Prvá turistka a diabol ako hlavný staviteľ: Poznáte známe slovenské legendy?

2020-11-28 00:00:00 |   |    | 

Na prehliadkach hradov vám môže sprievodca akokoľvek zaujímavo prezentovať podstatné fakty z ich histórie, napriek tomu si ich nezapamätáte a rýchlo ich pustíte z hlavy. No akonáhle príde reč na povesti a legendy, s obľubou zbystríme pozornosť a pozorne počúvame každý detail týchto príbehov.



 

Kežmarský hrad

V 16. storočí žila v Kežmarskom hrade Beata Laska, ktorá bola známa ako vášnivá milovníčka prírody. Keď mala pred svojimi očami nádherné vrchy Vysokých Tatier, ktoré v tom čase nazývali „Kežmarské pohorie“, ani na chvíľku nezaváhala a našla si niekoľko nových priateľov, ktorí sa s ňou vybrali na vychádzku do kopcov. Beata sa tak stala vôbec prvou turistkou, ktorá vkročila na územie súčasného národného parku. Výlet k Zelenému plesu sa síce vydaril a panovníčka bola z neho nadšená, už menej radosti zdieľal jej o 20 rokov mladší manžel. Ten sa túžil svojej ženy nejako zbaviť a toto mu prišlo ako vhodná zámienka. Najprv Beatu uväznil kvôli neposlušnosti do žalára a potom do malej izbičky vo veži, kde mala iba dve okná. Jedným dostávala stravu a druhým sa mohla až do smrti pozerať na Tatry. Práve kvôli tomu sa vraj neskôr zbláznila a už nikdy sa nevrátila do jej milovaných hôr.

 

Hrad Likava

Zrúcanina hradu Likava mala v minulosti viacero funkcií. Jednou z nich bolo väzenie, ktoré bolo medzi verejnosťou neslávne známe. Keď sa tam totiž niekto dostal, mal už len malú šancu, že raz znova vyjde von. Medzi pár šťastlivcov vraj patril aj samotný Jánošík, ktorý šiel po odpykaní trestu opäť zbíjať. Neskôr ho už na toto miesto neprepravili a väznili ho priamo v centre Liptovského Mikuláša. V hrade údajne popravili množstvo ľudí vrátane bývalého správcu, ktorý slúžil priamo u majiteľa Likavy. Tomu sa však jeho služby nepozdávali, preto ho nechal sťať. No a on až dodnes stráži bájny poklad, ktorý je dobre ukrytý pred verejnosťou. Návštevníci vraj v minulosti niekoľkokrát videli jeho postavu, ako sa túla po týchto ruinách.

 

Oravský hrad

S Oravským hradom sa spája hneď niekoľko legiend, ale najpútavejšia je tá o jeho vzniku. Tunajší boháč vraj túžil po tom, aby mal vlastné sídlo priamo na brale nad riekou Orava. V tichosti si pomyslel, že by bol za to ochotný spriahnuť sa aj s diablom, keďže výstavba by bola veľmi náročná. Len čo to v duchu vyslovil, čert už stál po jeho boku. Rýchlo s ním spísal dohodu o tom, že pokiaľ sa mu podarí postaviť hrad za sedem dní, potom si môže prísť po dušu tohto boháča presne v deň jeho 77. narodenín. Šľachtic na to pristal, lenže keď si uvedomoval vážnosť svojej dohody, zľakol sa a začal sa intenzívne modliť k Bohu. Vďaka jeho pomoci sa nepodarilo diablovi uložiť posledné tri kamene ešte predtým, ako v posledný deň kohút zakikiríkal. Kvôli tomu prehral stávku a majiteľ mu nemusel venovať svoju dušu.

 

Spišský hrad

Povesti a legendy o hradoch sa často spájajú s nešťastnými príbehmi o láske. Tak tomu bolo aj pri Spišskom hrade, ktorý obliehali Turci. Domácim sa podarilo ochrániť ich nový domov a po víťazstve sa panovníkov syn Mikuláš vybral na prechádzku do lesa. Tam zbadal nádhernú dievčinu, ktorá bola v skutočnosti dcérou chána Šejbána, ktorý veľmi ťažko niesol svoju prehru. Mladý párik sa do seba zamiloval a po dlhom odhodlávaní prezradili túto novinku svojim otcom. No turecký bohatier to niesol veľmi ťažko, preto sa rozhodol pre mimoriadne krutý čin. Hneď ako dievča vstúpilo do hradu, strelil ju šípom priamo do srdca a radšej ju obetoval, ako keby sa mala stať manželkou domáceho pána. Mikuláš po smrti svojej lásky veľmi trpel a už sa viac nikdy nezamiloval.

 

Beckov

Do krásnej ženy sa zamiloval aj majiteľ Beckovského hradu, ale jeho príbeh skončil ešte smutnejšie. Keďže mal v záľube robiť niektorým ľuďom zle, pri návrate z poľovačky poštval svojich psov, ktorí mali dohoniť starého prievozníka. V momente, keď už bol poddaný na dne so silami, z kriakov vyšla jeho dcéra, ktorá mala nad hlavou svätožiaru. Šľachtic sa do nej ihneď zamiloval a prikázal jej na druhý deň prísť k nemu do hradu Beckov. No ona radšej ušla, pretože svoju vernosť už sľúbila inému mužovi. Keď sa to dozvedel panovník, nechal ju hľadať a hneď ako ju dostihol, chcel ju s nožom pod krkom zavliecť až domov. No vtom sa krásna deva strhla a on jej zabodol dýku do hrude. Otec krásneho dievčaťa ho na mieste preklial, preto sa nasledujúce mesiace iba bezradne túlal po svete a do roka a do dňa od smrti svojej vyvolenej sa aj on vybral na rovnaké miesto, kde neskôr v močiari zomrel.

 

Hrad Korlátko

Okolo hradu Korlátko sa už dlhé storočia vytvára tajná legenda, ktorú zatiaľ nikto poriadne nepreskúmal. V jeho areáli by údajne mal byť skrytý veľký poklad. No dostanete sa k nemu, až keď splníte niekoľko podmienok. Napríklad tam musíte prísť počas svätojánskej noci a následne musíte odriekať otčenáš odzadu. Pokiaľ sa vám to nepodarí, hrozí vám, že sa už naveky stratíte v tajných chodbách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa