Nová atrakcia v B. Štiavnici: Otvorili rodný dom dvorného fotografa kapely The Beatles

2019-10-28 08:00:00 |   |    | 

Po niekoľko rokov trvajúcej rekonštrukcii v piatok v Banskej Štiavnici oficiálne sprístupnia rodný dom banskoštiavnického rodáka a známeho fotografa Deža Hoffmanna. V rodnom dome tejto legendárnej osobnosti, ktorá je známa najmä ako dvorný fotograf The Beatles, vznikla pamätná izba s jeho fotografiami a apartmán, kde sa môžu záujemcovia ubytovať.




Šimon Martin Šafařík, ktorý aj so svojím bratom Michalom stojí za rekonštrukciou tohto domu priblížil, že ich snahou bolo dostať meno Deža Hoffmanna viac do povedomia. K rekonštrukcii domu a vzniku pamätnej izby bratov podnietilo aj to, že síce je fotograf významným rodákom a fotografom, no mnohí ho na Slovensku nepoznajú.

"Povedal by som, že vo svete ho poznajú viac ako my, tak to nás podnietilo k tomu, aby sme sa pustili do práce. Lebo pokiaľ si nebudeme vážiť a pripomínať takýchto ľudí, tak si myslím, že to bude nesmierna škoda. Kde inde by si ho mali vážiť, ak nie v prvom rade v mieste jeho rodiska," uviedol Šafařík a dodal, že bol úspešným fotografom svetového kalibru. "V čase, keď všetci fotili statické fotografie, on do fotografie vniesol pohyb a fotil najväčšie celebrity svojich čias," podotkol.

S rekonštrukciou domu začali bratia ešte v roku 2007. Aj keď je už v súčasnosti kompletne zrekonštruovaný, plány majú aj do budúcnosti. S prácami budú pokračovať na pozemku, ktorý sa nachádza hneď za domov, a kde kedysi bola hospodárska časť.

V rodnom dome už podľa Šafaříka návštevníci môžu vidieť prvé fragmenty malej expozície, takisto sa tu už môžu ubytovať. "Sme v kontakte s jeho dcérou, ktorá sa veľmi potešila tejto myšlienke, že sa snažíme vzdať hold práci jej otca. Postupne to dávame dokopy, ľudia tu budú môcť vidieť fotografie," priblížil Šafařík.

Okrem toho tu plánujú organizáciu rôznych kultúrnych podujatí. Šafařík prezradil, že vzniká aj pieseň o fotografovi, či scenár k inscenácii o Dežovi Hoffmannovi. "Tiež plánujeme dať dokopy inštalácie či už fotografií, alebo grafík o Dežovi, ktoré by boli umiestnené z vonkajšej strany," dodal.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa