Obecné múzeum v Stakčíne prezentuje život v oblasti Polonín: Je plné príbehov

2021-05-18 08:00:00 |   |    | 

Naplniť myšlienku obecného múzea prezentujúceho život na úpätí Polonín, v minulosti v prihraničnej oblasti, sa obci Stakčín v Sninskom okrese podarilo po približne siedmich rokoch. Po neúspechu so žiadosťou o dotáciu na jeho rekonštrukciu zhromažďovali historické artefakty a rekonštruovali nevyužívanú obecnú budovu svojpomocne.



 

Aj keď múzeum oficiálne otvorili v novembri 2020 počas osláv oslobodenia obce, prvých návštevníkov v ňom privítali až v apríli, po uvoľnení protipandemických opatrení. Väčší záujem zo strany verejnosti o historické artefakty, z ktorých každý "má svoj príbeh", očakáva iniciátor myšlienky a súčasný starosta Miroslav Bober počas letnej sezóny.

"Celé múzeum sme robili asi päť rokov. Všetko sme si robili svojpomocne a len za obecné peniaze v rámci možností, po troške. Artefakty sme zbierali dvaja, Miroslav Buraľ a ja," priblížil pre TASR s tým, že pôvodné úžitkové predmety im ľudia zo Stakčína i okolitých obcí dávali ochotne a zadarmo. "Jediné, za čo som zaplatil, je šijací stroj. Stál ma päť eur," ozrejmil. Ako podotkol, zbierka dobových predmetov sa im rozrastá neustále. V obecnom depozitári majú i celú drevenicu z obce Topoľa s unikátnym slepým komínom, či kováčsku vyhňu z Kolbasova z roku 1898.

Keďže sa Bober na získavaní budúcich múzejných exponátov priamo podieľal, s každým z vystavených predmetov má spojený príbeh. "Sú ich tu stovky," vyjadril sa. Dokumentujú vojnovú históriu polovice 20. storočia, éru úzkokoľajok, životy obyvateľov regiónu poznačené výstavbou vodnej nádrže Starina i jednoduchý život miestnych.

Vzhľadom na charakter oblasti sa väčšina úžitkového náradia vyrábala z dreva, ľahko dostupného materiálu. Jeho obmedzená životnosť preto robí z mnohých vystavených artefaktov unikáty.  Podľa Bobera patrí spomedzi nich popredné miesto svadobnej truhlici zo začiatku 19. storočia a puzdru na oslu vyrobenému z jedného kusu dreva. "Takéto nenájdete v žiadnom múzeu," skonštatoval.

"Dotkli sa nás štyri vojny. Prvá bola prvá svetová vojna, druhá bola takzvaná malá vojna medzi Slovenskom a Maďarskom, tretia bola druhá svetová vojna a štvrtá proti banderovcom," ozrejmil Bober, prečo je časť expozície v obecnom múzeu venovaná vojenskej histórii. Väčšinu militantných predmetov z prvej a druhej svetovej vojny, ktorými prezentujú obidve bojujúce strany, zapožičal obci miestny Klub vojenskej histórie Hodošík.

Budovu, v ktorej múzeum sídli, postavili v roku 1939, keď sa Stačín stal súčasťou Maďarskej republiky, ako sídlo finančnej správy. Po roku 1945 slúžila ako policajná stanica, neskôr stanica verejnej bezpečnosti. Od 90. rokov 20. storočia v nej bola zasadačka obecného úradu a klub dôchodcov, nevyužitá bola až do vzniku múzea. Stakčínske obecné múzeum je otvorené v stredy a piatky, pracovníci obecného úradu sú však pripravení privítať v ňom návštevníkov i v ostatné dni.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Jana Ďurašková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa