V Devínskej Novej Vsi rastie nová rozhľadňa, jej tvar pripomína modlivku

2020-06-18 12:00:00 |   |    | 

Bratislavská Devínska Nová Ves začala v apríli s výstavbou plánovanej vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Mestská časť odovzdala stavenisko zhotoviteľovi stavby, ktorého vybrala vo verejnom obstarávaní. Podľa pôvodných plánov mala byť vyhliadková veža hotová a sprístupnená na jeseň 2018, nakoniec sa tak stane v polovici júla.



 

"Ďalšia turistická dominanta bude dôležitým prvkom, ktorý upriami pozornosť aj na túto "opustenú" lokalitu, ktorá si zaslúži našu starostlivosť," konštatuje devínskonovoveský starosta Dárius Krajčír s tým, že sa označia aj turistické chodníky.

Vrchol Devínskej Kobyly je najvyšším bodom masívu Devínskej Brány. Okrem atraktívneho výhľadu a výbornej dostupnosti z mestskej časti Dúbravka je lokalita umiestnenia vyhliadkovej veže zaujímavá aj dedičstvom studenej vojny, a to raketovou základňou protivzdušnej obrany mesta, toho času opustenou a hodnej rekonštrukcie pre pamäť doby. Vyhliadková veža sa bude nachádzať v juhovýchodnej časti areálu na „chrbte“ Devínskej kobyly na priesečníku obľúbených náučných a turistických chodníkov vedúcich k areálu z Devína, Devínskej novej Vsi a Dúbravky.

Rozhľadňa vzniká podľa projektu z dielne ateliéru ARCHITEKTI ŠEBO LICHÝ. "Bohatá fauna a flóra Devínskej Kobyly inšpirovali zhmotnenie výrazu vyhliadkovej veže štíhlym tvarom modlivky zelenej, ktorá sa vyskytuje na tomto území. Biela farebnosť vyhliadky dáva vyniknúť jej sošnej siluete na pozadí korún okolitých stromov a zároveň ju robí neviditeľnou z diaľkových výhľadov na masív Devínskej Kobyly," povedal architekt Aleš Hradecký.

Vyhliadka bude mať tri vyhliadkové plošiny v troch výškových úrovniach. Najvyššia plošina bude osadená na nivelete asi 20 metrov nad okolitým terénom. Ponúkne výhľady na Alpy či Viedeň, v prípade dobrého počasia až na Zobor v Nitre. Má to byť verejne prístupná atrakcia, samospráva už v minulosti uviedla, že vstupné neplánuje vyberať. Budú tam však výstražné tabuľky, upozorňujúce na to, že napríklad v zime bude na vyhliadku vstup zakázaný.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa