Hrad Uhrovec

2010-09-25 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pomerne zachovalé zrúcaniny hradu Uhrovec sa nachádzajú vo výške 591 m. n. m., neďaleko obce Uhrovské Podhradie v ťažšie dostupnom teréne.



Tento neskororománsky hrad postavili v šesťdesiatych rokoch 13. storočia. Historici predpokladajú, že na stavebnom vývoji hradu sa podieľal Matúš Čák, ktorý ho v roku 1295 prevzal od Petra, syna Bašu.

Neskôr, v 15. a 16. storočí, bohatí magnáti viedli o hrad majetkové spory, a preto hrad často menil majiteľov. Napokon však pripadol Zayovcom. Bola to doba hospodárskej aktivity, ktorá sa prejavila aj na stavebných úpravách hradu.

V období renesancie bol hrad situovaný mimo centier veľkých bojových akcií. Nedotkli sa ho ani turecké výboje a vyhli sa mu aj vnútorné nepokoje, ktoré ťažko postihli široké okolie hradu. Zayovci však svojim životným štýlom výrazne prispeli k zruinovaniu hradu.

Svoj život sústredili do pohodlného a monumentálne upraveného kaštieľa v Uhrovci a na hrade udržiavali iba strážne a hospodárske objekty. Okrem toho, hrad využívali aj ako väznicu. V priebehu 18. storočia teda strácal svoju pôvodnú funkčnosť. V júli 1848 hrad podpálili fanatickí panslávi, ktorí rozkradli aj vzácne zbierky a hrad začal nezadržateľne pustnúť.

Najstaršie hradné stavby sa sústredili okolo trojuholníkového nádvoria na vybiehajúcom skalnom ostrohu. Nádvorie bolo sprístupnené bránou, ktorú chránila veža. K mohutnému románskemu palácu, ktorý dominoval priestoru, pristavili hradnú kaplnku a vysunuli ju na okraj strmého brala. Opevnenie, ako aj základnú románsku dispozíciu nezotrel ani ďalší čulý stavebný ruch v nasledovných storočiach.

V 14. storočí postavili na severozápadnej strane nádvoria nový gotický palác. Zayovci posilnili v 16. storočí dolné nádvorie dvojicou okrúhlych nárožných bášt, čím ho premenili na predhradie, ktoré sa stalo ťažiskom obrany. Tu sa taktiež nachádzali spomínané hospodárske budovy hradu. Ústil sem aj prístupový most na pilieroch, vedúci nad terénnou priehlbňou, využitou na obranu.

Z interiéru hradu dominuje interiér kaplnky, ktorá je jednou z najzachovalejších románskych hradných kaplniek v Uhorsku. Zaujímavé sú aj zachovalé profilované okná v konštrukciách palácov, portály, časti klenieb, bašty opevnenia a miestami aj pôvodné povrchy a omietky budov.

Vďaka odľahlosti hradu od komunikácií a tým aj od stredovekých ťažení a nepokojov sa zachovala kompaktná ruina s peknými ukážkami vzájomného prerastania jednotlivých slohových období.

 

 

Obecný úrad Uhrovec     
SNP 86/7
956 41 Uhrovec
Tel.: 038/7694253
Fax: 038/7694592
E-mail:
info@uhrovec.sk

Kultúrno-informačné centrum Trenčín
Sládkovičova ul. 1
911 01 Trenčín
Tel.: +421-(0)32 6504 294
Fax: +421-(0)32 7433 505
E-mail:
kic@trencin.sk
Web: www.visittrencin.sk

 

Zdroj/autor: zamky, aices, drom (pozri aj Galériu)  
   

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa