Banská Štiavnica má novú atrakciu: Autor dreveného betlehemu dokončil maketu mesta

2022-06-29 06:00:00 |   |    | 

K banskoštiavnickému betlehemu, ktorý za niekoľko rokov od svojho vzniku prilákal do priestorov na Radničnom námestí tisícky návštevníkov, pribudla v týchto dňoch ďalšia atrakcia. Je ňou veľkorozmerná maketa Banskej Štiavnice v mierke 1:150, v podobe, v akej toto banícke mesto vyzeralo na začiatku 20. storočia.



 

"Model mesta som začal vyrábať hneď po ukončení banskoštiavnického betlehema. Samotnej stavbe však predchádzalo množstvo návštev múzeí, ktoré majú v archívoch staré modely miest či hradov," uviedol pre TASR jeho tvorca Peter Chovan. Model je dominantou novej galérie, ktorá vznikla v tesnom susedstve betlehemu.

Model zo špeciálnej lepenky vychádza podľa Chovana z fotografií mesta z obdobia pred prvou svetovou vojnou. "V meste vtedy totiž stálo ešte niekoľko významných budov, ktoré som nechcel opomenúť," povedal.

Hlavné centrum mesta má v makete rozmery približne šesť krát 4,5 metra a je na ňom takmer 360 budov, objekty majú približne 5600 okien, v priestore je okolo 800 stromov.

"Model je kolorovaný takými farbami, aby evokoval mesto tak, ako vyzeralo za starých čias," doplnil autor. Budovy sú, navyše, vysvietené znútra, čo dodáva makete autentický nádych. Okrem nasvietenia je maketa aj ozvučená hlasom zvonov kostolov, klopaním klopačky či zvukom organu.

Autor aktuálne vyrába ešte stovky postavičiek, konských povozov a tiež známy štiavnicky salamandrový sprievod, ktorými chce model oživiť. V inej miestnosti galérie už vyrastajú ďalšie časti mesta, ktorými sú štiavnické školy, botanická záhrada a tiež staré domy v smere na Glanzenberg.  

Banskoštiavnický betlehem vyrábal Chovan sedem rokov. Dielo má na dĺžku 21 metrov, približne 1000 postavičiek, z toho asi 350 pohyblivých. Vytvoril ho z troch druhov dreva, lipy, čerešne a orecha.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa