10 zaujímavostí o hrade Strečno

2022-04-13 13:00:00 |   |    | 

Pri ceste z východu na západ nikdy neunikne vašej pozornosti. Či sa veziete vo vlaku, alebo pozeráte z auta, hrad Strečno je neprekonateľnou dominantou, ktorá patrí medzi najvýraznejšie pamiatky v okolí. Okrem prehliadok pravidelne organizujú aj náučné akcie a podujatia, ktoré vám predstavia jeho dejiny.



 

1. Prvé začiatky histórie hradu sa datujú do prelomu 13. a 14. storočia. Vtedy tadiaľ prechádzala dôležitá cesta do Turca, kde potrebovali vyberať mýto a zároveň ju aj strážiť. Preto pri rieke Váh postavili hrad, ktorý sa postupne rozrastal a stal sa najlepšie opevneným v celom Považí. Mal totiž dômyselný obranný systém pozostávajúci zo štyroch brán.

2. Hrad využívali až do 18. storočia. Permanentne tam bývali najmä strážnici, ktorí mali na starosti výber mýta. Potom sa však ich funkcia skončila a všetci odtiaľ odišli. Odvtedy už hrad nebol obývaný a začal chátrať. Dnes sa uchovali už len jeho pozostatky, v ktorých inštalovali aj menšiu expozíciu.

3. Strečno sa neslávne zapísalo do dejín 2. svetovej vojny. Vtedy ho využívali nacistickí vojaci, ktorí mali odtiaľ dobrú pozíciu na ostreľovanie. Takýmto spôsobom napádali aj partizánov.

4. K hradu sa viaže príbeh o Žofii Bosniakovej, ktorá spolu s manželom patrila k posledným majiteľom Strečna, hoci striedavo žili aj v Tepličke nad Váhom. Žofia počas svojho života pomáhala chudobným a žila skromným a duchovne zameraným životom. Zomrela vo veku 35 rokov, podľa niektorých legiend sa utrápila na smrť kvôli manželovej nevere. Bosniakovú pochovali v krypte hradu Strečno. Keď po rokoch našli jej pozostatky, boli takmer neporušené. Preto ju považovali za svätú a chodievali k nej pútnici.

5. Pozostatky Žofie Bosniakovej uchovávali v Tepličke nad Váhom. V roku 2009 jej telo však polial benzínom psychicky narušený muž a podpálil ho. Dnes však môžete na hrade Strečno vidieť jej figurínu aj výstavu, ktorá sa venuje jej životu.

6. V súčasnosti už k hradu patrí aj Paseka – stredoveká dedinka. Postavili ju podľa autentických dobových záznamov, takže je vernou kópiou usadlostí, ktoré tam boli v dávnej minulosti. Počas prehliadky uvidíte imitácie domov a hospodárskych budov a nachádza sa tam tiež studňa. V areáli je aj oddychová zóna s ihriskom pre deti.

7. Kedysi žili v tomto regióne, ale aj priamo v hrade šikovní kováči, ktorí sa starali o zbrane a ostatnú výbavu strážcov. Na ich poctu pripravili výstavu, ktorá približuje zaujímavosti o tomto remesle. Uvidíte rôzne pomôcky, ktoré používali pri práci a taktiež menšie výrobky, ako napríklad podkovy.

8. Hrad bol postavený na strategickej pozícii, keďže vysoká poloha na kopci s dobrým rozhľadom mu zabezpečovala bezpečné miesto na život. I keď bol vrch ťažšie dostupný, napriek tomu ho vyhľadávali už počas budovania prvých menších osád. Podľa odborníkov bolo toto miesto obývané už počas doby bronzovej a železnej.

9. V historických záznamoch sa podarilo uchovať popis toho, ako v 17. storočí vyzeralo okolie hradu. Pod Strečnom sa za cestou pri rieke nachádzal mlyn a malý prístav na plte. Neďaleko bola budova na výrobu pušného prachu a taktiež mýtnica, v ktorej žil poberateľ mýta. Kedysi tam tiež bola krčma a v blízkosti hradu mali sady, pivovar, stajne a pozemky na chov dobytka. Vďaka tomu boli majitelia úplne sebestační, keďže mali k dispozícii všetko potrebné pre život.

10. Hrad Strečno je dobre známy aj vďaka množstvu podujatí, ktoré robievajú počas celého roka. Najobľúbenejšie sú hradné hry, ktoré sú venované Žofii Bosniakovej, pretože približujú kultúru z daného obdobia. Tešiť sa môžete aj na množstvo remeselných podujatí a počas každého väčšieho sviatku pripravujú tematické podujatia a prehliadky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa