Čachtický hrad – viac než len sídlo Báthoryčky

2021-05-25 12:00:00 |   |    | 

Určite ste už počuli o Alžbete Báthoryovej, známej krvavej grófke, ktorá vraj zabíjala nevinné dievčatá. Jej domovom bol Čachtický hrad, ktorý však ponúka návštevníkom oveľa viac.



 

Vďaka archeologickým nálezom vieme, že hradný kopec bol osídlený už v praveku. Cesta Čachtického hradu začala v prvej polovici 13. storočia, kedy dal kráľ Belo IV. kvôli vpádu Tatárov do Uhorska podnet na jeho výstavbu.

Hrad vybudoval Kazimír z rodu Hunt-Poznan a počas svojej histórie bol vlastníctvom viacerých rodov. Na konci 13. storočia sa ho zmocnil Matúš Čák Trenčiansky, neskôr bol jeho pánom Stibor zo Stiboríc, ktorého syn pravdepodobne prikročil k prestavbe pevnosti a rozšíril ju. K pôvodnej stavbe pribudlo veľké nádvorie s gotickou kaplnkou, ale aj hradný múr. Začiatkom 17. storočia hrad kúpil František Nádašy I., po jeho smrti zdedila panstvo manželka Alžbeta Báthoryová, ktorá však žila najmä v kaštieli v Čachticiach. V súčasnosti je majiteľom hradu obec Čachtice, počas rokov 2012 až 2014 prebiehal na kultúrnej pamiatke projekt statického zabezpečenia.

Nielen hrad, ale aj hradný vrch si zaslúžia náš obdiv i ochranu. Celý komplex je vyhlásený za Národnú prírodnú rezerváciu (od roku 1964), bez ochranného pásma. Nájdeme tu viacero vzácnych druhov flóry ako sú ranostaj ľúbi, kavyľ stredomorský či klinček včasný. Medzi zástupcami fauny vynikajú: kobylka sága stepná, modlivka zelená a vidlochvost feniklový. Raritou nie je ani syseľ pasienkový či užovka stromová, samotný hrad ponúka hniezdenie sovám a zaznamený bol aj skaliar pestrý. Z neživej prírody môžete obdivovať Čachtickú jaskyňu, ktorá bola objavená v roku 1956 a patrí do sústavy jaskýň v Čachtickom krase v masíve Drapliaka. Tá dosahuje dĺžku viac ako 3000 metrov a má nádhernú kvapľovú výzdobu.

Pri návšteve Čachtíc nezabudnite ani na prekrásny Draškovičov kaštieľ. Svojim návštevníkom ponúka zaujímavú expozíciu  s názvom Alžbeta Báthoryová – Krutosť ukrytá v čipkách. Najzaujímavejším exponátom je však kópia šiat Čachtickej krvavej pani, šitá ručne podľa dochovaného portrétu. Pri návšteve tejto obce by ste nemali vynechať ani obhliadku tajomného čachtického podzemia. Má neskutočnú atmosféru a  rozprestiera sa popod celými Čachticami. Z pôvodných vinných pivníc vybudovali v čase tureckých vpádov sústavu chodieb s viacerými poschodiami. Ďalšími zaujímavými pamiatkami sú gotická Kaplnka sv. Antona, Renesančný kaštieľ, Kúria Drugetovcov či Barokový mariánsky stĺp a Golgota.

 

TIPY & TRIKY

Zrúcanina hradu sa nachádza v Malých Karpatoch na vrchu medzi obcami Čachtice a Višňové. Autom sa sem dostanete po diaľnici D1 (v smere Bratislava – Žilina), výjazd Nové Mesto nad Váhom / Rakoľuby – Beckov. Odtiaľto to máte asi 10 minút do centra Čachtíc a na parkovisko pod hradom (dajte si pozor na obmedzené množstvo parkovacích miest). Na pamiatku sa odtiaľ dostanete pešo po spevnenej ceste asi za 20 minút.

Ak nevlastníte motorové vozidlo, môžete sa sem dostať i vlakom. V Novom meste nad Váhom treba prestúpiť na vlak do Čachtíc (trať spájajúca Nové Mesto nad Váhom – Veselí nad Moravou). Zo železničnej stanice je nutné pokračovať do centra a potom na hrad (rovnako ako pri ceste autom).

Pri cestovaní autobusom je potrebné taktiež cestovať z Nového Mesta nad Váhom do Čachtíc, zastávka Čachtice námestie. Pešo sa návštevník orientuje podľa informačných tabúľ a k historickej pamiatke sa dostane za 45 minút po upravenej ceste (časť asfalt, časť štrkový podklad).

 

Text a foto: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa