Oponický hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Oponický hrad



 

Oponický hrad je dominantou tajuplného Tribeča.

 

História

Prvá písomná zmienka o kamennom hrade na západnom výbežku pohoria Tríbeč sa objavuje začiatkom 13. storočia. Objekt je uvádzaný ako majetok magistra Čáka. Po jeho smrti preberá majetky brat Matúš Čák. Pôvodnej dispozícii hradu dominovala predovšetkým valcová veža, za ktorou bolo vystavané neveľké jadro hradu.

V roku 1395 sa jediným držiteľom hradu stáva Peter zo Stráží, zakladateľ rodu Oponických. Podstatnú zmenu v podobe hradu zaznamenala renesančná dostavba pevnosti. V prvej polovici 16. storočia rozšíril Benedikt Apponyi opevnenie severozápadným smerom. V jeho západnom nároží nechal postaviť mohutnú baštu nazvanú Tereš.

Požiar v roku 1645 ukončil takmer 350 rokov trvajúcu obytnú epochu hradu. Ten odvtedy chátral a definitívnu ranu mu dala povstalecká armáda Františka Rákocziho II., keď si v roku 1708 spravila z hradu svoju baštu. Po potlačení povstania cisárskym vojskom bol hrad zbúraný.

 

Súčasnosť

Zrúcaniny hradu na zalesnenom výbežku pohoria sa nachádzajú vo výške 333 m. Zachovalé zostali obvodové múry, rozoznateľná je aj veľká veža opevnenia a časť hradných palácov. Z miesta je nádherný výhľad do okolia.

 

Video

 

Povesti a legendy

Podľa legiend bolo miesto, kde neskôr postavili Oponický hrad, obľúbeným cieľom vychádzok Svätopluka. Veľkomoravský panovník tu vraj zakopal veľký poklad (niekedy sa stotožňuje s jeho mečom), ktorý však bude objavený až vtedy, keď ho budeme najviac potrebovať.

 

Ako sa tam dostať

Na hrad vedie v súčasnosti turistický chodník z obce Oponice. Trasa so zelenou turistickou značkou nie je náročná a do hodinky ju zvládnu aj deti.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Tribeč

Oponice

Oponický kaštieľ (Chateau Appony)

Horné Lefantovce (7 km)

Topoľčany (16 km)

Bošany (18 km)

Slovanské hradisko Bojná (21 km)

Múzeum socializmu a studenej vojny v Alekšinciach (25 km)

Nitriansky hrad (25 km)

Nitra (26 km)

Partizánske (30 km)

Jaskyňa Čertova pec (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa