Hrad Strečno – Skvelá odbočka z cesty

2014-10-24 09:00:00 |   |    | 

Tento nádherný kultúrny skvost Slovenska nájdete na hlavnom ťahu medzi Žilinou a Martinom, v blízkosti hlavného železničného ťahu Bratislava – Žilina – Košice.



 

Kúsok histórie

 

Prístup k samotnej pamiatke nie je náročný. Vypína sa na vápencovej skale nad riekou Váh.  Strečiansky hrad má veľmi zaujímavú históriu. Postavený bol v stredoveku, pričom najstaršia písomná zmienka o hrade sa datuje z roku 1384. V tejto dobe tu pravdepodobne stála iba veža, ktorá spolu s okolím patrila do Strečianskeho panstva. Prvým majiteľom hradu bola rodina Balašovcov. Neskôr ho od nich odkúpil, pán Váhu a Tatier, Matúš Čák Trenčiansky.

Najznámejším rodom  obývajúcim múry Strečna boli Bošniakovci. Na erbe tejto rodiny je zobrazený dvojchvostý lev šliapajúci po tureckom polmesiaci, nad hlavou ktorého sa vypínajú tri zelené palmové vetvičky a nad nimi vľavo je hviezda. Erb má modrý podklad a zdobí ho aj dvojitý kríž.

Najväčšou osobnosťou tohto hradu, ale i rodu, bola Žofia Bošniaková (v niektorých prameňoch sa uvádza aj priezvisko Bosniaková). Rodičom Tomášovi Bošňákovi a Márií Kenderešiovej sa narodila 4 roky po svadbe a pochádzala zo 7 detí. Známa bola svojou milou, skromnou a dobrosrdečnou povahou. Svoj život obetovala starostlivosti o chudobných a chorých. Počas svojho života sa dvakrát vydala. Jej prvý manžel zomrel tri roky po svadbe, no neskôr sa Žofia vydala znova, za Františka Vešeléniho, a mala dvoch synov Adama a Ladislava. Zomrela však príliš skoro, nedožila sa ani 35 rokov.

Počas 17. storočia na príkaz cisára Leopolda dali hrad zbúrať. V nasledujúcich štyroch storočiach malo Strečno viacerých majiteľov, ale postupne chátralo. Jeho pohnutá minulosť primäla nadšencov a obľúbencov histórie k tomu, aby mu pomohli. A tak v roku 1994 boli dokončené hlavné záchranné práce. Presne o rok neskôr bola táto historická pamiatka sprístupnená aj širokej verejnosti.

V súčasnosti môžete hrad navštíviť počas roka v mesiacoch aprílnovember. Návštevníkom je sprístupnené okolie hlavnej brány a veže, severný a južný palác i kaplnka. Na čiastočnú alebo úplnú  rekonštrukciou stále čakajú: severná veža a predbránie, východný palác, parkánová brána a delové opevnenie. V sprístupnených priestoroch nájdete viaceré expozície Považského múzea. Vystavené sú tu nálezy z centra mesta Žiliny a priľahlých obcí.

Prvá expozícia prezentuje staršiu a mladšiu dobu kamennú, ale i bronzovú. Druhá poukazuje na neskoršiu dobu bronzovú pokračujúc na železnú, slovanské obdobie a začiatok stredoveku. V poslednej miestnosti nájdete stredovek a novovek, ale aj kópie dobových kresieb a medirytín Strečna a okolitých hradov (Starý hrad, Lietava, Budatín, Hričov). Časť exponátov (žarnov, praslen atď.) je prezentovaná návštevníkom i so svojou funkčnou stránkou. Vďaka tomu si môžete lepšie predstaviť, ako tieto nástroje fungovali a vytvoríte si predstavu o starých remeslách. Strečianskou novinkou je aj otvorenie stredovekej dediny Paseka. Nachádza sa na ceste na hrad, takže ju určite neobíďte. Predstavuje tradičné stredoveké osídlenie z 10. až 12. storočia vyrobené z jedného kusu kmeňa. „Drevenice“ sú postavené z prírodných materiálov dreva a rákosia.

A čo vás na hrade Strečno do konca roka určite neminie? Výstava Dobrý ročník od akademického sochára Jozefa Mundiera a jeho dcéry Veroniky, ale aj tradičné záverečné podujatie Noc duchov, tekvíc a strašidiel. Tento rok sa koná v termíne 29. októbra (streda) v čase od 18.00 do 21.00 hodiny.

Zdroj/autor: muzeum.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa