Spišský Jeruzalem – centrum náboženského turizmu na Slovensku

2018-09-16 12:00:00 |   |    | 

Unikátna a pravdepodobne najstaršia kalvária na Slovensku sa pre turistov stáva ešte atraktívnejšou. Ako informovala výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková, v Spišskom Jeruzaleme pribudli lavičky, informačné tabule, mapy, ale aj oltáre v interiéri kaplniek. Na projekte už dlhšie spolupracuje Košický samosprávny kraj (KSK) cez program Terra Incognita, organizácia Košice Región Turizmus a Spišské biskupstvo.



 

V rámci spoločného projektu pribudlo na trase Spišského Jeruzalema viacero prvkov, ktoré robia toto miesto atraktívnejším pre turistov. Vytvorené boli oddychové zóny, informačné a navigačné tabule a v okolí štyroch hlavných kaplniek Spišského Jeruzalema pribudlo aj desať lavičiek. Každú kaplnku navyše označili nápisom vyrytým do travertínového balvana a informačnou tabuľou, ktorá v dvoch jazykoch predstavuje históriu kaplnky, ako aj život svätca, ktorému je zasvätená.

Interiér dvoch kaplniek sa navyše rozrástol o kópie oltárov, ktoré sú mimoriadne hodnotnou novinkou. V areáli Spišského Jeruzalema pribudli aj tri veľké mapy pre zlepšenie orientácie návštevníka. Podarilo sa nám založiť nový lesný chodník, ktorý lemujú takzvané Božie muky symbolizujúce hradby Jeruzalema,“ uviedol vedúci archivár Spišského biskupstva Vladimír Olejník, pričom dodal, že zo siedmich múk zatiaľ opravili dve. Doložil, že postupujú s rozvahou a obnovu Božích múk dôkladne konzultujú s Pamiatkovým úradom SR. Náklady na projekt činili 12 000 eur, pričom 5 000 hradilo Spišské biskupstvo a zvyšných 7 000 eur poskytol KSK cez organizáciu Košice Región Turizmus.

Ako uviedla Vargová Jurková, Jeruzalem na Spiši je modelovou krajinkou – replikou jeruzalemskej krížovej cesty v pomere 1:1 a je pravdepodobne najstaršou z vyše 110 kalvárií na Slovensku. Vytvoril ho spišský prepošt Juraj Báršoň s podporou jezuitov ešte v druhej polovici 17. storočia. Nachádza sa v lokalite Pažica, ktorá spadá pod širšie územie zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

"Spišský Jeruzalem obsahuje štyri hlavné kaplnky. Kaplnku sv. Rozálie, ktorá predstavuje Herodesov palác, Kaplnku sv. Františka Xaverského, ktorá predstavuje pevnosť Antónia, teda sídlo Pontského Piláta, a Kaplnku sv. Kríža, ktorá predstavuje Golgotu a zároveň aj Boží hrob," doplnil Olejník.

Toto územie azda najvýraznejšie reprezentuje Spišský hrad, no návštevníci toho v blízkom okolí môžu vidieť omnoho viac. Naším cieľom je preto zvyšovať návštevnícku atraktivitu, ale tiež povedomie o ostatných pamiatkach, ktoré v tejto lokalite tvoria dedičstvo ľudstva. Spišský Jeruzalem je navyše miestom s jedinečnou energiou. Snúbi sa tu pokoj vytváraný prírodou, všadeprítomná spiritualita, a zároveň nezmazateľná patina histórie,“ priblížila unikátne miesto na mape Spiša Vargová Jurková. Spišský Jeruzalem sa každoročne v máji otvára návštevníkom rovnomenného kultúrno-duchovného festivalu.

Práce na zveľaďovaní Spišského Jeruzalema budú pokračovať - v tomto a budúcom roku plánujú revitalizovať ďalšie dve Božie muky, označiť a spevniť turistický chodníček. Najnákladnejšou položkou bude konzervácia historických častí Kaplnky Svätého Kríža na Sivej brade, ktoré sú napadnuté drevokazným hmyzom.

"Kresťanská tradícia hovorí, že ten, kto chce spoznať Krista, by mal ísť do Jeruzalema, ten, kto chce spoznať cirkev, mal by ísť do Ríma, no a ten, kto chce spoznať sám seba, do Santiaga de Compostela. Hovorím to preto, že naozaj náboženský turizmus funguje všade vo svete. My tu máme unikátne krásne mesto, kde sa môže človek taktiež zahĺbiť sám do seba, alebo je určené aj pre tých, ktorí nie sú nábožensky orientovaní. Je to nádherné miesto, ktoré sa nachádza v blízkosti Spišského hradu," doplnila Vargová Jurková.

Náklady na realizáciu ďalších krokov naplánovaných pre roky 2018 a 2019 budú znova 12 000 eur, z toho 7 000 pôjde z krajskej kasy a 5 000 zo zdrojov Spišského biskupstva.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Milan Kapusta
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa