Na Železnej studničke opravili historické ľadovne, pochádzajú z čias Ferdinandových kúpeľov

2020-12-14 08:00:00 |   |    | 

Na bratislavskej Železnej studničke zrekonštruovali dve vzácne historické ľadovne z čias Ferdinandových kúpeľov. TASR o tom informoval Marek Páva z Mestských lesov v Bratislave.



 

Pivnice boli vďaka spolupráci Mestských lesov v Bratislave s Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board vyčistené, opravila sa omietka vstupného portálu, ošetrili sa vnútorné klenbové konštrukcie a odstránili sa nevhodné zásahy z minulosti.

Slúžiť budú na akcie pre verejnosť, akou je napríklad edukačná výstava Noc netopierov. Priestory budú k dispozícii aj lokálnym vinárom na nekomerčnú prezentáciu ich vín.

Pivnice zapustené vo svahu oproti objektu Rotunda (pri kontajnerovom bufete) boli postavené v 18. storočí. V tých časoch kúpele viedol Jakub Palugay, vlastník vinárskeho impéria, ktorý z nich spravil vychýrené výletné miesto s výbornou kuchyňou.

Počas najväčších zimných mrazov sa do ľadovní navozili kusy ľadu z blízkeho potoka Vydrica, ktoré potom počas celého roka chladili potraviny, pivo, víno či šampanské.


 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa