Pri záchrannom archeologickom výskume v Rimavskej Sobote odkryli 17 žiarových hrobov

2019-04-16 08:00:00 |   |    | 

Celkovo 17 žiarových hrobov príslušníkov pilinskej kultúry sa podarilo doteraz odkryť archeológom počas prebiehajúceho záchranného výskumu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote. Podľa slov archeológa miestneho Gemersko-malohontského múzea (GMM) Alexandra Botoša sú hroby súčasťou pohrebiska, na ktorom sa pochovávalo počas doby bronzovej zhruba 700 až 800 rokov.



Realizuje sa tu prístavba k meštianskemu domu, ktorý je prestavovaný na základnú školu. Záchranný výskum tu bol nariadený z dôvodu, že v roku 2016 na vedľajšej parcele pri výstavbe polyfunkčného domu bolo odkryté žiarové pohrebisko pilinskej a kyjatickej kultúry s 53 hrobmi,“ priblížil Botoš.

Dodal, že urny žiarových hrobov pracovníci v súčasnosti začisťujú, potom ich zdokumentujú a prenesú do GMM, kde budú reštaurované do pôvodného tvaru a ich obsah bude preplavený. „Je predpoklad, že by sme pri tom mohli objaviť nejaké súčasti bronzových šperkov,“ avizoval archeológ.

Spomínané pohrebisko podľa neho patrí k osade, ktorú majú zdokumentovanú viacerými výskumami. „V podstate sa kryje so stredovekým historickým jadrom Rimavskej Soboty. Dlhé roky sa predpokladalo, že k nej musí prináležať aj pohrebisko, ale objavené bolo až v roku 2016,“ zakončil Botoš.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa