Bojnická zoo chová jednu z najnebezpečnejších rýb sveta: Trúfa si aj na človeka!

2020-11-25 12:00:00 |   |    | 

Národná zoologická záhrada v Bojniciach chová jednu z najnebezpečnejších rýb sveta. Binga botswanská, ktorú volajú i žralok Afriky, dokáže svoju korisť zubami doslova rozpoliť. Informoval o tom v utorok hovorca zoo Jaroslav Slašťan.



 

Binga botswanská, nazývaná aj binga pruhovaná, je sladkovodný druh dravej ryby z čeľade Alestiidae. Patrí k piatim známym druhom takzvaných tigrích rýb. "Sú to endemické, mimoriadne dravé ryby afrického kontinentu. Ich rodový latinský názov Hydrocynus v doslovnom preklade znamená riečny pes," načrtol Slašťan.

Tento druh ryby sa podľa neho vyskytuje vo veľkej časti subsaharskej Afriky, v obrovských počtoch žije v delte rieky Okavango v Botswane, v riekach Niger, Omo, Kongo alebo Zambezi, zo známejších jazier napríklad v Bangweulu, Tanganike či Rukwe. Dožíva sa osem rokov a bežne dosahuje veľkosť 40 až 65 centimetrov. Najväčší zdokumentovaný jedinec meral 105 centimetrov a vážil 28 kilogramov.

"Binga botswanská sa pohybuje a loví predovšetkým pri hladine, počas lovu sa orientuje hlavne zrakom. Loví predovšetkým ryby, pričom je veľmi rýchla a obratná. Hoci je všeobecne známe, že niektoré ryby bežne lovia vtáky na hladine, binga botswanská je zatiaľ jediná sladkovodná ryba na svete, u ktorej opakovane zdokumentovali prípady lovu letiacich vtákov nad hladinou rieky. V niektorých oblastiach južnej Afriky týmto spôsobom loví lastovičky," priblížil ďalej Slašťan.

V masívnych čeľustiach má táto ryba 32 ostrých zubov, ktorými dokáže ulovenú korisť doslova rozpoliť. Aj preto sa tigrím rybám hovorí sladkovodné žraloky Afriky. "Len máloktorá ryba na svete je opradená toľkými legendami ako bingy. Tieto sladkovodné ryby domorodým rybárom naháňajú hrôzu, existuje mnoho hrôzostrašných príbehov o ľuďoch, ktorí boli tigrou rybou napadnutí, či dokonca usmrtení a stiahnutí do hlbín afrických riek a jazier," dodal hovorca zoo. Bingu botswanskú chová Národná zoo Bojnice ako jediná zoo na Slovensku.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zoo Bojnice
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa