Digitálny nomád Martin: Kanceláriu mám v najkrajších kútoch našej krajiny (ROZHOVOR)

2021-08-04 19:01:00 |   |    | 

Meno Martina Spana je mnohým dobre známe. 36-ročný Slovák je expertom na umelú inteligenciu a široká verejnosť ho vníma aj vďaka deepfake videu Zlatice Puškárovej, kde dokázal, že netreba veriť všetkému, čo nájdete na internete. Má však aj úplne inú vášeň. Najsledovanejší slovenský informatik veľmi rád cestuje, a tak sa pred rokom vydal na dráhu digitálneho nomáda a kanceláriu vymenil za tie najkrajšie miesta Slovenska. V rozhovore o tomto životnom štýle prezradil viac.



Na Slovensku ste známy najmä ako informatik a expert na umelú inteligenciu, okrem toho sa však označujete aj za „digitálneho nomáda“. Čo presne si máme pod týmto pojmom predstaviť?

Nomádov tu máme odnepamäti. Sú to kočovné kmene, ktoré sa presúvajú z miesta na miesto a tam určitý čas žijú. Napriek modernej dobe aj v súčasnosti ešte stále existujú na svete takéto kmene, najviac v Severnej Afrike. Potom sme tu mali moderných ľudí, ktorým sa páčilo striedať miesto pobytu. Pol roka žili napríklad v Londýne, kde sa zamestnali. Potom sa presunuli na istý čas do New Yorku, aby ho spoznali, ale napríklad aj do Bratislavy. Tam si opäť našli na mieste lokálnu prácu. Nazval by som ich predchodcami digitálnych nomádov. S príchodom internetu však prišla úplne iná doba. Zrazu bolo možné vykonávať určité typy práce odkiaľkoľvek. Jednoducho máte jednu a tú istú prácu a jedného alebo niekoľkých zamestnávateľov či klientov. Tí ani nemusia vedieť, že pre nich pracujete z rôznych miest. Takže digitálny nomád je človek, ktorý využíva technológie, aby mohol pracovať odkiaľkoľvek.

 

Má digitálny nomád aj stály domov, alebo je stále na cestách?

Ja ho mám. S manželkou a dcérkou bývam pri Viedni, kde som predtým fyzicky pracoval. Ony dve žijú prevažne na jednom mieste, a to tam, kde má manželka prácu a dcérka škôlku. Je veľmi dôležité, aby mala svoje zázemie. Z nášho domova potom ja podnikám “výpravy” na Slovensko, ktoré je sotva 45 minút. Kedykoľvek sa mi zachce, idem si tam zanomádiť. Pokiaľ môžu, idú so mnou aj moje dievčatá. A pes, máme zlatého boston teriéra, ten je taká moja “prísavka”, chodíme spolu asi úplne všade (smiech).

 

 

Hovoríte o výpravách na Slovensko. Zahraničie vás v tomto smere nelákalo?

Spočiatku áno. Niekoľko rokov som sa dokonca pripravoval na to, aby som začal nomádiť po svete. Spravil som si podnikateľský plán, celé to premyslel a na jar 2020 všetko perfektne načasoval. Lenže prišla pandémia a moje plány zhatila. Namiesto zúfania som sa rozhodol cestovať zatiaľ po Slovensku a vyčkať, kým pandémia skončí. Rodnú krajinu som si však nakoniec tak obľúbil, že nikam inam netúžim ísť ani teraz, keď by sa už dalo. Chcem Slovensko spoznať čo najdetailnejšie. Do zahraničia cestujem len na dovolenku, aj tam nechávam výber destinácie úplne na manželku, s čím ona nemá najmenší problém (smiech). Ja osobne som už navštívil väčšinu krajín Európy a nikde sa mi nepáčilo tak ako doma. Slovenskom som momentálne úplne fascinovaný.

 

Ak by ste mali cudzincom predstaviť to naj z našej krajiny, kam by ste ich vzali?

Milujem Tatry. Všetko, čo s nimi súvisí. Preto som aj na svojom instagrame @tatryslovakia začal s fotkami práve z Tatier. Neskôr som ale aj v iných oblastiach Slovenska objavil nádherné miesta. Nakoľko ľudia Slovensko veľmi dobre poznajú, nebudem tu spomínať tradičné obľúbené destinácie a skôr spomeniem miesta, o ktorých sa toľko nehovorí. Mojim tajným tromfom je nenápadný vŕšok Veľký Hukov, odkiaľ je nádherný výhľad do Liptovskej kotliny. V Liptovskej Tepličke sú zas krásne zemiakové pivničky pripomínajúce hobitov z Pána prsteňov. No a keď chcete vidieť Tatry v plnej kráse, choďte do Šuňavy alebo k poľským hraniciam do Osturne. Takto by som mohol pokračovať donekonečna. Na svojom instagrame vždy udávam GPS súradnice miesta, kde som urobil fotku, keby to miesto chceli navštíviť ostatní.

 

 

Koľko dní zvyknete tráviť na jednom mieste?

Nomádim síce takmer každý deň, nikdy však nie som mimo domu viac ako 1 - 2 noci, to by mi moje dievčatá veľmi chýbali. Na jednom mieste trávim maximálne pár hodín. Prvých pár sa kochám miestom, potom ho dokumentujem pre moje siete, robím fotografie, video alebo zábery dronom. Následne sa zvyknem ozvať manželke, ako to ide doma, a keď treba, hneď sa vraciam. Inak sa idem túlať ďalej. Ubytovanie si vybavujem doslova päť minút pred dvanástou. S týmto však na Slovensku nikdy nebol ani najmenší problém. Vždy si poviem, že prinajhoršom sa vyspím “pod širákom” (smiech).

 

Predstavujem si, že musí byť náročné časovo zladiť prácu, spoznávanie krás daného miesta a navyše rodinu. Ako sa vám to darí? Máte nejaký striktný časový harmonogram, aby ste všetko stihli, alebo sa rozhodujete skôr spontánne?

Napriek tomu, že som “ajťák”, som veľmi umelecká duša, mením názory každých päť minút, takže sa rozhodujem mimoriadne spontánne. Z povahy mojej práce nemusím fixne do práce, svoj deň si prispôsobujem okolnostiam a blízkym. Keď ma rodina potrebuje, som s nimi, ak nie, pracujem či cestujem.

 

Zrejme každému, kto má tú možnosť, sa lepšie pracuje vonku. Nebolo by však jednoduchšie presťahovať sa napríklad na chalupu?

Dobrá otázka. Pri tejto príležitosť vysvetlím rozdiel v pojmoch. Keby som sa presťahoval na chatu a pracoval odtiaľ, bol by som “pracovník na diaľku” (angl. remote worker), nie ale digitálny nomád. Digitálny nomád je človek, ktorý popri práci aktívne cestuje z miesta na miesto, nezostáva na jednom mieste. V súčasnosti som už stále viac digitálny tvorca než tradičný informatik a ako tvorca potrebujem k svojmu remeslu inšpirácie, preto vlastne cestovať pravdupovediac musím. Čiže pre mňa je cestovanie nevyhnutnosť.

 

 

Je digitálne nomádstvo životným štýlom, pri ktorom už chcete zotrvať, alebo ho vnímate len ako istý životný úsek a potom sa znova plánujete usadiť na jednom mieste?

Žijem pre prítomnosť, nerozmýšľam príliš nad tým, čo bude. Samozrejme zodpovedne myslím na to, aby bola moja rodina zabezpečená. Nad rámec toho si ale užívam súčasnosť. Digitálne nomádstvo ma momentálne veľmi baví a napĺňa. Ak sa to zmení, budem sa zasa venovať tomu, čo ma bude baviť potom.

 

Pre mnohých ľudí je digitálne nomádstvo vytúženým snom. Odporúčali by ste ho však každému, komu to jeho práca dovoľuje?

Nomádstvo vonkoncom nie je pre každého. V prvom rade musíte mať v sebe DNA podnikateľa, lebo len veľmi ťažko budete nomádiť ako zamestnanec. Je dôležité vedieť si organizovať svoj život. A v neposlednom rade musíte mať cestovanie vnútri vo vás. Ja som bol od malička “uličník”, doma som prakticky nebol. Zároveň ja na mojich cestách aktívne pracujem, takže to nie je žiadna dovolenka. Cestovanie si užívam tak na 50 percent. Ak si chcete užívať cestovanie naplno, radšej normálne pracujte a potom choďte na dva týždne na dovolenku.

 

 

Cestovanie sa v posledných desaťročia veľmi zmenilo. Máme tu nízkonákladové aerolinky, mobil plný aplikácií a internet so všetkými možnými informáciami... To všetko nám cestovanie zľahčuje, no azda až príliš. Ako to vnímate vy?

Pravdupovediac s ohľadom na klimatické dianie na Zemi mi je milšie skôr lokálne cestovanie. A už vonkoncom sa mi nepáči biznis cestovania iba za účelom “stretnúť sa”. Na to tu predsa máme Zoom či Teams. Cestovať v takej globálnej miere by sa malo, len keď sa inak nedá.

 

Keďže ste odborník na najmodernejšie technológie, nemôžeme sa na záver nespýtať aj na cestovanie vesmírom. Vidíte ho niekedy v budúcnosti reálne?

Tu ste zahrali na moju slabú strunu. Zaoberám sa totiž v rámci futurológie aj budúcnosťou cestovania vesmírom. Súčasné snahy cestovať na Mars sú samozrejme zaujímavé, ale ďaleko nás nezavedú. Ak sa chceme naozaj vydať do diaľok vesmíru, musíme začať cestovať minimálne rýchlosťou svetla. To znamená, že musíme nájsť spôsob, ako sa premeniť na myšlienku a vo forme fotónov sa presúvať na veľké vzdialenosti. Alebo ešte lepšie - nájsť efektívny spôsob získania energie hviezd pre ohnutie časopriestoru, kedy by sme sa mohli presúvať rýchlejšie ako svetlo. Toto je podľa mňa skutočné cestovanie vesmírom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa