Originálna atrakcia najmenšej obce okresu Krupina: V Sudinciach sprístupnili staré močidlá

2021-07-26 08:00:00 |   |    | 

Močidlá, v ktorých sa kedysi pralo a zmäkčovalo konope, využívané na výrobu tkaných textílií, sú najnovšou atrakciou Sudiniec, najmenšej obce v okrese Krupina. Obyvatelia dedinky toto miesto ešte pred pandémiou nového koronavírusu vyčistili a obnovili, aby domácim i návštevníkom pripomenuli už zaniknuté zvyky svojich predkov.



"Miesto sme vyčistili od bahna, kríkov a náletovej zelene a upravili sme aj celé okolie," povedala pre TASR starostka Daniela Šinková. "Osadili sme tam tiež lavičky, stôl a dve informačné tabule, vysypali cestu drobným kameňom," dodala.

Močidlá sú dedičstvom po predkoch, ktoré im slúžili asi do roku 1952. Konope, ktoré sa pestovalo v dedine a okolí, sa močilo v troch do kameňa vytesaných vaniach, do ktorých pritekala voda z teplého prameňa. Voda v ňom nezamŕzala ani v zime.

Obec Sudince leží na rozhraní Ipeľskej pahorkatiny a Krupinskej vrchoviny, v dolinke Lišovského potoka. V súčasnosti eviduje na trvalý pobyt 86 obyvateľov. Najstaršou pamiatkou je evanjelický kostol postavený v roku 1858.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Jozef Poliak
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa