Jeden z divov sveta pricestoval na Slovensko: Pod Tatrami vystavujú sochy slávnej Terakotovej armády

2019-05-27 12:00:00 |   |    | 

V roku 1974 v Číne objavili vzácne sochy Terakotovej armády, ktorá pochádza z čias cisára Čchin Š`-chuang-tiho. Ten zomrel 210 rokov pred Kristom a bol známym zjednotiteľom tejto krajiny. Sochy bojovníkov boli súčasťou hrobky tohto panovníka a od momentu ich odhalenia tvoria podľa mnohých neoficiálny ôsmy div sveta. Teraz môžete túto vzácnosť vidieť na vlastné oči v Poprade.



 

53 replík legendárnych bojovníkov

Kompletnú armádu tvorí 8000 bojovníkov. Prvé pozostatky črepín objavili náhodne vidiečania, ktorí sa pokúšali vykopať studňu. V hĺbke 5 metrov zrazu našli úlomky niektorých sôch, ktoré odovzdali archeológom. Tí postupne objavili cenné bohatstvo čínskych dejín. Keďže ide o veľmi vzácne historické artefakty, z originálnej výstavy ich nepožičiavajú. Preto v roku 2002 vyrobili niekoľko certifikovaných verných replík, ktoré sú taktiež zhotovené z terakoty a tie teraz putujú po svete. Niekoľko sôch sme mohli na Slovensku vidieť už v minulosti, ale v týchto prípadoch šlo iba o malé výstavy, ktoré trvali pár dní. V Poprade v Tatranskej galérii môžete toto leto vidieť 53 replík bojovníkov, koní a vozov, ktoré od roku 2016 putovali od Karlových Varov cez niekoľko českých miest, až skončili pod Tatrami.

 

Tri netradičné pozvánky

S ďalšími troma bojovníkmi sa turisti stretnú priamo vo Vysokých Tatrách. Tatranská galéria stavila na zaujímavú reklamu, pomocou ktorej chce prilákať turistov na návštevu tejto zaujímavej výstavy. Prvú sochu môžu vidieť v priestoroch turistického informačného centra na Štrbskom Plese, druhú v mestskom úrade v Starom Smokovci a tretí čínsky bojovník bude do konca augusta chrániť dovolenkárov v Aquacity hneď pri vstupe do akvaparku.

 

Sochy vážiace stovky kilogramov

Aktuálna výstava predstavuje pre Tatranskú galériu aj jednu zaujímavú výzvu navyše. Jednotlivé sochy majú vysokú hmotnosť a predstavujú značný nápor na statiku budovy. „Sochy dôstojníkov a poručíkov vážia okolo 180 kilogramov, generáli sú ešte ťažší a majú približne 200 kíl. Najviac vážia sochy koní, ktoré majú 600 kilogramov. Pred troma rokmi sme ich doviezli z Číny do Čiech pomocou lodnej prepravy, ktorá predstavovala náročnú výzvu. Teraz bojovníkov a ostatné sochy presúvali z Čiech na Slovensko dva kamióny,“ prezradila projektová manažérka výstavy Dominika Vavrová.

 

Kultúrny turizmus v Tatrách

Poprad a Vysoké Tatry sú známe najmä z hľadiska aktívnej dovolenky spojenej s túrami alebo lyžovačkou. Podľa riaditeľky Tatranskej galérie Anny Ondrušekovej je ich cieľom podporiť aj kultúrny turizmus v regióne. Počas tejto letnej sezóny im v tom má pomôcť aj výstava Terakotovej armády, ktorú pre verejnosť sprístupnili 25. mája. Dovolenkári vďaka tomu môžu kombinovať aktívne výlety so spoznávaním historických a kultúrnych zaujímavostí a výstava je vynikajúcou voľbou aj v prípade zlého počasia. Edukatívny koncept odhaľuje viacero zaujímavostí o histórii a tvorbe tejto vzácnej pamiatky. Na prehliadke nájdete niekoľko informačných tabúľ so sprievodným textom, ktorý je preložený aj do anglického jazyka, aby tak vyšli v ústrety zahraničným turistom.

 

Odkaz cisára

Návštevníci galérie sa dozvedia o objavení sôch, spôsobe archeologických vykopávok, jednotlivých typoch zbraní bojovníkov, ale aj o samotnom cisárovi Čchin Š‘-chuang-ti, ktorý žil v rokoch 260 – 210 pred Kristom. Na trón sa dostal vo svojich 13 rokoch, a už sa ho nikdy nechcel vzdať. Neváhal preto uväzniť svoju matku a svojich odporcov pochovával zaživa. Na druhej strane, počas vlády sa mu podarilo zjednotiť Čínu, dal vystavať prvé úseky Veľkého čínskeho múru, zjednotil menu i písmo. Terakotová armáda tvorí posmrtný sprievod cisára a zároveň chráni jeho posledný odpočinok. Názov dostala podľa terakoty, teda pálenej hliny hnedočervenej farby, z ktorej sú aj všetky sochy vyrobené.

 

Plánujú vystavovať aj v ďalších slovenských mestách

Výstavu Terakotovej armády si môžete v Poprade pozrieť do 22. augusta. Potom sa na ňu môžu tešiť obyvatelia iných regiónov. „Máme v pláne postupne navštíviť aj ďalšie slovenské mestá. Chceli by sme ísť naprieč celým Slovenskom od východu na západ, až by sme to ukončili v Bratislave. O ďalších výstavách momentálne jednáme, takže nemôžeme prezradiť ďalšie detaily,“ povedala Dominika Vavrová. V Čechách hosťovala Terakotová armáda v šiestich mestách a podobnú šnúru si zopakuje aj v našej krajine.

 

Zaujímavosti o Terakotovej armáde:

  • Stavebné práce na tejto hrobke trvali 36 rokov a pracovalo tam 800 000 poddaných a otrokov.
  • Celá armáda obsahuje 8000 sôch, medzi ktorými okrem bojovníkov, koní a vozov nájdete aj úradníkov, hudobníkov a akrobatov.
  • Hlavnou myšlienkou hlinenej armády bolo, aby po smrti chránila cisára. V pôvodnej verzii boli všetky sochy farebné, vekom sa však tento náter zničil.
  • Bojovníkov vytvorili v životnej veľkosti a všetky použité zbrane sú reálne a dali by sa použiť pri boji.
  • Na vojakoch môžeme vidieť tri druhy účesov, ktoré pomáhajú rozlíšiť členov armády podľa ich hodností a funkcií.
  • Hrobka je rozdelená do troch častí. V tej poslednej sa nachádzali sochy veliteľov štábu, ktoré mali priamo brániť cisára.
  • Čchin Š`-chuang-ti bol iniciátorom projektu Veľkého čínskeho múru.
  • Predpokladá sa, že ďalšou časťou hrobky je veľký palác. Spolu vytvárajú veľký komplex v podobe makety mapy vtedajšej Číny. No keďže kedysi sa na ochranu pred nepriateľmi využívali rôzne jedy a ortuť, doteraz nie sú tieto detaily preskúmané.
  • Pozície rúk jednotlivých hodnostárov majú rôznu číselnú symboliku.

 

Základné informácie

Obdobie výstavy: 25. máj – 22. august 2019

Otváracie hodiny: utorok – piatok: 9:00 – 18:00

                            sobota – nedeľa: 11:00 – 18:00

Vstupné: Dospelí – 6 eur

               Študenti, dôchodcovia, ZŤP – 3 eurá

               Deti 6 až 15 rokov – 2 eurá

               Rodinná vstupenka – 12 eur

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa