Noví miláčikovia v čiernom fraku sa už predstavujú v Košiskej ZOO.

2014-07-02 18:00:00 |   |    | 

Mlaďatá sú vždy dôvodom pre radosť a inak tomu nie je ani v príapde mladých tučniakov jednopásych, ktorí sú už na videnie v pavilóne s tučniakmi. Krásavci vo fraku potešia nejedno detské srdiečko.



Kŕdeľ tučniakov v košickej zoologickej záhrade sa nedávno rozrástol o ďalšie dve mláďatá. Chovné zariadenie tak v súčasnosti obýva 12 tučniakov jednopásych.

Staršie z mláďat, ktoré sa narodilo koncom apríla samcovi Pepovi  a samici Cilke, už môžu pozorovať návštevníci. Zdržiava sa pri búdke alebo v blízkosti malého bazéna. "Dvojmesačné vitálne mláďa sa od dospelých veľkosťou príliš nelíši. Môžete ho spoznať podľa prachového peria, ktoré sa postupne asi do troch mesiacov veku zmení na prvé perie juvenilných jedincov. Až vtedy tučniaky začínajú plávať," uviedol pre TASR zoológ Patrik Pastorek.

O najmladší prírastok v kŕdli zo začiatku mája sa postarala matka Swampy a otec Milky. Mláďa sa pred očami verejnosti zatiaľ ukrýva. Prebýva v hniezdnej búdke, kde ho kŕmia rodičia. Pohlavie oboch tučniačikov zatiaľ chovatelia nepoznajú. To, či ide o samcov alebo samice, ukáže až rozbor krvi.

Chovné zariadenie pre tučniaky jednopáse je v Zoo Košice jedným z najnavštevovanejších miest. "Návštevníci si obľúbili komentované kŕmenie, ktoré je v hlavnej sezóne dvakrát denne vždy o 10.30 a o 13.30 h," uviedla Eva Malešová z košickej zoo. Tučniaky, ktoré záhrada chová, pochádzajú z Južnej Ameriky. Nemajú radi chladné počasie, preto zimujú v chovateľskom zázemí. V súčasnosti žije na svete 18 druhov týchto nelietavých vodných vtákov. Košická zoo je jediná na Slovensku, ktorá tučniaky chová.

 

Zdroj: TASR

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa