20 zaujímavostí o zrúcanine hradu Devín

2021-10-14 12:00:00 |   |    | 

Chodíme sa k nemu prechádzať pravidelne a často obdivujeme jeho krásu. No napriek tomu ešte stále netušíme veľa zaujímavostí, ktoré sa spájajú s hradom Devín. Ten v našich dejinách neustále zohrával dôležitú úlohu a aj dnes by mal byť pre nás mementom nielen významných, ale aj ťažších momentov našej histórie.



 

1. Hradný kopec sa nachádza na výbornom strategickom mieste, kde boli obyvatelia chránení pred nepriateľmi a zároveň blízko obživy. Preto toto miesto osídlili už v praveku a svoje osady tam postupne postavili Rimania i Kelti.

2. Neskôr tam vybudovali svoju obrannú pevnosť aj Slovania. Tým sa na tomto území darilo a vďaka tomu tu zotrvali aj ďalšie storočia. Vytvorili jednu z najdôležitejších obranných hraníc regiónu.

3. Najstaršie zachované časti pochádzajú ešte od Rimanov. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala aj antická hrobka, ktorú odborníci datujú do 4. storočia. Tak, ako poznáme hrad v moderných dejinách, však začal vyzerať od 9. storočia.

4. K Devínu sa viaže aj jeden smutný príbeh lásky. Podľa neho na hrade žil rytier Mikuláš, ktorý sa zamiloval do krásnej Margaréty. Keďže jej rodina nebola zo svadby nadšená, tak sa nahneval a uniesol ju. Ona sa však do neho zaľúbila a túžila si ho vziať. Rytier preto začal pripravovať svadbu, ale ešte pred ňou nevestu opäť uniesli jej blízki. Takto sa o ňu naťahovali niekoľkokrát, ale nakoniec sa Margaréte podarilo vyslobodiť a zosobášiť. Vtedy už však boli vojská v areáli Devínskeho hradu a oboch ich zajali. Mikuláša na smrť umučili a jeho milovaná potom zo zúfalstva skočila do rieky z veže, ktorú dnes volajú Panenská.

5.  Vysoké bralo, ktoré sa nachádza pod hradným komplexom, v minulosti využívali horolezci. Výstup naň však nie je jednoduchý a skala už nie je v až tak dobrom stave, preto je takéto lezenie dnes už zakázané.

6. Najznámejšou časťou dejín hradu je 19. storočie. Vtedy Ľudovít Štúr organizoval stretnutia s mládežou, na ktorých spoločne diskutovali o národných témach. V roku 1836 absolvovali spoločný výlet na hrad Devín, ktorý sa pokladá za jeden z najdôležitejších historicko-obrodeneckých momentov v našej histórii.

7. V podzemí hlavného renesančného paláca sa aktuálne nachádza dočasná výstava, ktorú neustále obmieňajú. V minulosti sa tieto priestory využívali ako veľké skladiská.

8. Hradné múry začali časom zvetrávať a rozpadávať sa. Preto došlo aj k poškodeniu niektorých priestorov. Na začiatku 19. storočia potom areál napadli napoleonské vojská a tie zničili aj hornú časť hradu, ktorú sa už nepodarilo obnoviť.

9. V celom areáli neustále na nových miestach pribúdajú ďalšie archeologické lokality. Tie sú jasne vyznačené, aby ich nenarušili návštevníci. Vďaka nim sa darí odhaľovať stále ďalšie zaujímavé časti dejín.

10. V minulosti patril hrad aj rodinám Pálffyovcov a Báthoryovcov. Keď však začal chátrať, nik už oň nemal záujem a kvôli tomu sa ho nepodarilo uchovať v tak dobrom stave.

11. Počas 9. storočia bolo na kopci centrum Veľkomoravskej ríše. V tomto období pribudol do komplexu aj kostol a novšia pevnosť.

12. I keď už teraz hrad Devín nevyzerá tak majestátne, jeho súčasťou boli dva paláce. Prvý bol postavený v gotickom a druhý v renesančnom štýle. Aj z nich už zostali len niektoré priestory.

13. Devín zohral dôležitú úlohu i počas komunizmu. Keďže je rieka pod ním hranicou s Rakúskom, mnohí sa ju snažili prekročiť. Málokomu sa to však podarilo a nešťastné obete dnes pripomína symbolická Brána slobody pod hradom.

14. Hradu chceli vdýchnuť nový život milovníci kultúry a umenia. Preto tam po dohode so správcami začali pravidelne organizovať letné koncerty pod holým nebom. Spolu so západom slnka a magickosťou tohto miesta dostávala hudba úplne iný rozmer.

15. Podstatnou súčasťou areálu sú jaskyne. Tam dokonca mali ľudia svoje prvé obydlia. Potom ich využívali Slovania, ktorí ich neskôr premenili na skladovacie priestory. V súčasnosti sú aspoň niektoré z nich voľne prístupné a podarilo sa tam nainštalovať výstavy.

16. Dôležitým bodom areálu je studňa, vďaka ktorej sa napriek veľkej výške brala podarilo na hrad dotiahnuť vodu. V súčasnosti sa neďaleko nej nachádza krásna vyhliadková plošina.

17. Najmä zamilované páriky sa chodia z hradného komplexu pozerať na romantický západ slnka, ktorý je najkrajší v máji a septembri. Vtedy sa stmieva skôr a zároveň ešte platia dlhšie otváracie hodiny.

18. Hrad Devín sa pôvodne volal Dowina. V tejto ére získal dôležité opevnenie, vďaka ktorému dokázali jeho obyvatelia lepšie čeliť nájazdom nepriateľov.

19. V areáli uvidíte zaujímavú výstavu. Tá sa venuje najmä histórii hradu. Dozviete sa všetko o jednotlivých udalostiach, ale aj o prírodných unikátoch z okolia.

20. Pôvodní obyvatelia sa živili aj vinárstvom. Ich vinič bol známy v celej strednej Európe, pretože z neho vyrábali vynikajúce produkty. Tradícia vinárstva trvala už od 9. alebo 10. storočia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa