Poklad v Žiline: V nenápadnej budove uvidíte fascinujúcu zbierku ikon

2020-09-30 12:00:00 |   |    | 

Nenápadná budova len kúsok od centra Žiliny ukrýva mimoriadny poklad – vzácne ikony z Ruska, Grécka, Bulharska či Rumunska, z ktorých najstaršia pochádza zo 16. storočia. Nechajte sa starodávnymi obrazmi vtiahnuť do očarujúcej hry farieb, biblických postáv a príbehov, ktoré na dreve zaznamenali majstri ikonopisci.



 

Žilina sa už vyše päť rokov môže pýšiť výnimočnou expozíciou ikon. - duchovných kresťanských obrazov na dreve, ktoré zobrazujú postavy svätých, scény z ich života a biblické motívy. Jednotlivé ikony pochádzajú z chrámov aj z domáceho prostredia, tá najstaršia je zo 16. storočia a zobrazuje proroka Jonáša.

Múzeum vzniklo z iniciatívy zberateľa Mila Urbaníka, ktorý sa o ikony zaujíma už takmer desať rokov. „Vtedy sme na výlete s manželkou v Ríme v starožitníctve kúpili malú ikonu Nezhárajúci ker. Spoznávanie tejto ikony v nás vzbudilo záujem o byzantské umenie, históriu kresťanstva, ikonografiu a všetko okolo ikon,“ priblížil začiatky zberateľstva pre TASR.

Ikony sú podľa Urbaníka viac ako len umelecké či historické obrazy. Tvrdí, že sú to v prvom rade náboženské predmety zobrazujúce duchovnú realitu: „Táto krása prekračuje hranice nášho fyzického sveta.

Písanie ikon a úcta k ním boli cirkvou schválené na 7. všeobecnom koncile v roku 787 v Niceji. Tradícia ikon sa doteraz zachovala a naďalej sa rozvíja v kresťanských cirkvách východného obradu. Okrem svojej duchovnej stránky sú ikony aj hodnotné umelecké diela plné duchovného posolstva, symbolov a príbehov.

Expozícia originálnych IKON je jediná svojho druhu na Slovensku. Pozrieť si ju môžete v budove spoločnosti Hour v Žiline (Ul. M. R. Štefánika 33) od utorka do piatku v čase od 13:00 do 17:00, vstup je bezplatný.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Expozícia originálnych IKON

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa