Zvolenský zámok

2010-10-09 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Národná kultúrna pamiatka sa nachádza na vyvýšenej terase neďaleko centra mesta Zvolen.



Stavba na pôdoryse pravidelného obdĺžnika so štyrmi krídlami okolo ústredného dvora bola vybudovaná ako gotický poľovnícky zámok typu talianskych mestských palácov v rokoch 1370 až 1382 pre uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého z rodu Anjouovcov.

Zámok bol viac ráz prestavaný, iba prízemie si dodnes zachovalo pôvodný gotický charakter. V 60. rokoch 20. storočia zámok renovovali.

Dochované fragmenty stredovekých nástenných malieb a architektonické priestorové hodnoty zámku tvoria pôsobivé ucelené prostredie pre expozície Slovenskej národnej galérie, ktorá tu organizuje prednášky o výtvarnom umení a poskytuje lektorský výklad, predaj katalógov, plagátov a pohľadníc.

Záujemcovia majú možnosť prenajať si historické priestory Kráľovskej siene, Stĺpovej siene a Rytierskej siene na rôzne príležitosti (koncerty vážnej hudby, recitačné a spevácke súťaže). Na nádvorí je k dispozícii espresso a predajňa suvenírov.

V priestoroch zámockej kaplnky sa konajú pravidelné rímskokatolícke bohoslužby a koncerty vážnej hudby.

Každoročne pri príležitosti Medzinárodného dňa detí zámok ponúka deťom a mládeži bohatý kultúrny program s množstvom zaujímavých súťaží. Mesiac jún tiež patrí podujatiu s názvom Remeslá na Zvolenskom zámku, ktoré je bohatou prehliadkou rozmanitých ľudových výrobných techník, ale zároveň i prehliadkou pútavých vystúpení šermiarskych a sokoliarskych skupín.

Nádvorie zámku sa každoročne stáva dejiskom Zvolenských hier zámockých, ktoré sú spojené s inštaláciou výstav scénografie na druhom poschodí zámku. Zámok ako jediný na Slovensku poskytuje výťah pre imobilné osoby.

Na Zvolenskom zámku sa nachádza aj niekoľko expozícií. Na prízemí je lapidárium gotického umenia, ktoré zhromažďuje architektonické fragmenty a kamenné články zámku, ako aj zámockej kaplnky zo 14. storočia, transfery nástenných malieb z bývalej zvolenskej fary z polovice 15. storočia.

Sú tu inštalované kópie a faksimilné odliatky diel viacerých najvýznamnejších drevorezieb Majstra Pavla z Levoče.

Na prvom poschodí zámku je expozícia Staré európske umenie II. prezentujúca výberové kolekcie maliarskych škôl - talianskej, francúzskej, nizozemskej, flámskej, holandskej a nemeckej proveniencie zo 16. až 18. storočia.

Historická expozícia približuje v tematických celkoch dejiny mesta od praveku do konca 19. storočia s dôrazom na význam regiónu v brondzovej dobe, ako aj na rozvoj remesiel a obchodu, kultúrny, cirkevný a vojenský život.

Osobitnú pozornosť si zasluhujú predmety zo štyroch brondzových pokladov pochádzajúcich z okolia Zvolena a výber nádob a pečatidiel zvolenských cechov z 18. storočia. Zaujímavá je aj expozícia Z histórie mesta Zvolen a expozícia Lesníckeho a drevárskeho múzea.

 

 

 

Zvolenský zámok
Námestie SNP 1
960 01 Zvolen
Tel.: 045/533 13 37, 532 19 03
Fax: 045/533 05 34
E-mail: zvolen@sng.sk

 

Zdroj/autor: muzeum, zvolen, drom

VIDEO Zvolenský zámok



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa