Letná sezóna na hradoch sa pomaly otvára: Hrad Beckov vás znova víta

2016-03-29 08:05:55 |   |    | 

Na strednom Považí nájdeme viacero zaujímavých historických pamiatok. Jednou z nich je aj hrad Beckov, opradený mnohými povesťami a bájami, do ktorých sa stačí iba započúvať.



 

Hrad sa vypína na 60 metrov vysokom brale. Svoju históriu začal písať už v 13. storočí, kedy bol tzv. fortifikačným hradom (slúžil na obranu a ochranu obchodnej cesty vedúcej cez Považie). Žili alebo tu strávili nejaký čas králi, veľmoži či rytieri, ale zažil aj obdobie rabovania Tatárov či Turkov. Zubu času odolal pomerne dobre, ale svoju daň si predsa len vybral. Asi najvýznamnejším rokom tohto hradu bol rok 1296, kedy hrad prešiel z rúk uhorských kráľov do vlastníctva Matúša Čáka III., známejšieho pod menom Matúš Čák Trenčiansky (alebo i „pán Váhu a Tatier“). Ten ho zdokonalil a prebudoval na svoju rezidenciu. Počas jeho panovania sa stal významným centrom remesiel i obchodu. Najväčší rozmach zažil hrad v 14. Storočí, kedy sa dostal do dŕžavy Stibora zo Stiboríc. Spomínaný veľmož patril medzi najvplyvnejších kráľových poradcov a vlastnil na Slovensku asi 20 hradov. Beckovský hrad prerobil na honosné rodinné sídlo v gotickom štýle. Postavil i kaplnku s nádhernou architektonickou a maliarskou výzdobou.

 

 

Krásnou ozdobou hradu sú aj povesti, ktoré o ňom kolujú. Tá najznámejšia rozpráva o vzniku hradu. Raz po náročnej poľovačke unavený knieža Stibor oddychoval v blízkosti brala. Celá jeho družina sa ho snažila rozveseliť, avšak márne. Podarilo sa to až šašovi Beckovi, pán Stibor mu v dobrej nálade sľúbil splniť každé želanie. Šašo si zaželal, nech pán na neďalekom brale postaví hrad a daruje mu ho. Stibor slovo dodržal a hrad postavil, no keď ho dostaval, tak sa mu zapáčil, že si ho nechal. Šašo súhlasil že sa hradu vzdá a dostal toľko zlata, koľko sám váži. Jeho podmienkou však bolo, že hrad bude niesť jeho meno, a tak je to mu dodnes.

Ďalšia povesť hovorí o krutosti miestneho pána hradu, ten zaslepený pýchou dal zhodiť zo skaly jedného zo svojich sluhov. Ten poranil pánovho obľúbené psa, keď napadol jeho deti. Pri páde zo skaly však sluha svojho pána preklial slovami: „stretneme sa do roka a do dňa“. Jeho kliatba sa naplnila a presne po tomto čase uštipla hradného pána do oka vretenica, a ten sa oslepený zrútil do priepasti.

 

 

Možno by aj samotná kultúrna pamiatka dopadla tak smutne, ako hradný pán v povesti. Našťastie sa v poslednom desaťročí podnikli významné kroky na jej záchranu. Medzi tie najdôležitejšie patrí zrekonštruovanie hradnej kaplnky, ktoré prebiehalo od roku 2009 až 2011. V rámci nej bola zastrešená kaplnka i sakristia a ďalšími krokmi sa má umožniť celoročné využitie kaplnky ako sobášnej siene. Neskôr bude slúžiť ako výstavná sieň pre umelecké diela. Rekonštrukciou prešlo aj hradné nádvorie a časť hradieb. Ďalšou veľkou zaujímavosťou je tzv. Hradná čitáreň. Funguje na princípe dobrovoľnosti, ak máte doma knihu, ktorú nepotrebujete, môžete ju sem priniesť. Možno sa hodí niekomu inému, „za odmenu“ si požičiate nejakú inú a prečítať si ju na hociktorom mieste v hrade, záleží len na vás. Ak sa vám knižka zapáči, môžete si ju zobrať domov. Beckovská hradná sezóna sa začíla 25. marca.

 

 

Zdroje/autor: hrad-beckov.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa