Oravský Podzámok: Pltníci vozia turistov po rieke Orava už osemnásť rokov

2020-10-11 12:00:00 |   |    | 

Vyhliadková plavba plťou po rieke Orava je zážitkom, ktorý by nemal vynechať žiadny návštevník obce Oravský Podzámok, okres Dolný Kubín. Z nástupnej stanice v Hornej Lehote sa turisti vydávajú na približne hodinovú plavbu nasýtenú históriou a výhľadmi na okolitú prírodu i Oravský hrad. Ročne tu pltníci prevezú tisíce ľudí.



 

Plte na Orave fungujú už osemnásty rok. "Splavujeme päťkilometrový úsek rieky. Návštevníkov počas jazdy čaká historický výklad, väčšinou ide o históriu pltníctva či Oravského hradu," priblížil pre TASR pltník Matúš Ševčík.

Pltníci majú počas plavby oblečené vyšívané košele, ľanové nohavice a na hlave goralský klobúk. Na každom plavidle sú dvaja, čo je oproti minulosti zmena, keďže pôvodne bol pltník len jeden. Aj samotná plť dnes vyzerá trochu inak ako kedysi. "V minulosti sa plte stavali tak, že stromy zväzovali vyvarenými koreňmi a konármi. Dnes je to inak, keďže technológie postúpili ďalej. Zospodu sú preglejky, zvrchu to vyzerá ako replika starootcovských pltí," povedal Ševčík. Jazda plťou je podľa neho absolútne bezpečná a netreba sa jej obávať.

Sezóna trvá od mája do októbra, cez letné prázdniny prevážajú pltníci turistov každý deň. Záujem podľa Ševčíka závisí aj od počasia. "Tento rok absolvovalo plavbu najmä veľmi veľa Slovákov, ktorí pre koronakrízu dovolenkovali na Orave. Po iné roky bolo veľa návštevníkov z Poľska, Česka, ale mali sme aj ľudí z Taiwanu, Nemecka či Belgicka. Naša história ich veľmi zaujíma. Je pre nás povzbudzujúce, keď vidíme záujem o slovenskú históriu," zhodnotil Ševčík.


 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa