Zázrak z letnej kuchynky: Do malebnej dediny jazdia gurmáni z celého Slovenska

2022-12-12 12:00:00 |   |    | 

Cestovanie sa väčšine z nás spája aj s ochutnávaním lokálnych dobrôt. Za skvelými gastrozážitkami však netreba jazdiť ďaleko, zaujímavé špeciality alebo samotné ingrediencie môžete spoznať aj pri potulkách Slovenskom. Dnes vás pozývame do hontianskej obce Súdovce, kde v bývalej letnej kuchynke tradičnej usadlosti vzniká ten najlahodnejší olej.



 

Kvalitné ingrediencie sa tešia čoraz väčšej popularite aj na Slovensku, rastlinné oleje si však mnoho ľudí s degustáciou stále nespája. Ruku na srdce, koľko druhov vo svojej kuchyni využívate vy? Väčšina asi spomenie slnečnicový, repkový či olivový, zaujímavých alternatív je pritom omnoho viac. „Dobrý olej je základná potravina, nosič chuti, dochucovalo a pochutina, ako je každá iná. Ako je soľ, koreniny a bylinky,“ vysvetľuje sympatická zakladateľka firmy Olej Hont Viera Šimčiková, ktorá gurmánom dovoľuje nazrieť doslova do kuchyne.

Rodáčka z Podpoľania sa do hontianskej obce Súdovce dostala v podstate náhodou. Spolu so svojím švajčiarskym manželom Matthiasom sa v roku 2011 rozhodli usadiť na Slovensku a pri hľadaní vhodnej nehnuteľnosti im do oka padla práve usadlosť v malej dedine neďaleko Krupiny. Prostredie je síce malebné, no pracovných príležitostí pomenej, a tak sa dvojica rozhodla začať s vlastným podnikaním. „Viedla nás aj osobná pohnútka. Dobrý olej nám chýbal, boli sme naň už naučení,“ vysvetľuje Viera.

Jej manžel 20 rokov prevádzkoval manufaktúru na výrobu potravín, kde spracúval sezónne a regionálne suroviny a po príchode na Slovensko bol prekvapený, ako málo ich využívame u nás. „Oni sú zo Švajčiarska naučení hovoriť: Spracúvajme to, čo máme. Jedzme, to čo máme,“ objasňuje Šimčiková a dodáva, že v krajine helvétskeho kríža nakupujú predovšetkým vo vlastnom kantóne. Ak to tam nenájdu, hľadajú ďalej vo vlastnom štáte a ak to nie je ani tam, rozmyslia si, či to k životu naozaj potrebujú.

Medzinárodnej dvojici však kvalitný, za studena lisovaný olej aj napriek dostupnosti surovín skutočne chýbal, a tak sa rozhodli, že ho začnú vyrábať sami. V januári 2014 stáčali prvý olej. „Začali sme s repkovým, lebo ten je gastronomicky veľmi zaujímavý. Je jemný, neprerazí jedlo, len doladí... Hovorí sa mu, že je to olivový olej pre naše zemepisné šírky, kde olivy nerastú,“ približuje vyštudovaná učiteľka.

O týchto pozitívach však na Slovensku v tej dobe veľa ľudí nevedelo, a tak boli začiatky podnikania rozpačité. Okrem toho, že bolo takmer nemožné nájsť miestneho dodávateľa repky olejnej v malom množstve, ľudia si na akciách olej kvôli farbe mýlili s medovinou a rozhodne ho nepovažovali za niečo hodné degustácie.

Dnes je však situácia iná. V malej výrobni s rozmermi asi štyrikrát štyri metre už vzniká osem základných a päť ochutených druhov voňavých a zdravých olejov. Všetky sa spracúvajú rovnako. „Lisovanie za studena znamená, že surovina nie je dopredu (špirálami alebo nejakými roštami) zohrievaná na 90 stupňov, ako je tu pri priemyselne vyrábaných olejoch, ale všetko je sušené na 8 percent zostatkovej vlhkosti. To je taká, pri ktorej už do suroviny nejdú plesne a dá sa určitý čas skladovať,“ vysvetľuje naša sprievodkyňa.

Semienka alebo jadierka sa nasypú do lisu, kde ich klasický „šnek“ privedie na hlavicu. Tam nastáva stlačenie, jednou stranou vyteká olej a druhou idú výlisky. Pomer je približne jedna ku piatim, zo 100 kilogramov maku je napríklad 28 litrov oleja. Ani výlisky však rozhodne nemožno označovať za „odpad“. Sú žiadané na kŕmne, ale aj potravinárske účely, kde sa spracúvajú napríklad na múku. „Maková, mandľová, kokosová, ľanová...,“ vymenúva Šimčiková. „To všetko sú múky z výliskov, kde zostáva veľké percento tuku a vlákniny, takže sú z nutričného hľadiska veľmi zaujímavé.

A ako je to so samotnými olejmi? Tie sú vraj hotovým liekom na niektoré neduhy. Konopnému sa hovorí „kefa na cievy“, horčicový je prírodné antibiotikum, ľanový pôsobí na kardiovaskulárny systém. Olej z tekvicových jadierok znižuje hladinu cholesterolu a ten z vlašských orechov zas prospieva nervovému systému a funkcii mozgu. Predovšetkým však všetky nádherne voňajú a najmä chutia.

"Kvalitu našich výrobkov začali oceňovať najskôr návštevníci rôznych trhov, jarmokov a výstav, dnes už chodia priamo k nám a pochvaľujú nielen nielen, ale aj genius loci tohto domu, prevádzky a vlastne celého regiónu," podotýka Šimčiková. Niet divu, navštíviť lisovňu v Súdovciach je výnimočným zážitkom. Na dvore gagotajú husi, vôňa naznačuje, čo sa dnes lisuje a ochutnávka, tá je potešením pre jazyk, nos aj oči. Veď kde si lepšie vybrať tú správnu ingredienciu pre vaše kuchárske výtvory, než priamo pri zdroji?

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa