

Piešťany

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch bude vo všetkých svojich priestoroch – Kúpeľnej dvorane, Vile dr. Lisku i Pamätnej izbe Ivana Krasku otvorené do 20.00 h a popri výstavách a expozíciách jeho pracovníci pripravili pre návštevníkov prezentácie Tajomný svet húb a Čo sa našlo vo Váhu?, tvorivé dielne, ukážky ľudových krojov s možnosťou si ich vyskúšať i hru pre veľkých a malých Zábavné putovanie Piešťany a komentovanú prehliadku výstavy Generál M. R. Štefánik v odkaze historickej zbierky balneologického múzea.

Vojenské historické múzeum v Piešťanoch na Žilinskej ceste ponúkne do 22.00 h tri haly a exteriérovú expozíciu s ťažkou i ľahkou vojenskou technikou, okrem toho výstavu Legionári - naši hrdinovia veľkej vojny 1914 -1918. "Budeme premietať dokumentárne filmy s vojenskou tematikou, tiež dokument Štefánik, príbeh hrdinu – Vlasť a záujemcovia sa budú môcť zúčastniť na besede s jeho autorom Pavlom Kanisom," povedal riaditeľ múzea Milan Kubizniak. Lákadlom podľa jeho slov bude aj predstavenie letky Virtuálne Biele albatrosy.

 

Chtelnica

Okolie kaštieľa - Regionálneho múzea v Chtelnici sa premení na 18. i 19. 5. na lukostrelecký tábor, ktorý bude ponúkať súťaže v historickej i nočnej lukostreľbe, tiež na lietajúce terče, ale aj možnosť zaučiť sa v tomto streleckom umení. "Účasť v historických kostýmoch je vítaná," uviedla Jana Blažková z múzea. V ňom prebieha výstava Oravského paleta a výstava k 100. výročiu smrti M. R. Štefánika.

 

Košariská

Podujatie Noc múzeí a galérií sa bude v Košariskách v okrese Myjava niesť v znamení spomienky na generála Milana Rastislava Štefánika, ktorého 100. výročie tragickej smrti si v tomto roku pripomíname. „Slovenské národné múzeum – Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách sa do tohto podujatia opäť zapojí programom, ktorý potrvá až do večerných hodín,“ uviedol hovorca mesta Myjava Marek Hrin. Na 13.00 h je pre návštevníkov pripravená scénická prehliadka s názvom Cestujme v čase s Milanom Rastislavom Štefánikom. „O 18.00 h sa začne beseda s autorkami Kresleného príbehu M. R. Štefánika Lenkou Mlčúchovou a Ninou Abramovičovou. Záverečná časť programu bude patriť scénickej prehliadke venovanej M. R. Štefánikovi,“ doplnil hovorca mesta.

 

Myjava

Podujatie Noc múzeí a galérií sa po ročnej prestávke, ktorá bola zapríčinená rozsiahlou rekonštrukciou Múzea Slovenských národných rád, vracia opäť do Myjavy. Informoval o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin. Podujatie sa uskutoční v sobotu 18. mája. "Múzeum Slovenských národných rád v Myjave sa do tejto výnimočnej akcie opäť zapojí programom, ktorého obsah si môžu návštevníci vychutnať až do neskorých večerných hodín," uviedol Hrin. Od 13.00 h bude pre návštevníkov pripravená scénická prehliadka s názvom Cestujme v čase s Milanom Rastislavom Štefánikom. "V podvečer od 18.00 h bude nasledovať beseda s autorkami Kresleného príbehu M. R. Štefánika Lenkou Mlčúchovou a Ninou Abramovičovou. Záverečná časť programu bude vyhradená scénickej prehliadke múzea s M. R. Štefánikom," doplnil hovorca mesta.

 

Trenčín

Galéria Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne otvorí v rámci Noci múzeí a galérií v sobotu (18. 5.) svoje výstavné priestory verejnosti za symbolické jednoeurové vstupné. Galéria pripravila bohatý sprievodný program pre všetky vekové kategórie. Ako informovala asistentka výstav GMAB Lucia Petrovičová, od 10.00 h sa začnú na nádvorí galérie hry pre deti a plenér – maľovanie na nádvorí galérie. V rovnakom čase odštartuje v interiéri galérie Detský sprievodca výstavami s tvorivými dielňami pre deti. Noc múzeí a galérií bude pokračovať komentovanými prehliadkami výstav, tvorbou obrázkov z jedla a ďalšími tvorivými dielňami pre deti. „Podvečer (o 18.00 h) je na programe komentovaná prehliadka stálej expozície s Pavlom Múdrym nazvaná Spoznaj Bazovského. Noc múzeí a galérií vyvrcholí baterkovou prehliadkou výstav pri svetle baterky (20.00 h) a luminografiou na nádvorí galérie – kreslením svetlom s fotografkou Kristínou Rigasovou,“ doplnila Petrovičová.

 

Nitra

Nitrianske múzeá a galérie pripravujú na tretiu májovú sobotu program, ktorý bude zahŕňať výstavy, hudobné vystúpenia, súťaže či workshopy. Návštevníci podujatia Noc múzeí a galérií si budú môcť pozrieť výstavné priestory 18. mája do neskorých večerných hodín, niektoré budú otvorené až do polnoci. „V centre mesta je pripravená prehliadka stálych výstav v synagóge, prezentácia nového CD o židovských sviatkoch pre deti s názvom Hviezdy a more, hudobné vystúpenie zoskupenia Musicantica Slovaca alebo ukážky konzervovania a reštaurovania v Ponitrianskom múzeu,“ uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Ponitrianske múzeum bude v sobotu otvorené až do polnoci. Svojim návštevníkom ponúkne prehliadku expozícií i sprievodný program. Okrem aktuálnych i stálych výstav sa budú môcť návštevníci zapojiť do rôznych tvorivých aktivít. „Vlastný svietnik z mozaiky si môžu vytvoriť od 12.00 do 21.00 h. Neskôr, po 15.00 h, si zasa budú môcť pozrieť ukážky paličkovania a tkania na kartičkách. Pre milovníkov hudby je pripravené o 20.00 h vystúpenie hudobného združenia Musicantica Slovaca,“ uviedla PR manažérka Ľubica Packová-Zahradárová.

Na detských návštevníkov čaká interaktívna výstava o Inkoch v Detskom múzeu Severka. Nitrianska galéria ponúkne workshop pre deti s rodinami na tému Galéria známa i neznáma, súťaž a tiež prezentáciu ocenených filmov festivalu Fest Anča. Ponitrianske múzeu pripravuje okrem iného aj interaktívny program pre rodiny a ukážky paličkovania a tkania kartičkami.

Fotogaléria Trafačka chystá výstavu fotografií a hudobné vystúpenia študentov nitrianskeho konzervatória a folkových skupín. Múzeum medoviny, prvé svojho druhu na Slovensku, láka okrem prehliadky 300-ročnej pivnice s odborným výkladom aj na bezplatnú ochutnávku medoviny. Pre deti bude pripravená ochutnávka medov. Individuálne prehliadky výstavných priestorov ponúkne Misijné múzeum v Nitre, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. Zhromažďuje exotické predmety z misií v rôznych kútoch sveta a možno tu tiež nájsť približne 250 exponátov zvierat - šelmy, hady, jaštery, vtáky a motýle z viacerých svetadielov.

 

Mojmírovce

Letohrádok kniežaťa Aldobrandiniho v Mojmírovciach sa počas Noci múzeí a galérií vráti do obdobia roka 1801. Divadelne spracovaný Mesačný príbeh lásky o sonáte č. 14 cis-mol sprostredkujú návštevníkom letohrádku členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS zo Zavara. Nemecký skladateľ flámskeho pôvodu mal učiť hudbu tri mladé šľachtičné – Jozefínu, Teréziu a Giuliettu. „Jednej z nich však Beethoven od počiatku prekáža a voči polohluchému učiteľovi hudby vyhotoví zákerný plán postavený na pretvárke a neúprimnej láske. Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno realizovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty,“ priblížil príbeh Michal Lukáč z Občianskeho združenia divadelná skupina teatro ORLUS. Tridsaťročný Beethoven, zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej, dni a týždne presedel za klavírom, až sa mu podarilo skomponovať jedinečnú sonátu lásky, Sonátu mesačného svitu.

V Letohrádku kniežaťa Aldobrandiniho, známeho aj ako malý kaštieľ, sa v súčasnosti nachádzajú priestory Regionálneho múzea Mojmírovce. Areál, kde letohrádok stojí, patril v minulosti rodine Ürményiovcov, ktorá ho predala do vlastníctva princovi Camillovi Borghese Aldobrandinimu. S urmínskym rodom Huňadyovcov bol príbuzensky spätý sobášom s Máriou Huňadyovou. Aldobrandiniovci boli starým šľachtickým rodom, ktorý pochádzal z talianskej Florencie. Nedávna obnova národnej kultúrnej pamiatky bola realizovaná z finančných prostriedkov regionálneho operačného programu zameraného na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov.

 

Nová Baňa

Prehliadku stálych expozícií a ďalších výstav, prezentáciu reštaurovaného obrazu z druhej polovice 18. storočia či vystúpenia žiakov základnej umeleckej školy (ZUŠ) ponúkne v sobotu 18. mája Pohronské múzeum v Novej Bani počas celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Prehliadku stálych expozícií múzea a aktuálnych dvoch výstav môžu záujemcovia absolvovať od 18.00 do 22.00 h. Počas Noci  múzeí a galérií sa návštevníkom predstaví aj literárno-dramatický odbor ZUŠ Nová Baňa s hrou Ako sa Štrúdlik - jablčník až na samý kraj sveta odgúľal – skoro.

O 20.00 h odprezentuje reštaurátorka a akademická maliarka Zuzana Komendová reštaurovaný obraz Peter zapiera Krista z druhej polovice 18. storočia. Na rozmernom plátne je zobrazený viacfigurálny výjav z Nového zákona – svätý Peter, v obave o svoj život zapiera, že pozná Ježiša Krista. Ústrednou postavou na scéne je žena usvedčujúca Petra, ukazujúc na neho prstom. Peter zapierajúc obvinenie, že aj on patrí medzi Ježišových učeníkov, sa snaží uniknúť pred ženou a tiež pred družinou vojakov, ktorí ho obkľúčili. "Dramatický výjav je doplnený kohútom, namaľovaným v oblúku brány, ktorý potvrdzuje splnenie Kristovej predpovede. Obraz je namaľovaný neznámym školeným maliarom, ktorému sa podarilo, pomocou svetelných a farebných kontrastov, majstrovsky vystihnúť atmosféru zobrazeného námetu," informovala riaditeľka múzea Katarína Konečná. V závere podujatia vystúpia žiaci hudobného odboru ZUŠ Nová Baňa.

 

Kremnica

V znamení Kremnického meštianskeho streleckého spolku sa bude niesť tohtoročná Noc múzeí a galérií v kremnickom Múzeu mincí a medailí. Múzeum počas podujatia sprístupní Mestský hrad v Kremnici so všetkými expozíciami, ktoré sú súčasťou areálu. "Pripravujeme pestrý, zábavný, poučný a zaujímavý program pre malých aj veľkých návštevníkov. Deti sa môžu zapojiť do interaktívnych hier, kde budú na rôznych vedomostných stanovištiach a stanovištiach zručnosti plniť úlohy a na konci hry získajú diplom mladého čarostrelca. Alebo môžu využiť svoju šikovnosť a kreativitu pri návrhu streleckého terča," informovala o tom Miriam Kostrianová z múzea. Pre tých návštevníkov, ktorí túžia po informáciách, majú múzejníci pripravené krátke rozprávania o histórii vzniku a fungovaní Kremnického meštianskeho streleckého spolku, o strelniciach v Kremnici, ktoré v minulosti využíval Kremnický meštiansky strelecký spolok, ale aj o návšteve cisára Františka Lotrinského, ktorý na jedny strelecké preteky daroval vzácne predmety. Pripravené bude aj rozprávanie o streleckých terčoch, ktoré sa nachádzajú v zbierkovom fonde múzea, o motívoch, ktoré sú namaľované na terčoch, o reštaurovaní a digitalizovaní terčov v súčasnosti. "Návštevníci budú mať možnosť vystúpiť na vyhliadkovú vežu Kostola svätej Kataríny, pozrieť si izbu turnermajstra, dozvedieť sa informácie o živote turnermajstrov v minulosti a vychutnať si výhľad na panorámu večernej Kremnice," podotkla Kostrianová. Nebudú chýbať ani ukážky historických strelných zbraní a príležitosť vyskúšať si streľbu z luku a kuše.

Ďalšie kremnické múzeum Slovenský olympijský a športový výbor - Slovenské olympijské a športové múzeum vo svojej stálej expozícii dejín lyžovania na Slovensku v rámci Noci múzeí a galérií sprístupní výstavu „Dokumentarista s citom pre okamih. Ladislav Bielik, redakcia Štart, Bratislava“, venovanú slovenskému fotografovi Ladislavovi Bielikovi. Zámerom výstavy je poodhaliť inú časť Bielikovej tvorby, ktorej zasvätil veľkú časť zo svojej profesionálnej práce, a to športovej fotografie. Výber je zostavený z vyše 300 fotografií z archívu športového týždenníka Štart v rokoch 1956 až 1992 a vo výstavnej podobe budú prezentované prvýkrát. Okrem výstavy návštevníci uvidia aj ukážky lyžiarskeho výstroja a lyžiarskej výzbroje.

Počas podujatia Noc múzeí a galérií bude otvorené tiež Múzeum gýča, ktoré ponúkne dobrú náladu a prehliadku 1562 gýčov rôzneho druhu a pre deti špeciálne fotenie s Mickeym Mouseom a s múdrym škriatkom.

Vybrané expozície privítajú návštevníkov v sobotu 18. mája od 19.00 h. Počas Noci múzeí a galérií bude vstup do expozícií voľný.

 

Zvolen

Mapovanie a mapy najrôznejšieho druhu sú témou tohtoročnej Noci múzeí a galérií v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Program sa začína v sobotu 18. mája o 16.00 h a podľa organizátorov bude pestrý, zábavný i poučný. "V popoludňajšom programe venovanom rodinám a deťom sa z návštevníkov stanú bádatelia, ktorí pátrajú po tajomstvách starých máp z fondu múzea," informuje LDM. "Pomôže im v tom nielen bystrý um, ale aj dve konské posily z koniarne na Hornej Trebuli," dodáva.

Otec slovenského lesníctva Jozef Dekret Matejovie zase poodhalí tajomstvo svojej, dvesto rokov starej mapy a návštevníci sa naučia aj niečo o lesníckych značkách a pod. Po zotmení sa múzeum zahalí do svetla sviec a historických svietidiel. Nočnú prehliadku spríjemní káva podávaná v múzejnej kaviarni. O 21.00 h sa návštevníci môžu tešiť na vystúpenie Borisa Čellára & WoodPack Brothers. Štyria profesionálni hudobníci a perkusionisti prenesú prítomných do magického sveta svojho vlastného vynálezu, rytmicko-melodického hudobného nástroja WoodPack. "Po skončení koncertu si záujemcovia pod vedením autora budú môcť vyskúšať hru na tomto netradičnom, ale veľmi pôsobivom hudobnom nástroji," pripomína múzeum.

LDM sa zapojilo v tomto roku nielen do 15. ročníka Noci múzeí a galérií, ale podobne ako v predošlých rokoch aj do spolupráce banskobystrických a zvolenských inštitúcií pri príprave a realizácii tohto podujatia. Samozrejmosťou bude špeciálny historický vlak premávajúci v deň podujatia medzi Banskou Bystricou a Zvolenom a MHD v oboch mestách v čase od 15.00 h do 24.00 h zadarmo. Ako lístok v oboch prípadoch slúži opečiatkovaná dvojeurová vstupenka na podujatie. Záujemcovia sa po navštívení aspoň štyroch partnerských múzeí a galérií môžu zapojiť do súťaže o hodnotné ceny.

Okrem Noci múzeí a galérií ožije opäť po roku Zvolenský zámok rytiermi, remeselníkmi, umelcami, vinármi či farmármi. Festival Zabudnuté remeslá sa uskutoční už tento víkend, 18. a 19. mája. V sobotu sa po otvorení zámockých brán a privítaní návštevníkov uskutoční dobýjanie slameného hradu detskou armádou. Následne budú pokračovať šermiarske súboje a sokoliarske predstavenia, pre deti bude pripravená rytierska zábavná dráha. Popoludní pozve do interiéru zámku Slovenská národná galéria (SNG) a doplní tak program o aktivity v rámci podujatia Noc múzeí a galérií. Nádvorie zámku bude v tom čase patriť pasovaniu detí za rytierov a dvorné dámy i divadelným scénkam rytierskych spolkov. Večer sa uskutoční koncert jazzového sexteta SKLEROTICI a tiež recitál stredovekej hudby a poézie. Nedeľa sa bude niesť v predzvesti Dňa detí a v duchu udatných rytierov. Uskutoční sa lukostrelecký turnaj a verbovanie detí do kráľovskej armády. Čas obeda doplní recitál stredovekej hudby a pred pasovaním za rytierov sa deti na chvíľu započúvajú aj do rozprávky. Popoludní to budú opäť šermiarske ukážky súbojov, sokoliarov, divadelné predstavenia, orientálne tance i prednáška o výrobe mečov.

Počas celého víkendu budú môcť návštevníci festivalu okrem bohatého hudobného a divadelného programu vidieť aj minizoo, výstavu dravcov a navštíviť remeselnú uličku plnú šikovných majstrov.

 

 

Bojnice

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice budú môcť 18. mája spoznávať tajomstvá prestavby zámku. Nočnú prednášku pripravilo múzeum pri príležitosti Noci múzeí a galérií, informovala vedúca oddelenia múzejnej komunikácie, marketingu a služieb návštevníkom Petra Gordíková. Prednáška Kataríny Malečkovej predstaví posledného šľachtického majiteľa Bojnického zámku ako architekta a zberateľa. "Gróf Ján František Pálffy bol jeden z najvýznamnejších súkromných zberateľov umeleckých predmetov. Na uloženie zbierok využíval rezidencie vo Viedni, Budapešti, Paríži, Bratislave, Kráľovej pri Senci, Bojniciach. Viaceré objekty nechal na tento účel stavebne upraviť. Najväčšia neogotická prestavba bola v Bojniciach," načrtla Gordíková.  Podujatie sa podľa nej uskutoční po zotmení v prostredí romantického zámku, ktorý do dnešnej podoby nechal prestavať gróf Ján František Pálffy. "Voľne nadväzuje na aktuálny Festival zámockých príbehov, ktorý prestavbu zámku približuje zaujímavou inscenovanou formou. Uskutoční sa v klubovni SNM - Múzea Bojnice so začiatkom o 21.00 h," dodala.

 

Brezno

Horehronské múzeum v sobotu od 15.00 do 18.00 h pripravilo tvorivé dielne pre malých i veľkých. Tradičnej židovskej výtvarnej technike priučí návštevníkov výtvarníčka z Izraela Esther Shilo. Čaká ich aj otvorenie jej výstavy Z papiera vystrihované, ktorá potrvá do 14. júna či workshop Cesta do praveku s Dušanom Valentom. "Esther Shilo sa narodila v Tel Avive, obaja jej rodičia pochádzali zo Slovenska, prežili holokaust a v roku 1948 emigrovali do Izraela. Umenie bolo odjakživa jej záľubou. Počas štúdia sa venovala maľbe, kresbe, soche i keramike. V roku 2003 absolvovala kurz umeleckého strihania papiera a už po štvrtej hodine jej učiteľka skonštatovala: V tomto umení budeš géniom! Podľahla tak čaru starého židovského umenia vystrihovania z papiera a začala navrhovať vlastné originálne papierové vystrihovačky, z ktorých väčšina motívov pramení v Biblii, židovských tradíciách a symbolike," priblížila Ťažká. Od roku 2005, keď Shilo mala svoju prvú výstavu v medzinárodnom kultúrnom centre Kastra v Haife, jej tvorbu prezentovali na viacerých výstavách v Izraeli, USA, Číne, Nemecku alebo v Česku.

Podľa Ťažkej okrem pripraveného programu počas Noci múzeí a galérií bude pre návštevníkov sprístupnená historická expozícia Brezno v premenách času a aktuálna výstava Nie je drevo ako drevo výstava predmetov prevažne z dreva zo zbierkového fondu Horehronského múzea. Meštiansky dom má byť verejnosti prístupný do 21.00 h.

 

Svätý Anton

Deň múzeí sa rozhodli osláviť aj vo Svätom Antone. "V sobotu 18. mája počas Noci múzeí a galérií je pre verejnosť pripravená prehliadka historických salónov pri svetle krásnych českých kryštálových lustrov, obohatená o hrané scénky s názvom Príšerky v kaštieli," informovala Jana Slaná z múzea. Deň predtým, v piatok 17. mája, otvoria v kaštieli výstavu Veduty európskych miest. Návštevníci si budú môcť prezrieť kópie vzácnych grafík pochádzajúcich z 18. storočia. Vernisáž sa bude konať o 14.00 h vo výstavnej sále múzea.

"Múzeum vo Svätom Antone má vo svojej zbierke viacero cenných umeleckých a historicky dôležitých diel. Avšak jedno z jeho najväčších prekvapení bol objav kolekcie vedút z polovice 18. storočia, ktoré sa našli v 60. rokoch 20. storočia počas obnovy kaštieľa v vstavanej skrini salónu zvaného Rodová galéria," uviedla Slaná. Ako dodala, v roku 1792 získal grafiky gróf Mikuláš Koháry a mali slúžiť nielen ako dekorácia kaštieľa, ale už v tej dobe poukazovali na väzby globalizovaného sveta.

 

Banská Bystrica

Časť kolekcie zreštaurovaných malieb Dominika Skuteckého zo zbierky Stredoslovenskej galérie (SSG) vystaví galéria počas sobotňajšej Noci múzeí a galérií. Ako agentúru SITA informovala PR manažérka Stredoslovenskej galérie (SSG) Zuzana Chlebničanová, výstavu Zreštaurované – Stála expozícia Dominika Skuteckého sprístupnia v sobotu 18. mája o 19:00 vo Vile Dominika Skuteckého. Verejnosti bude expozícia prístupná do konca novembra.

V súvislosti s výročiami významného banskobystrického maliara Dominika Skuteckého (14. februára 1849 Gajary – 13. marca 1921 Banská Bystrica) iniciovala Stredoslovenská galéria, ktorá spravuje umelcovu expozíciu v Banskej Bystrici, dva rozsiahlejšie projekty. Od minulého roka prebieha projekt zameraný na hlbší výskum tvorby umelca a reštaurovanie malieb z galerijnej kolekcie. Od marca 2019 do začiatku roka 2020 v priestoroch Vily Dominika Skuteckého postupne galéria odhaľuje zreštaurované obrazy a prezentované výsledky analýz vybraných malieb.

V nadväznosti na výskum a reštaurovanie diel SSG rozbieha aj druhý projekt zameraný na rekonštrukciu vily a reinštaláciu stálej expozície umelca s využitím potenciálu maliarovej vily ako autentického prostredia jeho tvorby a rodinného života. „Okrem doplnenia expozície malieb plánujeme aj dotvorenie dobovým mobiliárom a dokumentáciou,“ dodala Baraníková s tým, že vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) už začiatkom roka 2019 zrenovovali podlahy expozície.

 

Banská Štiavnica

Bohatým programom vo svojich troch expozíciách sa do tohtoročnej Noci múzeí a galérií zapojí v sobotu (18. 5.) Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici. Vedúca odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM Petra Páchniková informovala, že expozícia Baníctvo na Slovenku - Kammerhof ponúkne prehliadky až do 22.00 h.

Od 16.00 h ponúkne program Galéria Jozefa Kollára. Program sa začne autoportrétnou tvorivou dielňou pre rodiny s deťmi s názvom Zrkadlenie a premiérou štyroch portrétov od Edmunda Gwerka, ktoré budú prvýkrát exkluzívne vystavené verejnosti. "Od 17.00 h bude program pokračovať piknikom na priedomí. Jeho súčasťou budú debaty, kávička aj gastroprekvapenie," priblížila Páchniková. Návštevníci galérie sa môžu tešiť aj na stretnutie s Oľgou Kuchtovou, venované jej aktuálnej výstave Krajina so snom. Večer v galérii zakončí koncert študentského zoskupenia Huaja.

 

Handlová

Noc múzeí a galérií ponúkne špeciálny program aj v expozícii uhoľného baníctva na Slovensku v Handlovej. Návštevníci môžu absolvovať netradičné prehliadky pod názvom Pevnosť Boyard – Kto hľadá, ten nájde.

 

Rožňava

Tohtoročná Noc múzeí a galérií sa bude v rožňavskom Baníckom múzeu (BM) niesť v retro štýle. Ako informoval manažér kultúry BM Róbert Šimko, sprievodným podujatím bude už v piatok 17. mája od 9.00 h Múzejný retro deň. „Záujemcov čaká rozmanitý náučno-zábavný program zameraný na spôsob života v období socializmu. V piatok to budú obľúbené tvorivé dielne, prednášky o 1. máji, o spartakiádach, alebo hračkách v socializme. Súčasťou bude aj možnosť praktického cvičenia samotnej spartakiády na nádvorí, ktorú múzeum pripravilo spolu s Olympijským klubom Gemer,“ priblížil Šimko. Ako pokračoval, program zavŕši samotná sobotňajšia Noc múzeí a galérií, počas ktorej budú záujemcom sprístupnené všetky prevádzky BM v neštandardnom čase od 17.00 h do 23.00 h. „Návštevníkov čakajú prednášky, ako aj večerné a nočné prehliadky expozícií a aktuálnych výstav. Počas oboch dní až do zotmenia bude v areáli zážitkového centra Sentinel pre najmenších návštevníkov k dispozícii banský vláčik,“ dodal Šimko.

 

Fiľakovo

Otvorenie dvoch výstav, prednáška o zafíroch či premietanie dokumentárneho filmu čaká na návštevníkov Noci múzeí a galérií na hrade Fiľakovo v okrese Lučenec, ktorá sa uskutoční v sobotu 18. mája od 18.00 h. Podľa slov riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktórie Tittonovej sa inštitúcia do tejto celoeurópskej aktivity zapája po dvanásty raz. „Prvým dejiskom bude už tradične Mestské vlastivedné múzeum, kde sa o 18.00 h otvára výstava s názvom Staronové poklady múzea, ktorá predstaví nové zbierkové predmety inštitúcie. Za posledných šesť rokov pribudlo do zbierky niekoľko raritných predmetov, súvisiacich s históriou nášho mesta," uviedla Tittonová s tým, že vystavené exponáty budú z oblasti histórie, etnológie i archeológie.

V Bebekovej veži hradu o 19.00 h otvoria výstavu s názvom História colníctva, ktorú HMF pripravilo v spolupráci s niekoľkými slovenskými a maďarskými inštitúciami. „Nevšedná expozícia mapuje históriu colníctva od najstarších čias po 21. storočie. Priblíži historický vývoj výberu mýta, cla a daní na našom území. Expozíciu spestrujú uniformy, pracovné nástroje colníkov a predmety zadržané v súčasnosti," načrtla riaditeľka. Dodala, že ďalšou zaujímavosťou podujatia bude prednáška o zafíroch v kazemate dolného hradu. Okrem toho sa na nádvorí o 19.00, 20.30 a 22.00 h uskutoční aj premietanie filmu Vianoce 1944 – Každý december nový máj veští a rôznych archívnych záberov.

 

Betliar

V športovom duchu sa ponesie nadchádzajúca Noc múzeí a galérií v Andrássyovskom kaštieli v Betliari pri Rožňave. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová, podľa ktorej boli práve športové aktivity ako konské pólo, jachting či "auto-moto" športy obľúbenými kratochvíľami členov rodu. „V sobotu 18. mája od 13.00 h bude pre detských návštevníkov otvorená naša kreatívna výtvarná dielňa, kde sa do 17.00 h budú môcť zapojiť do tvorby najdlhšej maľovanej knihy a taktiež si vyrobiť rôzne kreatívne športové pomôcky. Na lúke pred kaštieľom sa od 17.00 h do 19.00 h budú môcť návštevníci zapojiť do športových aktivít ako loptové hry, bedminton, tenis alebo kriket, ktoré boli obľúbené aj medzi aristokratmi,“ priblížila Krajčiová. Ako pokračovala, od 19.00 h budú mať návštevníci múzea možnosť zúčastniť sa na klasických alebo špeciálnych tematických prehliadkach kaštieľa. „Tento rok budú zamerané na šport a športové aktivity Andrássyovcov. Túto tému si múzeum nezvolilo náhodou, súvisí s majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa konajú na Slovensku aj počas Noci múzeí a galérií,“ povedala manažérka. Doplnila, že o hudobnú stránku podujatia sa postará finalistka speváckej súťaže Karmen Pál-Baláž a vyvrcholením bude ohňostroj o 23.00 h.

 

Spišská Belá

Do tradičného podujatia Noc múzeí a galérií sa v sobotu 18. mája zapojí aj Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej, ktorý je súčasťou Slovenskej národnej galérie (SNG). Táto historická pamiatka pod Tatrami bude mať dvere svojich expozícií otvorené od 10. hodiny až do polnoci. Počas dňa sú lektorované prehliadky v polhodinových intervaloch, posledná denná prehliadka kaštieľa je o 16. hodine. „Poobedný program sa bude niesť v znamení „zvukov a fotografie“. O 13.30 h v tvorivom workshope „Zvuky cez ruky“ sa detský návštevník prenesie do prostredia malebného anglického parku a originálnym spôsobom zachytené zvuky prírody aplikuje na pôsobivo živé obrazy Ladislava Mednyánszkeho. Workshop „Pieseň lesa“ o 14.30 h zase návštevníkov presvedčí, že sa príroda dá fotiť aj bez použitia fotoaparátu,“ priblížila Daniela Kostková z vedenia kaštieľa.

Večerná prehliadka o 18. hodine pod názvom „Zvedavé oči“ bude venovaná opäť rodinám s deťmi a sľubuje podľa nej zábavu zahalenú do rúška tajomstva. Pre dospelých si lektori kaštieľa pripravili večerné prehliadky s podtitulom „Aj taký bol“. „V dvoch za sebou následne idúcich časových cykloch o 19.00 a 20.30 h odpovieme na otázku, aký bol v skutočnosti Ladislav Mednyánszky. Odpovede nájdeme v nie tak známych spomienkach umelcovej sestry Miri,“ doplnila Kostková s tým, že milovníci histórie by si nemali nechať ujsť večernú odbornú prednášku o 22. hodine, vedúceho kurátora Zbierok starého umenia SNG Dušana Burana. Nesie názov „Kult Svätej Anny v neskorom stredoveku“ a svojim obsahom zasadí patrónku katolíckeho kostola v Strážkach do širokého kontextu.

 

Košice

V Košiciach sa do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií tiež zapoja viaceré kultúrne inštitúcie. Ako v utorok informovali na spoločnej tlačovej konferencii, v sobotu (18. 5.) od 17.00 h do polnoci budú Košice počas hokejových majstrovstiev žiť jednu noc aj históriou. Východoslovenské múzeum (VSM) ponúkne v Historickej účelovej budove okrem iných prehliadku výstavy „Košice 1918 - 1938. Zrod metropoly východného Slovenska – Mesto a čas," v rámci ktorej sa bude konať aj workshop s názvom Vytvor si Štefánikov denník. Sprístupnená bude tiež Miklušova väznica, pred ktorou sa od 15.00 h uskutoční podujatie Návšteva stredoveku. Ukončí ju ohňová šou. Otvorená bude tiež samotná Katova bašta, ako aj pamätný dom Františka II. Rákocziho Rodošto i Dom remesiel. „Lákadlom budú tiež medaily tohtoročných majstrovstiev sveta v hokeji. Zlatú, striebornú aj bronzovú si bude možné pozrieť od soboty (18. 5.) do nedele 26. mája vo vestibule VSM na Námestí Maratónu mieru," povedala Katarína Ščerbanovská z VSM.

Východoslovenská galéria si pripravila komentované prehliadky priestorov, do ktorých sa verejnosť bežne nedostane. Vstup do Reštaurátorského ateliéru, Knižnice a Depozitára bude limitovaný. Deti čaká Kreatívny labyrint a dospelých diskusie o príprave výstavy či audiovizuálny performance súčasných umelcov Borisa Sirku a Jozefa Tušana.

Detská železnica návštevníkov vyzdvihne historickým autobusom na Námestí Maratónu mieru, urobí krátky okruh po meste a odvezie ich do stanice Čermeľ. Chýbať nebude dobová tlač s názvom Čermeľský hlas, v ktorej budú historické fotografie Košíc.

Do Košickej noci múzeí a galérií sa zapojí i Slovenské technické múzeum (STM), ktoré oslávi storočnicu Fordu T premietaním retro grotesiek na nádvorí múzea. Otvorené bude i Planetárium. Fanúšikovia športu si prídu na svoje na mimoriadnej výstave 90 rokov slovenského hokeja, ktorá je pre veľký záujem od utorka do 26. mája k dispozícii verejnosti dlhšie, a to od 9.00 do 19.00 h. Letecké múzeum zas sprístupní lietadlo vládnej letky Vládny špeciál TU-154. „Ponúkame aj veľa súťaží, workshopov a iných atrakcií," povedal za STM Ján Melich.

V Múzeu Vojtecha Löfflera návštevníci spoznajú históriu Starého mesta prostredníctvom fotografií Alexandra a Stanislava Jiroušeka, no stretnú sa aj s komiksovými diela Rada Repického. „Počas celého večera bude priamo v múzeu maľovať, pôjde o street art. Zaujímavé budú i komiksové duely," uviedla riaditeľka múzea Milena Gašajová. Steel Park opäť ponúkne možno spoznať metalurgické procesy, ktoré pomáhali tvoriť tvár Košíc. Fanúšikovia optických ilúzií si v Budove Bravo prídu na svoje na výstave Klamárium či v Záhadnom svete Arduino.

Noc v Galérii ÚĽUV sa bude niesť v znamení dreva – okrem výstavy drevených výrobkov budú majstri predvádzať aj ich výrobu. Výtvarníčka Júlia Zelená vo svojom odevnom ateliéri zachytí prelomové obdobia vizuálnych zmien odevov od jaskynných malieb až po súčasnosť.

V Malej galérii Alexandra Eckerdta budú vystavené aj knižné značky exlibris" z Medzinárodnej súťaže v Prahe 2018, doplnené knižnými značkami východoslovenských autorov.

 

Rimavská Sobota

Otvorenie nových výstav o skupine Maduar a o kostýmoch cisárovnej Sissi, prednáška či predstavenie regionálneho kulinárskeho produktu. To všetko čaká na návštevníkov podujatia Noc múzeí a galérií v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote, ktoré sa uskutoční v sobotu 18. mája od 18.00 h. „Hosťom večera bude rimavskosobotská hudobná skupina Maduar, ktorá úvod podujatia spestrí ukážkami svojej tvorby. Následne bude návštevníkom k dispozícii nová výstava o tejto skupine. Program obohatí aj otvorenie ďalšej exkluzívnej výstavy, ktorá predstaví šaty a kostýmy cisárovnej Sisi z krajčírskej dielne Moniky Czédly z Jedľova v Maďarsku,“ priblížila kultúrno-výchovná referentka GMM Elena Lindisová. Dodala, že súčasťou večernej ponuky bude prednáška o pobyte cisárovnej Sissi v Bardejovských kúpeľoch a diskusia na tému kúpeľníctva na Gemeri. „Okrem toho predstavíme verejnosti jeden z regionálnych produktov - muránske buchty, ktorý má aj svoju ochrannú známku. Jej držiteľom je obec Muráň, v ktorej sa buchty pečú,“ zakončila Lindisová.

 

Vysoké Tatry

Do akcie Noc múzeí a galérií sa už tradične zapoja aj Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u). Návštevníci Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici sa môžu už túto sobotu 18. mája tešiť na bohatý program, ktorý ponúkne 5. ročník Tatranskej múzejnej noci. Okrem ukážok výskumnej činnosti nebudú chýbať ani zaujímavé prednášky či filmové novinky. Súčasťou podujatia bude aj 3. ročník Dňa fascinácie rastlinami, v rámci ktorého majú záujemcovia šancu poodhaliť tajomstvá rastlinnej ríše. Odborníci ich zasvätia nielen do botanického výskumu, ale priblížia im tiež lesnícky výskum a vplyv klimatickej zmeny na lesy. Viac sa dozvedia aj o zoologickom výskume a chýbať nebudú ani názorné ukážky preparovania živočíchov. „Návštevníci budú môcť spoločne s geológom už tradične nahliadnuť aj do sveta minerálov a hornín Tatier. Zoznámia sa s genofondom pôvodných tatranských drevín a pripravené budú vzorky škodcov smreka obyčajného. Rybárov zase potešia ukážky tradičnej výroby rybárskych sietí i prezentácie zarybňovania tatranských potokov,“ priblížila Martina Petránová zo ŠL TANAP-u.

Pozvanie opäť prijali aj pracovníci Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied Košice, ktorí odpovedia na všetky otázky pred blížiacou sa kliešťovou sezónou. Prednášku na tému Poznávame Vysoké Tatry si pripravili členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru, ktorí predvedú aj názorné ukážky záchrannej činnosti. Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na detské kino, lesní pedagógovia pre nich pripravili kreatívne dielne, rôzne hry a ďalšie aktivity. „Premiéru bude mať tiež nová snímka potápača a ekológa ŠL TANAP-u Pavla Kráľa s názvom Otužilci tatranských plies. Okrem nej si záujemcovia budú môcť pozrieť aj dokument z návštevy národných parkov Ruska zameraných na prinavrátenie zubrov do voľnej prírody či vypočuť si prednášku na tému Zmeny v lesoch v Tatranskej Javorine,“ upozornila Petránová.

Podujatie otvorí tento rok stavanie mája o 15. hodine, brány múzea ostanú otvorené až do 22. hodiny. Vstup na všetky premietania a prednášky, ako aj prehliadky muzeálnych expozícií, je počas celého dňa bezplatný.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa