20 zaujímavostí o kaštieli Svätý Anton

2021-09-16 12:00:00 |   |    | 

Obec Svätý Anton sa nachádza pri Banskej Štiavnici. V tomto banskom meste nájdete dva hrady, ktoré sú len jednoducho zariadené. Turisticky zaujímavejší je práve kaštieľ v neďalekom Svätom Antone. Ten mal reprezentatívne účely a stal sa jedným z najkrajších historických sídiel u nás. O niektorých zaujímavostiach z jeho dejín ste možno ešte nepočuli.



 

1. Na mieste súčasného kaštieľa stál pôvodne hrad z 15. storočia. Ten bol rozlohou podstatne menší a dominoval mu rozsiahly park, ktorý zostal súčasťou areálu až do súčasnosti.

2. Neskôr v 16. storočí tam postavili opevnenie, ktoré malo za úlohu ochraňovať Banskú Štiavnicu. Mesto vtedy patrilo medzi významné európske lokality a museli ho kvôli tomu brániť pred nájazdmi nepriateľov.

3. Na miestach súčasného kaštieľa stála pôvodne len dvojkrídlová stavba v tvare písmena L s vežičkou. Táto stavba bola v rokoch 1744 – 1750 prebudovaná tak, že boli k južnému a východnému krídlu pripojené ďalšie dve, a tak vznikla dnešná podoba s uzatvoreným nádvorím a fontánou.

4. Podľa architektov je postavenie budovy malým zázrakom. Má tvar štvorca a pozostáva zo štyroch krídel. Naplánovali ju na svahovitom teréne, takže na zachovanie dobrej statiky potrebovali využiť niekoľko architektonických trikov. Prácu Jána Entzenhofera dodnes obdivujú mnohí jeho nasledovatelia.

5. Najznámejšími majiteľmi kaštieľa bol nemecký rod Coburgovcov. Obzvlášť vrelý vzťah k tomuto miestu mal bulharský cár Ferdinand Coburg, ktorý mal veľmi rád Slovensko a slovenskú prírodu.

6. Ferdinand bol medzi obyvateľmi Svätého Antona a Banskej Štiavnice veľmi obľúbený. Často chodieval na prechádzky a zhováral sa s nimi. Známy bol aj vďaka jeho Mercedesu, na ktorom sa vozieval po okolí.

7. Kaštieľ vraj postavili s dôrazom na symboliku. Pôvodne mal štyri vchody, symbolizujúce ročné obdobia, sedem komínov nadväzovalo na dni v týždni a nachádzalo sa tam 52 miestností, koľko je týždňov v roku. 365 okien odkazovalo na počet dní v roku.

8. Svätý Anton sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Vďačíme za to najmä bulharskému kráľovi Ferdinandovi, ktorý tam žil až do roku 1944. V interiéri uvidíte viacero pôvodných kúskov zariadenia a taktiež dobové oblečenie.

9. Keďže sa kaštieľ nachádzal v obklopení lesov, často tam pozývali návštevy na poľovačku. Preto sa i teraz preslávil ako poľovnícke múzeum. Na prehliadke uvidíte viac ako tisíc vzácnych trofejí.

10. S poľovníctvom sa spája aj najznámejšia legenda o kaštieli. Prvými majiteľmi boli Koháryovci. František Jozef bol vášnivým poľovníkom, ktorý trávil v lesoch veľa voľných chvíľ. Lenže časom to už začalo prekážať zvieratám, ktoré zosnovali pomstu. Uniesli jeho jedinú dcéru, ktorú postavili pred súd. Počas neho sa rozhodli, že nevinné dievča nezabijú, ale porátajú sa s jej otcom. Koháryho prekliali, aby už viac nemal mužského potomka a kvôli tomu jeho rod vymrel.

11. Veľký park v minulosti využívali aj na organizovanie piknikov a medzi exponátmi môžete vidieť aj dobový piknikový kôš, ktorý si bulharský cár Ferdinand brával so sebou, keď išiel na výlet. Mal ho pripevnený na zadnej časti auta.

12. Najkrajším bodom prehliadky je Zlatý salón. Ten je vyzdobený drobnými detailmi a zariadený luxusným pozláteným nábytkom, ktorý dostala Maria Antoinetta darom od svojej matky Márie Terézie.

13. Ferdinand Coburg bol veľmi vzdelaný človek. Ovládal až osemnásť jazykov a vlastnil veľa kníh, ktoré si neustále čítal. Zaujímal sa o biológiu, zbieral chrobáky a tvoril herbár s rôznymi druhmi rastlín. V kaštieli môžete vidieť vlastnoručné kresby a osobné cárove zápisky. Prvú kresbu namaľoval ako 16-ročný chlapec a poslednú ako 73-ročný zrelý muž.

14. Park, ktorý je súčasťou areálu, má veľké množstvo vzácnych stromov. Viaceré z nich pochádzajú z 18. storočia, keď ho upravili na aktuálny anglický štýl.

15. Jedna z ďalších legiend hovorí o Ištvánovi Kohárym. Ten nechal v dome označiť všetky okná a potom ich z vonku spočítal. Vtedy si uvedomil, že jedno z nich nie je označené. Zúfalo sa snažil nájsť túto miestnosť, ale nedarilo sa mu. Jeho mama prezradila, že v kaštieli je skutočne jedna tajná zamurovaná komnata, v ktorej vraj panovali zlí duchovia. Raz sa mu ju podarilo konečne nájsť, ale keď do nej vstúpil, začali sa diať strašidelné veci. Preto museli kaštieľ odkliať mnísi.

16. Posledný majiteľ Ferdinand Coburg bol výborným poľovníkom. Istá všetica mu povedala, že zomrie v tom roku, kedy sa mu nepodarí uloviť hlucháňa. Preto pravidelne chodil na lovy tohto vtáka.

17. Kaštieľ je od roku 1928 štátnym majetkom, Ferdinand však mal doživotné právo ho obývať a užívať.

18. Šľachtici boli štýloví a nebáli sa v interiéri experimentovať s viacerými netradičnými prvkami. Vo viacerých komnatách nájdete exkluzívne tapety a jedna z nich je skutočne originálna. Vytvorili ju totiž z ilustrácií francúzskeho humoristického časopisu.

19. Každý rok v septembri sa v Svätom Antone konajú poľovnícke slávnosti. Dni svätého Huberta patria k najvyhľadávanejším podujatiam tohto druhu.

20. V jednej z miestností uvidíte nádherné benátske zrkadlá. Tie vraj v sebe ukrývajú veľkú moc. Keď sa do nich pozrie žena, tak ihneď opeknie. No ak sa pozrie muž, tak už zostane navždy škaredý.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa