Kostol svätého Egídia v Poprade zdobí kópia obrazu Madony s anjelmi

2019-04-18 08:00:00 |   |    | 

Kostol svätého Egídia v Poprade od stredy zdobí kópia obrazu Madony s anjelmi z 15. storočia. Autorom kópie je mladý reštaurátor a popradský rodák Ján Gildein, ktorý na vytvorení obrazu pracoval takmer štyri mesiace. Použil pri tom gotickú techniku, pigmenty vyrábal sám.



 

Bolo mojou vnútornou túžbou namaľovať tento obraz. Už keď som bol na škole, chcel som ho maľovať ako technologickú kópiu. Vtedy však bola zbierka, v ktorej bol umiestnený, zatvorená. Takže som nemal tú šancu,“ povedal.

Na vyhotovení kópie obrazu pracoval Gildein od decembra minulého roka. „Použil som staré pigmenty, ktoré si vyrábam, je to vlastne vaječná tempera. Takisto som použil 74 zlatých lístkov. Obraz je teda vytvorený celkom tradičnou gotickou technikou,“ doplnil reštaurátor.

Autor obrazu Madony z Popradu z roku 1484 je neznámy maliar. Podľa typológie hláv obraz patril do levočskej maliarskej dielne majstra tabúľ oltára Vir Dolorum. Dielo bolo pôvodne nainštalované v Kostole svätého Egídia v Poprade, originál sa v súčasnosti nachádza v Slovenskej národnej galérii v Bratislave.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa