Na hrad Košeca chceli uniesť cisára: Z pomsty ho zrovnali so zemou

2021-07-24 12:00:00 |   |    | 

Prvá písomná zmienka o hrade Košeca pochádza z roku 1312, zmieňuje sa o ňom vtedajší kastelán hradu Loránd. Hrad sa vypínal nad údolím Podhradského potoka neďaleko obce Košecké Podhradie asi päť kilometrov od strediskovej obce Košeca v Ilavskom okrese. Z hradu je dnes už iba ruina, vedia o ňom iba obyvatelia blízkeho okolia, v širšom okolí a na Slovensku nie je veľmi známy.



 

Ako pre TASR povedal historik Trenčianskeho múzea v Trenčíne Adrián Drobňák, majiteľom hradu bol Matúš Čák Trenčiansky, po jeho smrti prešiel niekoľkými majiteľmi. Bol v rukách kráľa, vlastnilo ho aj niekoľko významných šľachtických rodov (Košeckí, Lieskovskí, Petrócziovci).

S rodom Petrócziovcov sa spája aj zničenie hradu. Štefan Petróczi sa vymedzil voči cisárovi Leopoldovi I. po jeho nástupe na uhorský trón. Stal sa účastníkom príprav  Vešeléniho sprisahania a spolutvorcom nápadu na únos panovníka. Cisára chceli uniesť na poľovačke pri Viedni do hradu Košeca, kde by ho držali dovtedy, kým by sa nezaviazal splniť všetky ich požiadavky. Cisár sa o sprisahaní dozvedel, Štefana Petrócziho predvolali na súd do Bratislavy. Ten však ušiel do Sedmohradska, v neprítomnosti ho odsúdili na smrť sťatím,“ priblížil Drobňák.

V roku 1670 cisár využil sériu nepokojov na území dnešného Slovenska, Košecký hrad obsadili cisárske vojská a zbúrali ho. „Existuje viacero verzií o zbúraní hradu. Jedna hovorí, že ho podmínovali a vyhodili do vzduchu, druhá hovorí, že ho dal zbúrať generál Heister. Asi najpravdepodobnejšia verzia je, že cisárske vojsko hrad počas roka zdemolovalo a následne vyhodili do povetria hradné múry, bašty a základy,“ doplnil historik.  

Do dnes sa z hradu zachovali zemné hrádze, ktoré boli pravdepodobne obvodovými múrmi a náznak oblúku. Ten je zrejme pozostatkom po delovej bašte.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa