Nádherné zvonku i vnútri: Židovské synagógy patria k navzácnejším pamiatkam Slovenska

2022-01-27 11:00:00 |   |    | 

V prvej polovici 20. storočia žilo na Slovensku okolo 136 tisíc židov, ktorí si po celej krajine vybudovali množstvo nádherných synagóg. Po druhej svetovej vojne však už bohužiaľ nemali komu slúžiť, stávali sa z nich sklady a chátrali. V ostatnom období sa našťastie pristúpilo k viacerým rekonštrukciám, a tak sa z týchto nádherných stavieb opäť stávajú dominanty miest.



 

Bratislava

Ešte pred polstoročím patrila k najkrajším dominantám Bratislavy aj neologická synagóga z roku 1893 stojaca vedľa dómu svätého Martina. Majestátna budova v maurskom, resp. orientálnom štýle so žlto-červenou fasádou však v roku 1969 úplne nezmyselne ustúpila výstavbe Nového mosta.

Osem rokov predtým už zbúrali aj kedysi veľkolepú, no neskôr veľmi zdevastovanú ortodoxnú Veľkú synagógu na Zámockej ulici, a tak Bratislave zostala už len synagóga na Heydukovej, postavená v rokoch 1923 až 1926 podľa projektu bratislavského židovského architekta Artura Szalatnai-Slatinského. Patrí k významným sakrálnym stavbám 20. storočia. Z exteriéru  zaujme predovšetkým siedmimi mohutnými piliermi na priečelí, vo vnútri zas mobiliárom v duchu kubistickej architektúry.

 

Košice

Metropola východu sa môže pochváliť až tromi synagógami. Prvou je neobaroková neologická, ktorá dnes slúži ako Dom umenia a dotvára siluetu Košíc svojou mohutnou kupolou.

Ešte zaujímavejším exteriérom však vyniká ortodoxná synagóga na Puškinovej ulici, ktorá bola postavená v roku 1927 podľa návrhu (kresťanského) architekta Ľudovíta Oelschlägera. Od skončenia II. svetovej vojny je kubizmom inšpirovaná budova nepretržite využívaná na bohoslužobné úkony.

Interiér má však najkrajší ortodoxná synagóga na Zvonárskej ulici, ktorá je tiež najstaršou. Pochádza z roku 1883, no do dnešnej podoby bola rozšírená o 16 rokov neskôr. Synagóga v maurskom štýle je pre verejnosť zatvorená, konajú sa v nej však výstavy a v prípade záujmu je možné objednať si prehliadku.

 

Žilina

Budova neologickej synagógy v Žiline patrí k najkrajším a z hľadiska architektúry najdôležitejším židovským stavbám na Slovensku. Stojí na mieste pôvodnej synagógy z roku 1881, kde v rokoch 1929 až 1931 vyrástla unikátna secesná budova s kupolou podľa projektu svetoznámeho nemeckého architekta Petra Behrensa.

Po druhej svetovej vojne slúžila ako divadelná a koncertná sála, neskôr v nej bolo kino. V rokoch 2012 až 2017 prešla synagóga rozsiahlou rekonštrukciou, vďaka ktorej to v nej opäť naplno „žije“ a Žilina získala unikátny priestor pre súčasné umenie a ďalšie kultúrne aktivity.

 

Trenčín

K najvýznamnejším pamiatkam patrí tiež synagóga v Trenčíne. Vzácna secesná budova na Štúrovom námestí nahradila pôvodnú drevenú synagógu z 18. storočia, ktorá stála na rovnakom mieste. Ide o nadčasové dielo projektanta berlínskeho ateliéru, trenčianskeho rodáka Richarda Scheibnera, ktoré slávnostne otvorili 23. septembra 1913.

Synagóga bola počas svojej viac ako storočnej histórie dvakrát zdevastovaná. Prvýkrát za Slovenského štátu, druhýkrát za minulého režimu, kedy bol v jej priestoroch sklad odevov. Po rozsiahlej rekonštrukcii sa zo synagógy stane moderný priestor, ktorý bude hostiť rôzne kultúrne podujatia a jeho súčasťou bude aj unikátna expozícia židovskej kultúry stredného Považia. Obnovu by mali ukončiť už v tomto roku.

 

Liptovský Mikuláš

Medzi najväčšie a najkrajšie synagóga na Slovensku patrí aj tá v Liptovskom Mikuláši. Bola postavená v rokoch 1842 až 1846, z pôvodnej podoby sa však zachoval len vonkajší plášť v neoklasicistickom štýle. Vnútorné usporiadanie vzniklo prestavbou v roku 1906, keď budapeštiansky architekt Leopold Baumhorn vstaval konštrukciu z oceľových nosníkov a stĺpov, ktorá umožnila rozsiahly trojloďový priestor zaklenúť.

Pribudli tiež galérie pre ženy a nádherná modro-zlatá štuková výzdoba a ďalšie prvky v secesnom štýle. V synagóga je inštalovaná výstava o histórii mikulášskej židovskej komunity a slúži aj na organizovanie koncertov.

 

Trnava

Hneď dvomi synagógami z konca 19. storočia sa môže popýšiť Trnava. V nenápadne pôsobiacej ortodoxnej si dnes môžete posedieť pri dobrej káve a v tej honosnejšej zas obdivovať umenie. Synagóga obce status quo ante bola postavená v rokoch 1891 – 1897 v historizujúcom byzantsko-románskom slohu s orientálnymi prvkami.

Autorom návrhu bol viedenský židovský architekt Jakob Gartner a charakteristické sú pre ňu dve veže v maurskom štýle a tehlové murivo. Po II. svetovej vojne synagóga slúžila ako sklad s domácimi potrebami, po rozsiahlej rekonštrukcii v nej však opäť môžete obdivovať zakonzervované maľby v interiéri, výmaľbu stropu vo vchode či rôzne štukové prvky. Súčasťou je modlitebňa s galériou pre ženy, v ktorej sú vystavené židovské artefakty judaík.

 

Vrbové

Silná židovská komunita žila aj v mestečku Vrbové neďaleko Piešťan, kde v 19. storočí tvorili židia viac ako tretinu obyvateľstva. Prvú synagógu si postavili už v 1. polovici 18. storočia, tá súčasná pochádza z roku 1883. Architekti Ferdinand Kittler a Karl Gratzl ju postavili v historizujúcom slohu s maurskými motívmi.

Náboženské obrady sa v synagóge konali až do druhej svetovej vojny, keď bola väčšina vrbovských židov deportovaná a zahynula v koncentračných táboroch. Po vojne budovu používali ako sýpku či sklad a potom začala chátrať. Na svoju rekonštrukciu ešte len čaká.

 

Lučenec

K najzaujímavejším turistickým atrakciám Lučenca patrí jednoznačne budova neologickej synagógy s dominantnou centrálnou kupolou. Na mieste staršej už nevyhovujúcej budovy bola postavená v rokoch 1924 až 1925 podľa návrhu Leopolda Baumhorna. Maďarský architekt bol autorom dvoch desiatok synagóg na území Uhorska v secesnom štýle, tá lučenecká patrila s kapacitou vyše 1000 miest k najväčším.

Svojmu účelu však slúžila len do roku 1944, po druhej svetovej vojne sa využívala ako sklad a chátrala. V rokoch 2014 až 2015 prešla rozsiahlou rekonštrukciou a dnes je z nej multikultúrny priestor na konanie výstav, koncertov či iných podujatí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa