Rákošská Baňa: Nová expozícia prezentuje dejiny baníctva v regióne

2020-07-25 12:00:00 |   |    | 

Dejiny baníctva v dedine i okolitom regióne prezentuje nová expozícia, ktorú otvorili v Rákošskej Bani, časti obce Rákoš v Revúckom okrese. Expozíciu zriadilo občianske združenie (OZ) Rákošská cächa a podľa jeho predsedu Júliusa Pavelka je cieľom okrem zachovania histórie i pozdvihnutie cestovného ruchu.



 

Hneď ako sme v roku 2015 vznikli, sme mali v kútiku duše túžbu urobiť niečo takéto. Začali sme zháňať od občanov rôzne predmety a veci, takisto sme chodili bádať aj do banských archívov a iných inštitúcií a našli sme napríklad rôzne dobové fotografie a mapy,“ priblížil Pavelko.

Doplnil, že následne vypracovali projekt, cez ktorý získali od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dotáciu 3000 eur. „Za ňu sme kúpili vitríny do expozície, ktorá je inštalovaná v priestoroch bývalého hostinca Na bani. Myslím si, že tento kraj má obrovský turistický potenciál, je tu krásna príroda aj banícka história,“ dodal predseda OZ.

Podľa slov podpredsedu BBSK Ondreja Luntera sa v regióne Gemer zachovalo množstvo historických pamiatok, ktoré odkazujú na priemyselnú minulosť tohto kraja. „Nikde inde na Slovensku nenájdete pokope na naozaj kompaktnom území toľko technických pamiatok ako tu, a ešte spojených s nádhernou prírodou. To je presne dôvod, pre ktorý podporujeme túto produktovú líniu, takzvanú Železnú cestu,“ povedal Lunter.

Ako povedala starostka Rákoša Lýdia Nemogová Gallová, história obce bola vždy spätá s baníctvom. „Práve preto som hrdá na prácu členov OZ Rákošská cächa, ktorí túto expozíciu vytvorili a vyjadrili tým vďaku našim predkom. Jej hlavným cieľom je zachovať spomienky na našu minulosť pre budúce pokolenia,“ podotkla.

Banský závod v Rákošskej Bani bol súčasťou ťažobnej oblasti na vrchu Železník. Ako uvádza Gustáv Frák v knihe Baníctvo v Železníku, tento kopec obsahoval najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku, ktoré bolo zároveň štvrté najväčšie v celej rakúsko-uhorskej monarchii.

Hlavný rozmach ťažby v Rákošskej Bani nastal na prelome 19. a 20. storočia, keď tam bola vyhĺbená baňa s 308 metrov hlbokou šachtou, ktorá mala 11 obzorov. Ťažba v Železníku sa skončila v roku 1965 pre vyčerpanie ložiska, v Rákošskej Bani sa ešte do roku 1989 ťažila ortuťová ruda, takzvaná rumelka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa